BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEndonezya faiz artırdı----

Endonezya faiz artırdı

Endonezya faiz artırdı
12 Eylül 2013 - 12:10 www.finansgundem.com

Endonezya Merkez Bankası Haziran başından bu yana dördüncü kez faiz artırımına gitti

Endonezya Merkez Bankası, zayıflayan para birimine destek sağlamak ve enflasyon beklentilerini soğutmak için, beklenmedik bir şekilde politika faizini artırdı. Banka böylelikle, Haziran başından bu yana dördüncü kez faiz artırımına gitti. Ülke para birimi rupi bu kadar sonrası kayıplarını geri aldı.
Merkez bankası guvernörü Agus Martowardojo ve kurul üyeleri, referans faizini 25 baz puan artırarak yüzde 7.25'e çıkardı ve dört yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkardı. Bu karar, Bloomberg News'un anketine katılan 23 ekonomistin yalnızca dördü tarafından doğru tahmin edildi. Dört katılımcı 50 baz puanlık faiz artırımı beklerken, diğer katılımcılar değişiklik beklemiyordu. Merkez bankası mevduat imkanı faizini de yükseltti.
Endonezya'da 2005 yılından bu yana gerçekleştirilen en agresif sıkılaştırma, iç talebi düşürebilir ve banka kredilerini olumsuz etkileyebilir. Bu durum, Asya'nın 2013 yılında en kötü performans gösteren para birimi ve dört yılı aşkın sürenin en hızlı enflasyonunu kapsayan sorunlara katkıda bulunabilir. Endonezya bu kararı ile, Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentisinin gelişen piyasa avrlıklarına sert satışlar getirmesinin ardından, para birimlerini güçlendirmeye yönelik adımlar atan Brezilya ve Hindistan'a katıldı.
Sydney'de Moody’s Analytics ekonomisti Fred Gibson, karar öncesi yaptığı değerlendirmede, "Para birimine destek için faizlerin artırılmasının etkisi çok az," dedi ve "Yüksek borçlanma maliyetleri yalnızca büyümeyi daha da zayıflatacak ve yatırımcıların kötümserliğini artıracak" şeklinde görüş bildirdi.
Endonezya rupisi, Faiz artırımı kararı öncesi dolar karşısında yüzde 1.5 düştükten sonra, kayıplarının önemli kısmını geri aldı. Rupi dolar karşısında yüzde 0.5 kayıpla 11,400 seviyesindeydi. Endonezya para birimi bu yıl yüzde 15'in üzerinde değer kaybetti ve Bloomberg tarafından izlenen 11 büyük Asya parası arasında en kötü performansı gösteren birim oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)