BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEn fazla yatırımcı yatırım fonlarında----

En fazla yatırımcı yatırım fonlarında

En fazla yatırımcı yatırım fonlarında
29 Nisan 2013 - 15:15 www.finansgundem.com

TÜYİD ve MKK tarafından hazırlanan “Borsa Trendleri” raporuna göre en fazla yatırımcı yatırım fonlarında bulunuyor

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından hazırlanan “Borsa Trendleri” raporunun dördüncüsü yayınlandı.
Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından hazırlanan “Borsa Trendleri” raporunun dördüncüsü yayınlandı. Rapor, yatırımcı ilişkilerinde 2013 yılının ilk çeyreğini değerlendiriyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar açısından oldukça çarpıcı kıyaslamalar içeren rapor, şirketlerin hisse senetlerini elde tutma sürelerini, halka açılan şirketleri, piyasa değerlerini, halka açıklık oranlarını, endeks performanslarını, işlem hacimlerini ve yerli-yabancı ya da yatırımcı türleri bazında dağılım ve performanslarını bir arada inceliyor. Diğer bir yandan raporda ilk defa Risk iştahı endeksi ve menkul kıymet bazında yatırımlar da yayınlanıyor.
Sırada ikincil arzlar var
“Borsa Trendleri” raporuna göre, halka arzlar 2012 yılında sürdürdüğü hızlı ilerlemesini 2013’ün ilk çeyreğinde de gösteriyor. 2013 yılının ilk çeyreğinde en çok göze çarpan ve en büyük halka arz, “Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş” olarak gerçekleşti ve 18 bin 623 yatırımcının katıldığı arzda 4 bin 500 adet yatırımcı ilk defa pay senedi aldı. Rapora göre, birincil halka arzı gerçekleştirilen Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş’nin ardından, hali hazırda piyasada işlem gören Türk Telekomünikasyon A.Ş, Emlak Konut GYO A.Ş. gibi şirketlerin ikinci halka arzları planlanıyor.
Halka arz ve yatırımcıları bilinçlendirme seferberliğinin şirketlerin halka açıklık oranlarını ve fiili dolaşımdaki (aktif olarak işlem gören) pay miktarını da olumlu etkilediği gözleniyor. 2013 yılı 1. çeyreği sonu itibariyle BIST-Tüm’ün fiili dolaşımı baz alındığında halka açıklık oranı yüzde 29 olarak belirtiliyor. Bu oran geçen yılın aynı döneminde ise yüzde 27 seviyelerindeydi.
İlk çeyrekte BIST’in işlem hacmi yüzde 26 arttı
Raporda, yılın ilk üç ayında endekslerin işlem hacimleri (Piyasa Değeri TL) incelendiğinde en yüksek hacmi geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 55’lik artış ile BIST Holding ve Yatırım’ın gerçekleştirdiği görülüyor. BIST-Tüm genelinde işlem hacimleri karşılaştırıldığında ise 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 26 oranında bir yükseliş gözlemleniyor.
Yabancılarda portföy değerine göre dağılım sıralaması değişmedi
Mart 2013 itibarıyla İMKB’de en yüksek portföy değerine sahip ilk üç ülkenin yılsonuna göre değişmediği ve ABD, İngiltere ve Lüksemburg olduğu görülüyor. ABD’de yerleşik 1.324 adet yatırımcı toplam yabancı yatırımların üçte birine sahipken, ilk iki sırada yer alan ABD ve İngiltere’de bulunan yatırımcılar toplam portföyün yarısından fazlasını elinde tutuyor.
En fazla yatırımcı yatırım fonlarında
Menkul kıymet bazında bakıldığında, 2.697.943 adet yatırımcı ile en fazla yatırımcı yatırım fonlarında görülürken, pay senetleri 612.165 TL’lik piyasa değeri ile en yüksek piyasa değerine sahip sermaye piyasası aracı olarak öne çıkıyor.
Risk İştahı Endeksi
TÜYİD ve MKK tarafından yayınlanan rapora, yatırımcılar için yeni bir gösterge olarak MKK'nın e-Veri projesi çerçevesinde hazırladığı 'Risk İştahı Endeksi (RISE)' de eklendi. RISE, Kasım 2005'ten itibaren herhangi bir dönemde 5.000 TL. ve üzeri pay senedi portföy değerine sahip olmuş yatırımcıların cuma günü itibari sahip oldukları pay senedi ve A tipi yatırım fonu portföy değerlerinden yola çıkılarak haftalık olarak hesaplanıyor. RISE, yaklaşık 800 bin yatırımcının portföy değerlerinde önceki haftalara göre değişimleri bir algoritma yardımıyla analiz ederek endeks değerini belirliyor. RISE değerinin, belirlenmiş eşik değer olan 50'nin üzerinde (altında) olması yatırımcıların ortalamada kendi normal seviyelerine oranla daha fazla (az) risk iştahlarının olduğuna işaret ediyor. Yatırımcıların farklı yatırım davranışlarına sahip olmalarını dikkate alarak, genel endeksin haricinde, 6 farklı yatırımcı grubuna özel RISE hesaplanarak, sermaye piyasalarımıza sunulmaktadır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)