BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaEn çok kazanan yöneticiler----

En çok kazanan yöneticiler

En çok kazanan yöneticiler
28 Temmuz 2010 - 07:20 www.finansgundem.com

Öyle rakamlar var ki, birçok şirket bu yöneticilere ödenen ücretleri 10 yılda kazanamaz!

Wall Street Journal tarafından hazırlanan dünyanın en yüksek ücret alan 25 şirket yönetcisi listesinin tepesine yazılım devi Oracle'ın kurucusu ve CEO'su Larry Ellison son 10 yılda aldığı 1.84 milyar dolar ücret ve diğer ödemelerle oturdu.

Internet hizmet ve perakende satış siteleri grubu IAC/InterActive'in CEO'su ve bu gruptan ayrılarak kurulan seyahat sitesi Expedia.com'un yönetim kurulu başkanı Barry Diller aynı sürede kazandığı 1.14 milyar dolar ile ikinci sırada bulunuyor.

Üçüncü sırada petrol şirketi Occidental Petroleum Corp. CEO'su Ray Irani 857 milyon dolarla, dördüncü sırada Apple CEO'su Steve Jobs 749 milon dolarla ve beşinci sırada Capital One Financial Corp CEO'su Richarda Fairbank 569 milyon dolarla oturuyor.

Wall Street Journal, araştırmaya konu olan yüksek yöneticilerin aldıkları ücretler, primler, işin getirdiği kazançlar ve ellerindeki şirket hisseleri ve vadeli hisse işlemlerinden sağladıkları kazançları toplayarak analizdeki sıralamaya ulaştı.

25 yönetici arasında dördü finans şirketlerinde çalışıyor. Bunlardan batan Lehman Brothers CEO'su Richard Fuld 457 milyon dolarla 11. sırada, eski Citigroup CEO'su Sandy Weill ise 361 milyon dolarla 19. sırada bulunuyor.

Araştırma sonucunda ortaya çıkan diğer ilginç sonuç ise yüksek ücret alan yöneticilerin ancak bir bölümünün şirket hisselerini elinde tutan yatırımcılara yüksek kazanç sağlamayı başarabildikleri. İlk 10 sırada bulunan şirket CEO'larının dördü son 10 yılda hisse senetlerinin değerinin düşmesine engel olamadı.

Başarılı yöneticilerden liste birincisi Ellison Oracle hisselerini üç katına, Apple CEO'su Steve Jobs is 12 katına çıkardı. Ancak bilgisayar firması Dell CEO'su ve şirket kurucusu Micheal Dell gelir olarak 454 milyon dolar elde ederken, şirket hisseleri yüzde 66 değer kaybetti.

65 yaşındaki Larry Ellison Oracle'ı 1977 yılında kurdu. Şirket yönetiminin verilerini açıkladığı son dönem olan Mayıs 2009'dan önceki 10 yılda, Oracle'ıın piyasa değeri 36 milyar dolardan 96 milyar dolara çıktı. Ellison'un elinde tuttuğu Oracle hisselerinin değeri yaklaşık 28.8 milyar doları buluyor ve Oracle CEO'su son 10 yılda kendisini liste birincisi yapan gelirin yüzde 97'sini hisse senedi opsiyonlarını satarak sağladı.

Apple CEO'su Steve Jobs da son 10 yılda her yıl sadece 1 dolar ücret alırken, kendisini liste dördüncüsü yapan gelirin tamamını 2003 yılında kendisine verilen Apple hisselerinin getirisinden sağladı.

Özeellikle son krizde, başta mali sektör şirketleri olmak üzere, şirket yöneticilerinin aldıkları yüksek ücret ve primler tartışma konusu olmuştu. Son 10 yılda şirket töneticilerinin aldıkları ücret ve primleri şirket hisse senedi performansına bağlama yolunda atılan adımlar da, şirket yöneticilerinin ellerinde tuttukları ve vadeli ve opsiyon olarak sahip oldukları hisse senetlerinin kısa vadede değerini yükselterek kazanç sağlama isteklerinin, uzun vadede şirkete zarar verebileceği gerekçesiyle eleştiriliyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)