BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEmtiada varlık alımı azaltımı endişesi----

Emtiada varlık alımı azaltımı endişesi

Emtiada varlık alımı azaltımı endişesi
05 Ağustos 2021 - 13:38 www.finansgundem.com

2008 krizi ile başlayan varlık alımlarının, 2013 yılında azaltımı (tapering) tartışmalarının başlamasıyla emtia endekslerinde 52 yılın en uzun düşüş serisine girilmişti. Fed'in varlık alımı tartışmalarına başlaması yeniden düşüş endişesini canlandırdı

Fed yetkilileri arasında varlık alımı azaltımı konuşmalarının başlamasıyla beraber emtia fiyatlarında yılın geri kalanında kayda değer bir düşüş yaşanması olası görünüyor.

2008 finans krizi sonrasında varlık alımlarına başlayan Fed, 2013 yılında varlık alımı azaltımı konuşmalarına başlamıştı. Sonrasında Bloomberg Spot Emtia Endeksi 2014 ve 2015 yıllarını düşüşle kapatarak 1961 yılından bu yana görülen en uzun düşüş serisini gerçekleştirmişti.

Emtiaların kayıp yaşadığı yılların hepsinde de doların kuvvetlendiği görüldü.

26-28 Ağustos arasında gerçekleşecek Jackson Hole toplantısı düşünüldüğünde varlık alımının azaltılacağına dair işaretlerin güçlenmesi emtia fiyatlarını etkileyebilir, fakat daha önce 2016-2017 yılları arasında Fed’in fonlama faiziyle beraber emtia fiyatlarının da yükseldiği görülüyor. Bu da tarihin her zaman tekerrür etmeyebileceğini hatırlatıyor.

HAZİRAN’DA BAŞLADI

Fed, Haziran ayı toplantısında beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmemiş, fakat 2023 yılı sonuna kadar iki faiz artışı görerek daha şahin bir görünüm tablosu çizmişti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Haziran toplantısı sonrasında yaptığı bir açıklamada, Fed Başkanı Jerome Powell’ın toplantıda varlık alımı azaltma tartışmalarını resmi olarak başlattığını söylemişti

Enflasyon hedeflerine ulaşmak için politikaların düzeltmeye ihtiyacı olduğunu belirten Bullard, varlık alımı azaltımına ilişkin tartışmaların gelecek haftalarda devam edeceğini vurgulamıştı.

Fed’in gerektiği zaman politika düzeltmesi yapmak için hazır olması gerektiğini söyleyen Bullard, 2021 ve 2022 yılında yüzde 2 üzerine enflasyon hedefine ulaşılacağını da belirtmişti.

Portföy çeşitlendirmede emtialar nasıl kullanılabilir?

Altında düşük faize rağmen yatay seyir sürüyor

'Varlık alımları sonbaharda azaltılmalı'

'Varlık alımı azaltımı sinyali eylülde'

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)