BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEmlak piyasası pandeminin yıldızı oldu----

Emlak piyasası pandeminin yıldızı oldu

Emlak piyasası pandeminin yıldızı oldu
15 Eylül 2020 - 09:57 www.finansgundem.com

Emlak piyasası ekonomiyi ayakta tutmaya devam ediyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse piyasaları volatilite göstermeye devam ediyor ve istihdam piyasası, korona virüs ABD ekonomisini vurmadan önceki seviyelerinin çok altında. Ancak Amerika’nın ekonomisinde hala parlayan bir yıldız var: Emlak piyasası.

Mortgage uygulamaları, rekor seviyelerde düşük seyreden faiz oranlarının etkisiyle artışta. ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını yakın gelecekte de sıfıra yakın tutmayı planlıyor ve bu da ev satışlarını çok daha olumlu etkileyecek.

Natixis Investment Managers’ın Küresel Piyasa Stratejisti Etsy Dwek, “Emlak piyasası muhtemelen bu krizin kazananlarından biri olacak” dedi. Dwek açıklamasının devamında “Faiz oranları daha uzun süre düşük kalmalı. Dolayısıyla emlak piyasasının ekonominin geri kalanıyla birlikte çökmesini beklemiyorum” ifadesini kullandı.

Emlak piyasasındaki güç CNN Business’ın Normale Dönüş Endeksini de yukarı taşıdı. Moody’s Analytics ortaklığıyla gerçekleştirilen çalışmada, ekonominin nasıl performans gösterdiğine bakmak için çeşitli ölçekler kullanıldı.

Emlak piyasası cephesinde, endeks Zillow (Z)’un günlük yeni ev ilanları ve Mortgage Bankacıları Birliği’nin haftalık kredi başvuruları incelendi.

Düşük Faiz oranları ev fiyatlarının ve ev satışlarının artış göstermeye devam etmesinin temel sebeplerinden bir tanesi. Dahası, korona virüs pandemisi büyük şehirlerde yaşayan bir çok insanın apartman hayatını terk edip, daha seyrek nüfuslu banliyölerde daha büyük evler aramasına neden oluyor.

Redfin (RDFN)’in Başekonomisti Daryl Fairweather geçtiğimiz hafta bir raporda, “artan fiyatlar insanların pahalı şehir hayatını geride bırakması için bir sebep daha oluşturdu” dedi.

Fairweather açıklamasını “Evden çalışma uygulamalarındaki ani artış, ev satın almak isteyenleri daha ulaşılabilir bölgelere yöneltti” diyerek noktaladı.

Banliyölere göç devam ediyor

Redfin raporunda ev fiyatlarının bir önceki yıla göre %13 oranında artış göstererek, ortalama 320,000 dolar civarına yükseldiğini söyledi. Bu da kayıtlara geçen en yüksek rakam oldu. Dahası, ev satışlarında yakın zamanda gerçekleşen artışlar ve yeni ev ilanları 2015 yılından bu yana en yüksek seviyelerde.

Meyers Research bir raporunda “düşük mortgage oranları ve daha büyük bir ev isteği, birçok insanın ev sahibi olmak istemesine neden oldu” açıklamasını yaptı. Los Angeles ve San Francisco gibi daha pahalı bölgelerde yaşayanlar, diğer şehirlere yöneliyor.

Ancak bir noktada fiyatlar çok yüksek hale gelecek. İnşaat piyasası, yükselen emlak piyasasının bir miktar sakinleşmesini isteyebilir.

Meyers Research’ün Başekonomisti Ali Wolf, “arsalar değerli ve sınırlı miktarda. İnşaat piyasası ellerindeki alanları çok hızlı satmama konusunda dikkatli olmalı” dedi. Wolf açıklamasını “Bugünün düşük mortgage oranları, inşaat sektörünün fiyatları talebi zedelemeden yükseltmesine olanak tanıyor” diyerek noktaladı.

Redfin’den Fairweather da aynı şekilde, ev fiyatlarının bir noktada fazla yükseleceğinden endişeli. Bu, bir ev satın alma imkanı olmayan kiracılar için özellikle problematik bir durum oluşturacak.

Fairweather, “Ev fiyatlarında bu seviyedeki bir artış emlak piyasasını özellikle ilk kez ev satın alacak olanlar için zor hale getiriyor” dedi. “Fiyatlardaki artışlar 2021 yılında yavaşlayabilir ancak bu gerçekleşse bile, yüksek fiyatlar ev satın almak isteyen insanlar için bir sorun oluşturmaya devam edecek.”

İngiltere emlak piyasasında tarihi yükseliş

 

Emlakçılıkta yeni dönem

 

Kovid-19 salgını New York'ta emlak sektörünü vurdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)