BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEmlak bu defa seçimde frene basmadı----

Emlak bu defa seçimde frene basmadı

Emlak bu defa seçimde frene basmadı
06 Haziran 2015 - 06:46 www.finansgundem.com

Konut satışları her seçim döneminde gerilerken, 7 Haziran seçimleri öncesinde ise hız kesmedi. Yeni yatırımlar da devam etti

Yarın yapılacak seçimlerden önce gayrimenkul piyasasında nabız tutan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş., gayrimenkul sektöründe hareketli günlerin sürdüğü sonucuna ulaştı.

Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre ticari gayrimenkullerde bir durgunluk olmasına rağmen konut piyasasında yatırım ve satışlar tüm hızıyla devam ediyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç, “Özellikle büyükşehirler ve merkezi lokasyonlardaki projeler seçim sonucunu beklemeden sürüyor” dedi.   

Seçim sonrasında ise ekonomik istikrarın devamıyla sektörün hareketliliğini koruyacağını vurgulayan Boztunç, “Bununla birlikte fiyatlarda bir artış olması muhtemel. Ekonomik açıdan istikrar devam etmezse yatırımlar ve gayrimenkul fiyatları da bundan aynı derecede etkilenecektir. Proje yatırımı anlamında çok sayıda fizibilite danışmanlığı yapıyoruz. Bunlardan bazıları ruhsatlarını alarak inşaat ve satışa başladı. Özellikle merkezi lokasyonlardaki projeler seçim sonucunu beklemeden projelerini sürdürüyor. Bunlardan bazılarının satış oranlarına baktığımızda çok başarılı bir grafik yakalandığını görüyoruz” diye konuştu.

Boztunç, nisan ayında konut satışlarının yüzde 42.7 oranında arttığını hatırlatarak, şu yorumu yaptı:

“İpotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96.5 oranında arttı. 2013, 2014, 2015 yıllarının ilk 4 ayı analiz edildiğinde, bu yılın ilk 4 aylık döneminde 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 22, 2013 yılının aynı dönemine göre konut satışlarında yüzde 13’lük bir artış tespit edilmiştir. 2014 yılı ilk 4 ayında ipotekli satışların toplam satışlara oranı yüzde 30 düzeyindeyken, 2015 yılının aynı döneminde bu oran yüzde 39’a ulaştı.”   

‘Yabancı belirsizlik istemez’

Konut stoğunun yoğun olduğu yerlerde satışların iyi gitmediğini belirten Boztunç, İstanbul’da özellikle son bir yıldaki konut fiyat artışlarının bölgesine göre yüzde 20 - 30 oranında değiştiğini aktardı. Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancılar için seçim sonuçlarının daha kritik önem taşıdığını söyleyen Boztunç, “Ülkedeki ekonomik düzenin geleceğini tam olarak belirlemeden yatırım yapmaları daha güç duruyor. Yabancılar arasında da özellikle konut tipi gayrimenkullere Arap yatırımcıların büyük ilgisi devam ediyor” dedi.

‘Azalma olmadı durgunluk var’

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, seçim öncesinde konut almak isteyenlerin seçici davrandığını, seçim dönemlerine alışkın olan markalaşmış firmaların ise kampanya ve lansmanlarına hız kesmeden devam ettiğini dile getirdi. Durbakayım, “Bu yüzden seçim, diğer yıllara göre mevsimsellik etkisi taşıyor ve devam ediyor. Tek fark önceki seçimlerde azalma oldu bu seçimde sadece durgunluk oldu” dedi.

‘Bu dönem seçim yılı gibi değil’

Yılın başından itibaren bakıldığında seçim hissinin yaşanmadığını kaydeden dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, “Mayısta biraz etkisi görülüyor. Son dönemde koalisyon gibi söylentilerle bir bekle-gör hissettik. Ama gerçekten de sene başından itibaren bakıldığında seçim yılı gibi değildi. Ruhsat alımlarına baktığımızda geliştiricilerin biraz daha temkinli davrandığını görüyoruz” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)