BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEmeklilik yatırımlarında 5 büyük hata----

Emeklilik yatırımlarında 5 büyük hata

Emeklilik yatırımlarında 5 büyük hata
21 Haziran 2022 - 15:34 www.finansgundem.com

İyi bir emeklilik hayatına ulaşabilmek için doğru finansal hamleleri yapmak oldukça önemli. Finans uzmanları yatırımcıların finansal sağlığını tehlikeye atabilecek 5 büyük hataya dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal sağlığa erişimin yolu hiçbir zaman kolay değildir. Özellikle de piyasaların dalgalı olduğu ve belirsizliğin etkilerini hissettirdiği dönemlerde finansal hedeflere erişmek ekstra çaba ve sabır gerektiriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yüksek enflasyon ve küresel merkez bankalarının faiz artışları birçok yatırımcının emeklilik planlarını yeniden değerlendirmesine sebep oldu.
Natixis'in konuyla ilgili yakın tarihli bir kamuoyu araştırmasında, katılımcıların %60'ı emekli olmak için beklenenden daha uzun süre çalışmak zorunda kalacaklarını, %40'ı ise güvenli bir şekilde emekli olabilmeleri için "bir mucize gerekeceğini" belirtiyor.

CNN Internatioal’ın haberinde kariyerlerini inşa etmekte olan, geleceği ve emeklilik dönemleri için para biriktiren bireylere yapabileceği 5 önemli hataya yer veriliyor:



Emeklilik tasarrufuna başlamak için çok uzun süre beklemek

Emeklilik planlamaları, gelecek para biriktirmeyi ve zamanın ihtiyaçları için yeterince para ayırmayı içeren bir dengeyi bulmakla alakalı. Ancak finans uzmanları, emeklilik için gecikmenin maliyetinin yüksek olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Bileşik faiz sayesinde, mütevazı miktarda tasarruf bile daha uzun zaman dilimlerinde katlanarak büyüyebiliyor. Örneğin, 25 yaşında ayda 100 dolar tasarruf etmeye başlayan biri, %5'lik bir getiri oranıyla parasını 65 yaşına kadar yaklaşık 150.000 dolara kadar çıkarabilir. Ancak tasarruf etmeye başlamak için 35 yaşını bekleyen bir kişi emeklilik yaşı geldiğinde bu miktarın ancak yarısına sahip olabiliyor.

Ancak çoğu insan bu bileşik Faiz faktöründen yararlanmak için emeklilik yatırımlarına yeterince erken başlamıyor.

Finans firması Ballester’ın Yeminli Mali Müşaviri Jay Lee, “Bazı insanlar emeklilik katkısı ödemeyi erteliyorlar çünkü hala öğrenci borçları var. Ancak daha büyük bir neden, emekliliğin çok uzak olduğunu düşünmeleri. Ancak birikime başlamak için çok uzun süre beklerlerse, yetişmeleri için daha fazlasını ödemeleri veya geç bir emeklilik planı yapmaları gerekebilir" diyor.

Bireysel emeklilik ödemelerini yükseltmeme

Genç çalışanların sıklıkla yaptığı hatalardan birisi de bireysel emeklilik (BES) katkısından tam olarak yararlanamama. Emeklilik uzun bir yol gibi görünse de BES gibi vergi avantajlı ve devlet katkısı olan bir emeklilik tasarruf planına yatırım yapmak, diğer finansal hedeflere ulaşmak için daha fazla hareket alanı sağlayabilir.

Yaşam tarzı enflasyonuna kurban gitmek

"Yaşam tarzı enflasyonu" olarak bilinen olgu insanlar eski lüks harcamalarını bir gereklilikler olarak algılamaya başlamasıyla gerçekleşir.

ABD’nin Seattle eyaletinde yeminli mali müşavir olarak çalışan Nick Reilly konuyla ilgili açıklamasında, "Sosyal medya, başkalarına ayak uydurma arzusu yaratıyor. Geride kalma korkusu, 'Ben kazananlar arasındayım’ zihniyetiyle birleştiğinde, daha fazla Y kuşağı bireyi kazançlarının çoğunu kısa vadeli tatmin ve statü sağlayan şeylere harcıyor” ifadelerine yer verdi.

Genç yetişkinler genellikle kira ve yiyeceklerden ne kadar tasarruf edebileceklerini ve aşırı harcamaların diğer finansal planları nasıl ciddi şekilde raydan çıkarabileceğini hafife alırlar.

ABD’nin Virginia eyaletinde yeminli mali müşavir olarak çalışan Lamar Watson, “Asansörlü bir bina yerine bir apartman dairesinde yaşamak muhtemelen gençken farklı hissetmeyecektir, ancak bu çok para kazandırabilir” ifadelerine yer verdi. Watson kira için brüt gelirin %25’inin kullanılmasını ve gıda giderlerinin de %15’in altında tutulmasını öneriyor.


Çok fazla miktarda birikimi kripto paralar gibi volatilitesi yüksek varlıklarda tutmak

NFT'ler, spekülatif hisse senetleri, halka arz şirketleri (SPAC) ve kripto para birimleri gibi yeni yatırımlar cazip büyüme potansiyeli sağlayabilir. Ancak söz konusu varlıklardaki yüksek volatilitenin göz ardı edilmesi finansal sağlığın ciddi şekilde riske girmesine sebep olabilir.

YMM Reilly konuyla ilgili açıklamasında, “Sosyal medya sayesinde herkesin bu fırsatlardan en az birinden yararlanarak hızlı bir şekilde zengin olan birini tanıması çok yüksek” ifadelerine yer veriyor.

Bazı mali danışmanlar söz konusu durumu “parlak obje sendromu” olarak tanımlıyor. Yüksek riskli ve yüksek volatiliteli yatırımlar, hızlı servet oluşturmak isteyen genç yatırımcılara giderek daha fazla hitap ediyor. Hisse senetleri gibi uzun vadeli, daha köklü servet oluşturma yöntemleri ise sıkıcı hale gelebiliyor.

Ancak Watson söz konusu yatırımlar konusunda şu uyarılarda bulundu:

“Tüm paranızı NFT'ler veya kripto para birimleri gibi yüksek riskli varlıklara koymak son derece tehlikelidir. Finansal planlama, en yüksek getiriyi kovalamaktan ziyade en kötüsüne hazırlanmakla ilgilidir."

Amerikalılar tasarruf edemiyor

 

Goldman'dan ABD'de resesyon uyarısı

 

Kripto için korkutan uyarı: Bu sefer farklı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)