BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEmeklilik fintekleri neden endişe yaratıyor?----

Emeklilik fintekleri neden endişe yaratıyor?

Emeklilik fintekleri neden endişe yaratıyor?
26 Ağustos 2021 - 13:58 www.finansgundem.com

Emeklilerin tüm birikimlerini ve bankacılık işlemlerini tek bir platformda gerçekleştirebilmesi için geliştirilen yeni bir mobil uygulama devrim yarattı. Ancak kullanıcıların bu uygulamayı görmezden gelmesinin maliyeti yüksek olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugünlerde İngilizler fintek şirketlerine birçok farklı finansal ihtiyaçlarını karşılamak için yöneliyor. Özellikle de geçtiğimiz 19 ayda korona virüs pandemisi banka şubelerine yapılan ziyaretleri online platformlara taşıdı.

deVere Group tarafından yapılan bir araştırmaya göre fintek şirketlerinin mobil uygulamalarının kullanımı pandemi döneminde %72 arttı. Bu yeni nesil bankaları gerek ana bankaları olarak tercih eden, gerekse temassız ödeme teknolojileri ve dijital bankacılık hizmetleri için kullanan İngilizler, bu süreçte fintek şirketlerinden en yüksek verimi aldı.

The Money Pages’ın haberine göre bu platformların artan popülerliği göz önünde bulundurulduğunda, emeklilikle ilişkili finans hizmetleri alanında da fintek çözümlerinin benimseneceği düşünülüyordu. İngiltere hükümeti 2023 yılında entegre bir emeklilik platformu oluşturmayı planlıyor. Bu şekilde kullanıcılar tüm emeklilik bilgilerine tek bir platform üzerinden erişebilecek. Ancak bu gelişmeler emeklilik pazarında fırtına yaratacak güçte değil.

İngilizler hükümetin platformuna güvenmiyor

Birçok İngiliz, emeklilik fintekleri söz konusu olduğunda, bu platformların sağlayabileceği faydaları görmezden gelmeyi tercih ediyor. My Pension Expert tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin yalnızca %20’si bu platformun ne olduğunun ve uygulamaya geçildiğinde nasıl işleyeceğinin bilincinde. Benzer bir şekilde katılımcıların yalnızca %16’sı emeklilik platformunun birikim pratiklerini değiştireceğini düşünüyor.

Katılımcıların %21’i ise platformun kayıp emeklilik ödeneklerini tespit etmelerine olanak sağlayacağına inanıyor. Elbette bu durum projenin oldukça fazla kez ertelenmiş olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Ancak tüketicilerin bu kayıtsızlığı özel sektör girişimlerinden de öteye gidiyor. Katılımcıların %60’ı emeklilik hizmetlerini aldıkları kurumun fintek çözümleri sunmasına karşı olduklarını söyledi.

Bu ise endişe verici bir trend. Emeklilikte yoksulluk İngiltere’de giderek artan bir sorun. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bugün yaklaşık iki milyon emekli, İngiltere’de ortalama gelirin altında gelire sahip. Bu nedenle hükümetin platformunun güven yaratmaması ve görmezden gelinmesi hayal kırıklığı yaratıyor. Peki emeklilik fintekleri neden benimsenmiyor?

Teknolojiye güven duyulmuyor

İngiltere’de dijitalleşme konusunda bir kutuplaşma yaşanıyor. 65 yaş üzeri kişilerin %77’si internet bağlantısına sahip değil ve 1,5 milyon hane halkının internete erişimi bulunmuyor.  Bu rakamlar ise emeklilik yaşı yaklaşan 55-64 yaş aralığında önemli ölçüde düşüş gösteriyor. Birçok İngiliz emeklilik birikimlerini ve fonlarını dijital bir platform üzerinden yönetebilecek dijital okur yazarlığa sahip değil.

Teknolojiyle daha yakından ilgili olanlar ise emeklilik finteklerine ya da genel olarak fintek şirketlerine güvenmeyebiliyor. Bunun nedeni ise son yıllarda medyada fintek şirketleriyle ilgili skandalların sayısı olabilir. Ek olarak bazı kişiler veri güvenliği ve düzenleyicilerden kaynaklanan sorunları da göz önünde bulunduruyor.

Daha fazla şeffaflık gerekiyor

Emeklilik platformunun sağlayacağı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, daha fazla kişinin bu yeni uygulamaları kullanmasını sağlamak için daha büyük bir çaba gerekiyor. Bu nedenle emeklilik platformlarının kolay kullanım ve erişim olanağı sağlaması önem taşıyor.

Aynı zamanda 2020 yılında İngiltere’de 55-64 yaş arası kişilerin %87’si akıllı telefon sahibiydi. Bu nedenle mobil uygulama formatında bir emeklilik fintek platformu, bu kullanıcılara hitap edebilir. Dahası teknoloji çözümlerini kullanma konusunda rahatsızlık hissedenlere yardımcı olabilmek için, hem hükümetin hem de şirketlerin bilgilendirici rehberler sağlaması gerekiyor.

Kurumsal yatırımcıların Bitcoin'leri giderek artıyor

 

SEC'den Deutsche Bank'a soruşturma

 

İnternet kullanımında pandemi etkisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)