BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEmeklilik birikimleri ayı piyasasından nasıl korunur?----

Emeklilik birikimleri ayı piyasasından nasıl korunur?

Emeklilik birikimleri ayı piyasasından nasıl korunur?
23 Haziran 2022 - 16:37 www.finansgundem.com

Ayı piyasaları emeklilik yatırımları için ciddi bir engel teşkil ediyor. Uzmanlar emeklilik yatırımlarında sona yaklaşanların harcamalarını sınırlandırmasını ve gerekirse piyasalar düzelene kadar emekliliği ertelemesini tavsiye ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ayı piyasalar genç yatırımcılar için borsa yatırımlarına indirimdeki hisse senetlerini satın alarak girme fırsatı sunuyor. Bu dipten alma stratejisi zaman zaman kaygı uyandırıcı olsa da yüksek getiri sağlama potansiyelini de beraberinde getiriyor.

Ancak emekliler ve emeklilik dönemine yaklaşan çalışanlar için bu tablo çok daha rahatsız edici. Zira yıllardır oluşturdukları birikimlerin meyvesini almaya hazırlanan söz konusu yatırımcılar için borsalardaki kayıpları telafi etmek konusunda yeterince zaman mümkün olmayabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre finans uzmanları genellikle müşterilerine önümüzdeki beş yıl içerisinde ihtiyaç duyacakları parayı hisse senetleri gibi riskli varlıklara yatırmamasını öneriyor. Aksine bu tür birikimlerin nakit varlıklar gibi daha güvenli limanlarda tutulması tavsiye ediliyor.

Bu strateji özellikle geçtiğimiz aylarda görüldüğü gibi ekonomik belirsizlik dönemlerinde veya borsalarda sert düşüşler olduğunda yatırımcıların bir nebze olsun nefes almasını sağlayabilir. Söylemesi kolay olsa da geçmiş yıllarda olduğu günü borsalar ani yükselişlere geçtiğinde bu tavsiyeyi uygulamak aynı derecede kolay olmayabilir.

Bireysel emeklilik yatırımlarında minimum getirilerini almaya yaklaşan yatırımcılar içinse zamanlama konusunda çok fazla seçenek yok. Fortune’un haberinde emekliliğe yaklaşan söz konusu yatırımcıların birikimlerinin eridiğini izlemek yerine uygulayabilecekleri yöntemler konusunda tavsiyeler veriliyor.

Borsalarda en azından yakın zamanda bir boğa piyasası görülme ihtimali oldukça düşük. Ayı piyasalarının nispeten yaygın bir gerçeklik halini aldığı göz önünde bulundurulduğunda son düşüşler emeklilik yatırımlarına vurabilecek son darbe olmayabilir.

Harcamaları kısın 

Habere göre finans uzmanları mümkünse emeklilik portföylerinde yeniden dağıtım yapmaktan kaçınmayı ve minimum emeklilik yatırım gelirlerini yıl sonuna kadar ertelemeyi uygulanabilecek en uygun eylem planı olarak öne çıkarıyor. Ancak, günlük harcamalarınızı karşılamak için emeklilik yatırım gelirine güvenenlerin, harcamalarıyla ilgili bazı zor kararlar vermeleri gerekebilir.

RMB Capital’ın Servet Danışmanı ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) Jake Eischens konuyla ilgili açıklamasında, “Emeklilerin bugün nasıl yatırım yaptıklarını ve portföylerinin hangi bölümlerinin bu dezavantajlara karşı daha duyarlı olduğunu bilmeleri gerekir. Kimse piyasanın getirilerini kontrol edemez, ancak emekliler harcamalarını kontrol edebilir. Harcamalarda, yatırımlarda veya her ikisinde de bir değişikliğin gerekli olup olmadığını belirlemek için ileriye dönük harcamaları portföyünüzle birlikte gözden geçirmek iyi bir alıştırma olacaktır" dedi.

Danışmanlar, ayı piyasasının etkileri ve rekor enflasyon göz önüne alındığında, harcamalara dikkat etmenin özellikle önemli olduğunu söylüyor. Uzmanlara göre, daha büyük maliyetli veya elzem olmayan satın alımları ertelemek için iyi bir zamandayız.

Emekli adaylarının en zor kararı

Wharton Servet Planlama Birimi Genel Müdürü ve YMM David Rosenstock emeklilik yatırımları arasında en az tercih edilen kullanılan yöntemin çalışma süresini uzatmak olduğunu belirtiyor. ABD bankası BMO Harris Bank’in yakın tarihli bir raporuna göre enflasyon nedeniyle tam zamanlı çalışanların dörtte biri halihazırda emeklilik planlarını erteledi.

Bu elbette verilmesi zor bir karar. Ancak emeklilik planlarını ertelemek yatırımların mevcut piyasa oynaklığından kurtulmasına yardımcı olabilir. Ayrıca emeklilik yatırımlarını ileri yaşlara kadar devam ettirmek yatırımcıların bileşik getirisinin artmasına da yardımcı olabilir.

Rosenstock konuyla ilgili açıklamasında, “Geleneksel emeklilik yaşını geçmek, yarı zamanlı veya tam zamanlı çalışmak, emeklilik getirilerinin uzaması ve desteklenmesi için harika bir yoldur. Emekliliği geciktirmek, mevcut emeklilik tasarruflarınıza büyümek için daha fazla zaman sağlayarak ve ödemeniz gereken emeklilik süresini kısaltarak emeklilik finansmanı üzerinde önemli bir etki yaratabilir” ifadelerine yer verdi.

Yüksek istihdam ekonomik iyileşme için yeterli mı?

 

JPMorgan yüzlerce çalışanını işten çıkardı

 

Ayı piyasasını boğaya çevirecek 6 kritik değişim

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)