BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKulisEmekli mi oluyor?----

Emekli mi oluyor?

Emekli mi oluyor?
22 Eylül 2013 - 12:05 www.finansgundem.com

Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, şirketlerinden hükümete ve emeklilik planlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, çeşitli çevrelerce dillendirilen ekonominin kötüye gittiği yorumlarına katılmadığını söyledi.
Bazılarının karamsar tablo çizmekten hoşlandığını anlatan Konukoğlu, "İhracatımızda artış trendi var. 1 milyar dolarlık ihracat hedefimize hızla ilerliyoruz. Yatırımlarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Bu yıl planladığımız 400 milyon dolarlık yatırımın tümünü hayata geçireceğiz" diye konuştu. 1963'ten beri iş hayatında olan Konukoğlu, şu sıralar emeklilik planları yapıyor. Bu yılın sonunda emekli olup sadece vakfa ve üniversiteye konsantre olacağı bilgisini veren Konukoğlu'na "Erken değil mi" diye sorunca "Hayır değil. Yıllar önce 65 yaşında emekli olmaya karar verdim. Öyle yatlarla seyahatler düşünmüyorum. Hayır işleriyle uğraşmayı planlıyorum" yanıtını veriyor.
Ekonomik gidişata dair yorumunuz nedir?
Türkiye bu kötü senaryolardan bir türlü kurtulamadı. İnsanlar nedense kötü bir hava yaymak istiyor. Ben onların aksine 3 ve 4'üncü çeyreğin çok daha iyi geçeceğini düşünüyorum. Çünkü Avrupalılar yazın tatile çıktığı için alım yapmıyorlar. 9'uncu aydan sonra alım furyası başlıyor. Bunun önümüzdeki yılın ikinci ayına kadar devam edeceğini tahmin ediyorum. Bu nedenle kesinlikle kötümser senaryolara katılmıyorum. Olumsuz tutum bizi bir yere götürmez.
2023 HEDEFİ 1 MİL YAR DOLAR
Avrupa'ya ihracatımızda artış var. Sizde de aynı durum söz konusu mu?
Evet var... Gaziantep genelinde ihracatta yüzde 17'nin üzerinde artış söz konusu. Geçen yıl ihracatımız 500 milyon dolar seviyesindeydi. Bu yıl 550-600 milyon doları buluruz. Gaziantep olarak da 6 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Şehrin ihracatının yüzde 10'unu biz yapıyoruz. 2023'te Sanko olarak 1 milyar dolar sınırını rahatlıkla aşarız.
Ortadoğu'ya ihracatta son dönemde bir sıkıntı var mı?
Irak'a çimento ihracatında gerileme var. Artık İran'dan alıyorlar. Suriye'ye ihracatımız durdu. Suriye halkı bizim kardeşimiz. Esad'ın artık halkın taleplerine yanıt vermesi ve seçime gitmesi lazım. Mısır'da askeri darbe ülkeye büyük bir zarar verdi. Güçlü iktidarlar ekonomiyi olumlu etkiliyor. Koalisyon hükümetlerini çok ortaklı şirketlere benzetirim. Çok başlı yerlerde başarı olmaz.
MISIR'A YATIRIM KAFAMA YATMAMIŞTI
Mısır'a ihracat yapıyor musunuz?
Zaman zaman çimento ve tekstil ürünleri satıyorduk ama durdu. 8 yıl önce oraya yatırım yapmaya gittim, kafama yatmadığı için vazgeçtim. Çünkü uygun bir yatırım ortamı yoktu. Darbeden önce de Türk yatırımcılar gidişattan memnun değildi. Çok farklı bir iş kültürleri var. Disiplin ve sanayi kültürleri yok.
Avrupa'dan marka almayı düşünüyor musunuz?
Türk şirketlerinin yurtdışında marka almaları beni çok mutlu ediyor. Bir dönem Avrupalılar bizi almaya geliyordu. Şimdi durum değişti. Bize de çok teklif geliyor. Görüşmemiz var ama henüz kafamıza yatan bir şey yok. Ben mümkün olduğu kadar yatırımlarımızı yurtiçine yapmaktan yanayım ama fırsat olursa kaçırmam.
Yatırım planlarınızda aksama var mı?
Birçok işadamının yatırımlarını ertelediğini görüyorum. Biz yatırımlarımızı hiç durdurmadık. Bu yıl için planladığımız 400- 450 milyon dolarlık yatırımın tamamını hayata geçireceğiz. Ağırlıklı olarak enerji, tekstil ve iş makineleri ve traktörde yatırım yapıyoruz.
DEDEMİN 70 ÇALIŞANI VARDI 14 BİNE ÇIKARDIM
103 yıldan bu yana tekstil işiyle uğraşan Konukoğlu Ailesi'nin geçmişinde dokumacılık var. Bugün 14 sektörde faaliyet gösterdiklerini söyleyen Abdülkadir Konukoğlu, "Dedemin 70 işçisi vardı, babamın döneminde 7 bine çıktı. Benim dönemimde ise istihdamımız 14 bine ulaştı. Çalışanımızın artmasından zevk duyuyoruz. Yeni yatırımlar istihdamı çok fazla etkilemiyor. Teknoloji ve otomasyon istihdamı azaltıyor. Geçen yıl 4.6 milyar olan ciromuz bu yıl yüzde 10 civarında artışla 5 milyarı bulur" dedi.
KÜRT-TÜRK AYIRMAM HEPİMİZ KARDEŞİZ
Çocukluğunda Gaziantep'te Ermeni, Hıristiyan, Yahudi ve Müslümanlar'ın birlikte yaşadığını söyleyen Konukoğlu, "Bu bizim için çok büyük bir zenginlikti" dedi. Kürt açılımını desteklediğini belirten Konukoğlu, "Kürt, Türk hepimiz kardeşiz. Evlilikler yoluyla herkes akraba olmuş durumda. Zaten halkın böyle bir sorunu yok" diye konuştu. 2 erkek, 1 kızı çocuğu olan Konukoğlu'nun 10 da torunu var. "Bugünkü aklım olsa daha çok çocuk yapardım" diyen işadamı, "Çocuklarıma fazla vakit ayıramadım ama anneleri hep başlarındaydı" yorumunu yaptı.
HAŞIL VE KUYMAK YİYEREK BÜYÜDÜM
Abdülkadir Konukoğlu, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğmasına rağmen mütevazı bir çocukluk geçirdiğini anlatıyor. "Haşıl ve kuymak yiyerek büyüdüm" diyen işadamı, çocukluğuyla ilgili şu anısını anlattı: "Dedem evden dükkâna götürdüğü yiyecek sepetinin üstünü mendille kapatır, akşam da kapalı getirirdi. Bir kez ona 'Dede neden ağzını kapatıyorsun' diye sordum. 'Varlığınızı da yoksulluğunuzu etrafınıza bildirmeyin' dedi. Çünkü bizim mahalle fakirdi. İnsanlar yıpranmasın diye köyden şehre yemenisini koltuğunun altına kor gelirdi, şehirde giyerdi. Bunları iyi hatırlıyorum."
YILBAŞINDA EMEKLİLİK HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİM
Emeklilik düşüncesi sizi endişelendirmiyor mu?
Hayır hazırım... Grubun onursal başkanı olacağım. Şirketi gençleştirmek lazım. Dünya turuyla işim yok, ara sıra seyahatlere giderim. Yardım etmeyi çok sevdiğim için hayır işleriyle uğraşacağım.
İş hayatınızda yatırım yapmadığınıza pişman olduğunuz bir alan var mı?
Telekom işine girmediğim için pişmanım. Aslında çok yol almıştık bu konuda. Sonra olmadı.
Feride Cem/Sabah
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hacı22 Eylül 2013 12:29

    sizi çok severim sn Konukoğlu yalnız ithalatımız ihracatımıza oranla çok daha fazla artıyor, sanki boş, suni, geleceği olmayan bir ekonomimiz var