BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEmekli ikramiyeleri ne zaman ödenecek?----

Emekli ikramiyeleri ne zaman ödenecek?

Emekli ikramiyeleri ne zaman ödenecek?
13 Haziran 2021 - 10:28 www.finansgundem.com

Emekli Temmuz zammı için geri sayım sürerken, emekliler için kurban bayramı ikramiyeleri tarihi de yaklaşıyor. İkramiye elan emeklilerin bu yılki ikinci ödemeleri Temmuz’da yapılacak

Temmuz ayı ile yılını ikinci maaş zammını yaklaşık yüzde 8 oranında alması beklenen emekliler için ikinci bir ödeme de Kurban Bayramı öncesinde ikramiye ile ödenecek. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaşlarında zam gören emekliler ayrıca dini bayramlar öncesinde de ikramiye alıyor. Geçtiğimiz yıllarda 1000'er liradan 2.000 TL olarak ödenen ikramiyeler bu yıl 1.100 TL'ye çıkartıldı. Böylece emekliler 2021 yılında maaşları kaç lira olursa olsun 2.200 TL ikramiye almış olacak.

Yaklaşık 13 milyon emekli ve dul ve yetim maaşı alanlar ikramiyeden yararlanacaklar. Bu ay emeklilik kararı aldırarak Temmuz'da maaşı başlayan yeni emekliler de ikramiyeden faydalanacak.

Emekli ikramiyesi ile ilgili akıllara takılan soruların cevapları şöyle:

Kimler ikramiye ödemesinden yararlanacak?
SGK'dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK'dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek. Vefat eden sigortalıların yakınları ödemelerini hisse oranında alacaklar.

İkramiye için başvuru gerekiyor mu?
Hayır emeklilerin ikramiyeleri için bir başvuru yapmalarına gerek bulunmuyor. Ödemeler otomatik olarak emekli maaşı aldıkları hesaplara yatırılacak. SGK'nın ilan ettiği tarihte emekliler gidip hesaplarından parayı çekebilecekler. Bu konuda bazı dolandırıcılardan emekliler gelen SMS'lere itibar edilmemesi önemli. Hiç bir işlem yapmanıza gerek yok. Kimseye bilgilerinizi vermeyin.

Emekli maaşı olarak 2 aylık alanlar ne yapacak?
Eşinden ve kendi emekliliğinden dolayı iki maaş alanlarda, 2 dosyadan hangisinde aylık oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Böylece iki maaş alanlar tek bir dosyadan ikramiye almış olacak.

İkramiyelerden bir kesinti yapılabiliyor mu?
Emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinden herhangi bir kesinti yapılamıyor. Ayrıca bu ödemeler haczedilemiyor. Emekli maaşlarının ve ödemelerinin haczedilmesi ancak emeklilerin bu konuda izin vermesiyle oluyor. O yüzden bankadan kredi çekerken ya daz kredi kartı alırken imzaladığınız belgelerde bu izni verip vermediğinize dikkat edin.

Emekliler ikinci ikramiyelerini ne zaman alabilecekler?
Bu yıl emekliler ramazan Bayramı öncesinde ilk ikramiyelerini aldılar. Bayram 20-23 Temmuz tarihlerine denk geliyor. Büyük ihtimalle ikramiye 12-19 Temmuz tarihleri arasında yatırılacak. Tam tarihi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı duyuracak.

Yeni emekli olanlar da ikramiye alabilecek mi?
İkramiyeden yararlanmak için 'ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık almak' şartı aranıyordu. Geçen yıl yapılan değişiklikle bu ibare 'bayramın içinde bulunduğu ayda' şeklinde değiştirildi. Mayıs ayı sonuna kadar aylık bağlananlar Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek. Mayıs'tan sonra Temmuz sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar ise Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanacak.

Kaç lira ödeniyor?
Emekli ikramiyeleri yasanın çıktığı ilk yılda her bayram için 1000 TL olarak belirlenmişti. Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her yıl 2000 TL ikramiye aldılar.

Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Bu yıl ise ikramiyelere yüzde 10 oranında zam yapıldı. Böylece her bayramda 1.100 TL olmak üzere toplam 2.200 TL ikramiye ödenecek.
(Faruk Erdem /Sabah)

Kimler erken emekli olabilir?

Emekli ve memur zam oranı belli oldu

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)