BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemElon Musk’ın Çin ilişkileri ABD’nin odağında----

Elon Musk’ın Çin ilişkileri ABD’nin odağında

Elon Musk’ın Çin ilişkileri ABD’nin odağında
21 Mart 2022 - 14:19 www.finansgundem.com

Tesla CEO’su Elon Musk’ın Çin ile yakın ilişkileri, ABD’nin odağında. ABD, Pekin yetkililerinin ülkenin devlet sırlarına erişebileceğinden endişeli.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elon Musk’ın Çin ile yakın ilişkileri Washington’da endişelere neden oluyor. Endişelerini dile getirenler arasında milyarder CEO’nun en ateşli destekçileri de yer alıyor. Endişeler, Çin’in Musk’ın sahibi olduğu SpaceX de olmak üzere Space Exploration Technologies gibi şirketlerin Pekin’le ilişkisi bulunan yabancı tedarikçileri aracılığıyla devlet sırlarına erişebileceği yönünde. Bazı isimler aynı zamanda SpaceX ve elektrikli araç üreticisi Tesla arasındaki sınırların belirsiz olmasından da rahatsız.

Tesla da Musk tarafından yönetiliyor ve Çin’de kapsamlı operasyonları bulunuyor. Tesla Çin’de oldukça yüksek talep gören gelişmiş bataryalar geliştirdi ve Çin Musk’ın da desteklediği daha düşük maliyetli bir batarya teknolojisini benimsedi. Endişeler son dönemde Çin’in uzay teknolojilerine odaklanmasıyla ABD ve Çin arasındaki gerilimin yeni bir boyuta taşındığı bir dönemde ortaya çıktı. Gerilim aynı zamanda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile arasındaki işbirliği nedeniyle de artıyor.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Chris Stewart Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin SpaceX ile doğrudan veya dolaylı herhangi bir ilişkisinin olup olmadığının araştırılması için toplantıların yapılması konusunda çağrıda bulundu. Stewart, “Elon Musk ve SpaceX’e hayranım ancak Çin’le herhangi bir finansal ilişki olduğu takdirde, herkes endişe duyar” dedi. Açıklamasında, “Kongre bu konuya dikkatli bir şekilde yaklaşmıyor” ifadesini kullandı.

Musk, SpaceX ve Tesla temsilcileri açıklama yapmadı. Stewart aynı zamanda Çin’le ilişkileri bulunan ve borsalarda işlem görmeyen şirketlerin, SpaceX’te yatırımlarının bulunup bulunmadığının da araştırılmasını istedi. Tesla halka arzını gerçekleştirmiş bir şirket ve 2017 yılında Çin’in teknoloji devi Tencent, elektrikli araç üreticisinin %5’lik hissesini aldığını açıkladı. Musk bunun bir yatırımdan çok daha fazlası olduğunu söyledi. Yaptığı açıklamada, “Tencent’in yatırımından ve danışmanlığından memnun olduğunu” ifade etti.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Tencent 2018 yılında, Tesla’daki hisselerinin %4,97’ye düştüğünü açıkladı ve o dönemden bu yana herhangi bir açıklama yapılmadı. Tencent ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın ABD’de yasaklamayı hedeflediği mesajlaşma uygulaması WeChat’in de sahibi. Uygulama ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin de merceği altında. Çin Tesla’nın en büyük pazarlarından biri. Bunun nedenleri arasında Çin hükümetinin ve Xi Jinping’in desteği de bulunuyor.

Çin otoriteleri Musk’a düşük faizli krediler, düşük maliyetli arazi ve diğer faydalar sunarak, 2019 yılında Şangay’da bir tesisin kurulmasını destekledi. 2018 ve 2019 yıllarında Tesla ABD’de finansal sorunlar yaşarken, 2019 ve 2020 yıllarında Tesla Çin bankalarından iki kredi aldı. Geçtiğimiz yıl Tesla’dan yapılan açıklamada, 614 milyon dolarlık borcun ödendiği söylendi. Beyaz Saray, Musk’ın Çin ile olan ilişkilerinin oluşturduğu potansiyel güvenlik riskleri konsunda açıklama yapmayı reddetti.

ABD yetkilileri Musk’ın Çin’e yönelik övgüleri nedeniyle potansiyel güvenlik risklerine yönelik endişelerin arttığını dile getirdi. Bir güvenlik tehdidi olarak görülmekle birlikte Çin, Rusya’yla da yakın ilişkiler kurdu ve Xinjiang bölgesinde Uygur Türklerine baskı uyguladı. 31 Aralık tarihinde Musk, Xinjiang’da bir showroom açtı. Bundan yalnızca bir kaç hafta önce ABD Başkanı Biden, Xinjiang’dan ürün ihraç eden şirketlerin, ürünlerin zorunlu çalışmayla üretilmemiş olduğunu kanıtlamasını zorunlu tutan bir yasayı onayladı.

Rus şirketler Türkiye'ye yöneldi

 

Rus işgalini kınamaya yönelik soruya Çin’den yanıt!

 

Rusya: Petrol ambargosundan Avrupa ciddi etkilenecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)