BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiElektrikte tarifeler değişti----

Elektrikte tarifeler değişti

Elektrikte tarifeler değişti
28 Mart 2013 - 18:04 www.finansgundem.com

EPDK tarafından açıklanan yeni dönem elektrik tarifelerinde, meskenler için uygulanacak tarife ticarethaneleri yakaladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından bugün açıklanan “01/04/2013 Tarihinden İtibaren Geçerli Olacak Tarife Tabloları” ile elektrik fiyatları tüm abone gruplarında değişikliğe uğradı.
Yeni tarifelerin ayrıntılarını Coren Elektrik Ticaret ve Operasyon Direktörü Gülpaşa Kılınç Finans Gündem okurları için masaya yatırdı. İşte Gülpaşa Kılınç’ın analizi:
Tarifeler incelendiğinde aynı tüketimde fatura alt toplamlarında, dönemler kıyaslandığında dişe dokunur bir artış veya azalma görünmemesine rağmen, elektrik faturasını oluşturan Aktif Enerji Bedeli, Kayıp Kaçak Bedeli, Dağıtım Bedeli ve İletim Bedeli kalemlerinde çok yüksek değişiklikler gözlendi.

Net Enerji Bedeli : Tabloda da görüleceği üzere, Ticarethane ve Mesken Tarifesi’ne ait Net Enerji Bedeli değerleri önemli ölçüde yükselmiş, sanayi tarifelerindeki değerleri ise cüzzi bir miktarda aşağı çekilmiştir.
Kayıp / Kaçak Bedeli: Tüm tarifelerde önemli ölçüde artış göstermiştir.
Dağıtım Bedeli, İletim Bedeli: Tüm tarifelerde önemli oranda düşüş göstermiştir.
Gün be gün daha fazla liberalleşen ve bu etkiyle gelişen Türkiye Elektrik Piyasası’nda yeni tarife değerleri, son tüketiciden daha çok piyasa aktörleri arasındaki dengeleri kısa süreli değiştirebilecek bir etkiye sahip görünüyor.Net Enerji Bedeli’nin,  ticarethane ve mesken tarifesinde yükseltilmesi, durağanlaşan elektrik toptan satış piyasasına da kan pompalayacak.
SERBEST TÜKETİCİ LiMİTİ

EPDK tarafından belirlenen limitin üzerinde tüketim gerçekleştirmesi sebebiyle tedarikçisini seçme serbestliğine sahip tüketicilere “Serbest Tüketici” denilmektedir.  EPDK tarafından belirlenen tüketim limiti, 2013 yılı itibariyle 5.000 kWh olarak kabul edilmiştir.
5.000 kWh tüketimine karşılık gelen TEDAŞ faturaları, tarife grubuna göre değişiklik göstermektedir. 5.000 kWh yıllık tüketime sahip, diğer bir deyişle aylık faturası ortalama 140-150 TL civarı gelen tüketiciler "Serbest Tüketicilik" haklarına sahip olmaktadır.
 CAZİP TARİFE PAKETLERİ
TBMM, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ, Sağlık Bakanlığı, SGK gibi kamu kuruluşlarının da elektriğini tedarik eden COREN Elektrik yöneticilerinden Gülpaşa Kılınç, bu tarife değişimlerine çok hızlı bir şekilde reaksiyon göstermek maksadıyla, tüketiciler için cazip gelecek birçok tarife paketi hazırladıklarından da bahsetti. Kılınç, Serbest Tüketiciler’in artık bu piyasadan çekinmemeleri gerektiğini, daha fazla beklemeden, tükettiği elektriği daha ucuza almak için toptan satış şirketlerine başvurmalarının öneminin altını çizdi.
İndirimin yanı sıra; daha şeffaf hizmet, kontrat ve güvence bedeli esnekliği başlıklarının, bu piyasada tüketicinin faydasına olan diğer fırsatlar olduğunu dile getiren Kılınç, indirimden faydalanmak isteyen tüketicilerin, piyasadaki indirim teknikleri, sözleşmeler, kontrat süreleri, kampanyalar gibi hususlara dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi; internet sitelerine, TEDAŞ faturası ve COREN faturası karşılaştırma modülü eklediklerini de ifade etti. http://www.coren.com.tr/index.php/iletisim/indirim-hesaplayin/
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)