BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemElektrikli otoları artık güneş ağaçları şarj edecek----

Elektrikli otoları artık güneş ağaçları şarj edecek

Elektrikli otoları artık güneş ağaçları şarj edecek
10 Haziran 2023 - 14:46 www.finansgundem.com

Geçen yıl kurulan SolarBotanic Trees, temiz enerjili şarj istasyonları sağlayan güneş ağaçları ile elektrikli otomobillerin şarj sorunlarını çözmeyi planlıyor

Birleşik Krallık (BK) merkezli bir girişim, şirketin yönetim kurulu başkanına göre elektrikli arabalara temiz enerjili şarj istasyonları sağlayan güneş ağaçlarının geniş çaplı ticari üretimine çok yaklaştı.

Geçen yıl kurulan SolarBotanic Trees, ağacın biri 5,5 metre diğeri 3,5 metre olmak üzere iki farklı boyuttaki versiyonunu geliştirirken, ağaçların ilk kurulumlarının gelecek yılın başlarında Oxford'da yapılması planlanıyor.

SolarBotanic'in CEO'su Chris Shelley, The Independent'a "Buradaki fikir, güneş panellerini ağaç kanopisi gibi kubbeli bir yüzeye yerleştirmek ve ardından gövdenin içine bir batarya depolama sistemi koymak" dedi.

Güneş pilleriyle bataryaları aynı yapıya yerleştirmek çok pratik çünkü bu sayede sadece yedekteki şebeke kaynağına bel bağlamadan fazla enerjiyi depolayabiliyorlar.
BK'deki elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı, artan talebe ayak uydurma çabaları kapsamında geçen yıl üçte birden daha fazla oranda arttı.

Elektrikli araç haritalama hizmeti Zapmap'e göre Mayıs 2023 itibarıyla 25 binden fazla şarj noktası var fakat bu sayı, BK İklim Değişikliği Komitesi'nin 2032'ye gelindiğinde ihtiyaç duyulacağını iddia ettiği 325 bin şarj noktasının hâlâ çok altında kalıyor.

Shelley, SolarBotanic'in halihazırda BK'deki çeşitli alanlara ağaçlar inşa etmek üzere elektrikli araç altyapısı tedarik eden şirketlerle anlaşmalar yaptığını ve bunların arasında Raw Charging Group'tan 200 ağaçlık bir siparişin de yer aldığını söyledi.

Asıl fikir, ekstra güç üretmek için rüzgarda dalgalanan fotovoltaik yaprakları kullanarak hem güneş hem de rüzgar enerjisini toplayabilen bir yapı tasarlamaktı.

Ön araştırmalar bu yöntemle rüzgar enerjisi toplamanın, henüz ticari açıdan kısa vadede elverişli olacak kadar gelişmediğini ortaya koysa da bu yöntemin gelecekte kullanılma ihtimali devam ediyor.

Halihazırda SolarBotanic, güneş ağaçlarını 2024'ün başında BK'deki müşterilere ulaştırmak adına gelecek aylarda üretime başlamaya odaklanıyor.

Şirket buradan Avrupa ve ABD de dahil diğer pazarlara girmeyi ve diğer uygulamalara uyacak şekilde kişiselleştirilebilir yapılar geliştirmeyi planlıyor.

Bunlar arasında şehir meydanlarında ve bar bahçelerinde kullanılacak büyük ağaçlar da yer alıyor. Ağaçların altına banklar yerleştirilecek, isteyenler telefonlarını şarj edebilecek ve hatta dahili kızılötesi ısıtıcılar sayesinde burada ısınabilecek.

Shelley, "Ana tema üzerinden tasarlanan epey fazla varyasyon var" dedi.

''Şebekeden bağımsız olan ve elektrikli araçların elektrik ihtiyacını karşılaması gerekmeyen versiyonlar telefon ve dizüstü bilgisayar şarjı, bank ve çardağıyla, çalışma alanı veya sosyal alanlar olarak şehir meydanlarında hizmet verebilir.''

''Ticari amaçlı ve belediyelere ait kullanımların ötesinde, bu ağaçlar çatılardaki güneş paneli sistemlerini desteklemek üzere evlerin bahçelerine yerleştirilebilir ya da birkaç tanesi orta büyüklükteki bir evin yıllık elektrik ihtiyacını bile karşılayabilir.''(İndependent Türkçe)

Avrupa'da güneş enerjisi yatırımları hızlandı

 

ABD’de güneş enerjisi üretimi 5 yılda 3 katına çıkacak

 

Güneş enerjisi AB'yi 29 milyar euroluk gaz ithalatından kurtardı

 

Çin'in güneş enerjisi yatırımları rekor kırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)