BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemElektrik zammı özel sektöre kaynak aktarımı mı----

Elektrik zammı özel sektöre kaynak aktarımı mı

Elektrik zammı özel sektöre kaynak aktarımı mı
03 Ocak 2022 - 05:29 www.finansgundem.com

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Özdağ, elektrik tarifelerine yapılan yeni düzenlemenin zam diye değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek “Bu enerji fiyatları özel şirketlere kaynak aktarımıdır” dedi

Türkiye’de 1 Ocak itibariyle elektrik tüketimine yönelik fiyat artışı ve kademeli tarifeye geçiş, AK Parti iktidarı döneminde özelleştirme politikası kapsamında elektrik üretim ve dağıtım şirketleri boyutuyla eleştiriliyor. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özdağ, “Halkın suistimal edildiği bu enerji fiyatları özel şirketlere kaynak aktarımıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ekonomisinde “faiz sebeptir, enflasyon neticedir” yaklaşımıyla uygulama kararı aldığını açıkladığı yeni ekonomik program (YEP) doğrultusunda Eylül ayından itibaren Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararıyla ülke genelinde fiyat artışları yaşandı. Bu kapsamda 1 Ocak itibariyle doğalgaz, akaryakıt gibi kalemlerle birlikte gündemdeki elektrik tüketim fiyatlarıyla ilgili zam ve kademeli tarifeye geçilmesi uzmanlarca aracı özel şirketler nedeniyle sorgulanıyor.

Mehmet Özdağ'ın Amerikanın Sesi'nde Yıldız Yazıcıoğlu imzasıyla yayımlanan haberde yer alan değerlendirmesinde, EPDK’nın açıkladığı şekliyle tek başına küresel enerji piyasasındaki maliyetlerdeki değişkenlik nedeniyle zam yapıldığını düşünmemek gerektiğini ve işin özel şirketler boyutunu ele almak gerektiğini anlattı. Özdağ, “Türkiye cumhuriyet tarihinin en ağır soygunuyla karşı karşıya. Son yapılan fiyat düzenlemeleri ki zam ifadesi kullanmak istemiyorum. Zam ifadesiyle durumu legalize edebiliyoruz. Ama ortada normal bir şey yok. Bu doğrudan doğruya 46 milyon fazla elektrik abonesi ki bunun içinde 38,5 milyon mesken abonesi var, halkın suiistimal edilmesi olarak değerlendiriyorum. Böylesi bir soygunu haklı kılmaz. Bunun adı zam değil halkın cebindeki paranın doğrudan doğruya özel şirketlere transferidir. Bu transfer içindeki aslan payını da dağıtım şirketlerinin aldığını görebiliriz” diye konuştu.

Özdağ, “Şu anda yüzde 100 ile yüzde 130 oranına varan bir zam ile karşı karşıyayız. Elekrik üretiminde kamu payı yüzde 17 civarında, özel sektör payı ise yüzde 83 civarında. Türkiye’de 21 elektrik dağıtım bölgesi söz konusu ve sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek şirketlerin ortaklığıyla bu dağıtım bölgeleri işletiliyor. Halkın suistimal edildiği bu enerji fiyatları bu özel şirketlere kaynak aktarımıdır” diye ekledi.

Elektrik mühendisi Özdağ, “Dört kişilik bir mesken abonesi için ortalama elektrik tüketimi aylık 200 kilowaat saat. Evinde özellikle de yetişkin çocukları varsa bir aile için 150 kilowaat sınırının tutturulması çok kolay değil. Kademeli tarifeye göre değerlendirdiğimizde, birinci kademe içerisinde aylık 150 kilowaat saat tüketildiğinde 31 Aralık’ta 137.6 lira ödeyen bir abone artık bugün itibariyle tam 206 lira ödeyecek. Yüzde 52’lik bir fatura artışı var. Eğer bu sınırı geçerse ve mesela aylık tüketimi 200 kilowaat saat olursa bunun 150 kilowaat saat bölümü birinci kademeden hesaplanacak, artısı içinse bu düzenleme öncesinde yani 31 Aralık’ta 45.9 lira öderken, bugün 103 lira para ödemesi gerekecek. Dolayısıyla faturası 31 Aralık’ta 183.4 lirayken bugün bu fatura tam 309 lira olacak” diye açıkladı.

“Bütün Türkiye elektrik faturalarında TRT payı kaldırılması, enerji fonu kaldırılması gündemleriyle oyalandık” diyen Mehmet Özdağ, 21 Aralık 2021 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle TRT payı kaldırılırken kademeli tarifeye geçiş yasasını TBMM’nin kabul ettiğini anımsattı. Özdağ, neden faturalarda düşüş olmadığını ise “Açıkça ayda 100 kilowaat saat tüketimi olan bir mesken abonesine TRT payı ile 80 kuruş ve enerji fonuyla da 40 kuruşluk ikram yapıldı. Ama aynı zamanda enerji bedeli ve dağıtım bedelindeki artışlarla yüzde 46.8 liralık zam yapıldı, sadece 100 kilowaat saatlik tüketimde. Eğer 200 kilowaat saatlik tüketimde varsa enerji fonunda 95 kuruş, TRT payında 1.9 liralık indirim yapılırken, aynı zamanda 108.4 liralık zam yapılmış oldu. Bizlere TRT payı kaldırılmasıyla psikolojik zemin hazırlanırken oysa olağanüstü fiyat artışıyla karşılaştığımızı söyleyebiliriz” dedi.

Peki elektrikte özelleştirme olmasaydı bugün ne olurdu?

Bu soruyu yönelttiğimiz TMMOB EMO yöneticisi Özdağ, “EPDK’nın 1 Ocak’tan itibaren geçerli olan tebliği incelendiğinde, EÜAŞ’ın (devletin Elektrik Üretim Anonim Şirketi) dağıtım şirketlerine elektrik satış fiyatı kilowaat için 31.86 kuruş. Ancak bu özel şirketlerce bize fatura edilen elektrik brim fiyatı ise 79 kuruş. Vergi ve fon hariç. Dolayısıyla sadece kamunun ürettiği elektriği satış fiyatı ile özel şirketlerce bize fatura edilmekte olan rakamlar arasındaki fark bize zaten özelleştirme farkı olarak görünüyor. Kademeli tarifeyle 150 kilowaat saat üzerine çıkıldığında ise durum vehamet arz ediyor. Bize yüzde 184 artış ile özel şirketler kamudan 31.86 kuruşa aldığı elektriği 130 kuruşa satıyor bize. Aradaki bu fark kısaca özelleştirmenin bu topluma faturasıdır. Bu şirketlerin yönetim giderleri, kar marjları bunun içine fatura içerisine konuluyor” diye açıkladı.

Elektrikte kademeli tarife başladı

 

Elektriğe büyük zam! En az yüzde 52

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)