BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaElektrik fiyat tarifesine yapılan %14.9'luk zam piyasayı hareketlendirdi----

Elektrik fiyat tarifesine yapılan %14.9'luk zam piyasayı hareketlendirdi

Elektrik fiyat tarifesine yapılan %14.9'luk zam piyasayı hareketlendirdi
03 Ekim 2019 - 09:01 www.finansgundem.com

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) görevli tedarik şirketlerinin maliyetlerinde yaşanan artışı gerekçe göstererek bu şirketlerin tüketiciye uygulayacağı fiyat tarifesine yaptığı zam elektrik sektörünü hareketlendirdi.

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Tamer Çalışır, Temmuz ayındaki elektrik tarifesi artışından sonra serbest tüketicilere yönelik tarife altı tekliflerin arttığını ve piyasanın hareketlendiğini hatırlattı. 1 Ekim 2019’tan geçerli son tarife artışıyla birlikte serbest tüketicilere yönelik teklif marjının daha da açıldığını kaydeden Çalışır “Tabii ki son tarife değişikliğinden sonra serbest tüketicilere yönelik elektrik ticaretinin artmasını bekliyoruz. İkili anlaşmalarla tarife fiyatları arasındaki fark açıldığı için serbest tüketicilere yapılan elektrik satışında hacmin ciddi şekilde büyümesini bekliyoruz” dedi.

Temmuz ayındaki tarife artışının ardından böyle bir hareketlenme başladığını hatırlatan Çalışır “Şimdi bu hareketlilik daha da artacaktır. Ancak serbest tüketicilere yönelik satışların ya da bundan yararlanan tüketici sayısının çok yükselmesi, en azından eski seviyelerini yakalayabilmesi için öngörülebilirliğin tesis edilmesi şart” diye konuştu.

Spot fiyata endeksli pazar büyür mü?

Bu arada elektriğin üretim maliyeti ile fiyatı arasındaki farkın da serbest elektrik ticaretinin hareketlenmesini tetikleyecek bir faktör olduğunu hatırlatan ETD Başkanı Tamer Çalışır, “Ancak spot piyasadaki rakam (piyasa takas fiyatı) bu tarifenin üzerine çıkarsa yine beklenen gelişme yaşanmaz” diye konuştu.

Avantajlı teklifler, çok yakında

Geçmişte EPDK’nın belirlediği tarifelerin yüzde 30 altında fiyat verildiği günler yaşandığını kaydeden yetkili, “Yaklaşık son iki yıldır yapılamaz hale geldi. Şimdi tekrar indirimli fiyat teklifi verilebilir seviyelere gelindi. Çok yakında piyasanın tekrar hareketlenmesi ve son kullanıcı olan serbest tüketicilere bu avantajın sunulmaya başlanmasını bekleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Serbest tüketici limiti yine düşecek”

Bu arada bir başka sektör yetkilisi de, yılbaşında serbest tüketici limitinde biraz daha düşüş beklediğini söyledi. Elektrik tedarik şirketiyle uğraşan bir şirketin yöneticisi konumundaki yetkili, “Böylece serbest tüketici sayaç adedi çoğalıp ticaret potansiyeli de artacak. Yine de iki yıl öncesinde olduğu gibi serbest tüketici avantajından yararlanan sayaç sayısının 5-6 milyona ulaşması biraz zor görünüyor” diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)