BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemElektrik faturaları kavga çıkaracak!----

Elektrik faturaları kavga çıkaracak!

Elektrik faturaları kavga çıkaracak!
08 Eylül 2013 - 11:54 www.finansgundem.com

30 gün olan sayaç okuma süresini 40 güne uzatan elektrik dağıtım şirketleri tüketiciden tepki çekiyor. 8 kalemlik kesinti listesi de isyan ettiriyor

Dağıtım şirketleri “hizmet bedeli” adı altında maliyetlerini tüketiciye yansıtıyor. Şirketlerin yükselen maliyetlerini tüketiciye yansıtma yollarından biri de elektrik faturasında fatura kesim tarih aralığını uzatmak. Dağıtım şirketi normalde 30 gün olan sayaç okuma süresini 40 güne çıkardı. Bu da tüketicinin faturasını ekstra yükseltiyor.
Yüzde 60’a yakını kesinti
Tüketicinin ödediği elektrik faturasının yüzde 60’a yakını ise kesintilerden oluşuyor. 84 liralık bir elektrik faturasında 26.10 liralık ödeme kalemi yer alıyor. TRT Payı, Enerji Fonu, Tüketim Vergisi, Katma Değer Vergisi, Hizmet Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, Sistem Bedeli, Dağıtım Bedeli gibi toplam 8 kalemde kesinti yapılıyor.
‘Tavan’ı aşmanın yolu
Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Arif Aktürk, hidroelektrik santrallerinde yaz aylarında suyun debisinin düşmesi nedeniyle elektrik üretim bedellerinin arttığını, bu artışı dağıtım şirketlerine yansıttıklarını ifade etti.
Aktürk, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik üreticilerine tavan fiyat belirliyor. Bu fiyatın üzerinde satış yapmaları yasal olarak mümkün değil. Üretici maliyetleri artınca dağıtım şirketine zammı yansıtıyor. Bu artışı da dağıtım şirketi farklı kalemlerle tüketiciden alıyor” diye konuştu.
Okumaya personel  yok, kesmeye var
İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde oto yedek parçacı dükkanı olan Bilal Yılmaz da fatura mağdurları arasında yer alıyor. Yılmaz, 4 ay boyunca elektrik sayacı okunmadığı için BEDAŞ’ı aradığını şirketin “elimizde yeterli eleman yok” dediğini ifade ediyor. Yılmaz yaşadığı mağduriyeti şöyle anlatıyor: “Ben tüm faturaları bankadan otomatik ödeme talimatı ile ödüyorum. 4 ay sayacımı okumamışlar. 4 ayın sonunda kesilen elektrik faturası800 liranın üzerinde oldu. Hesabımda yeterli bakiye olmadığı için tahsilat yapılamamış. Son ödeme tarihinin üzerinden 5 gün geçmişti. Dükkana geldiğimizde elektriğin kesildiğini gördük. Sayaç okumaya adam bulamıyorlar ama elektriği kesmek için personelleri var.”
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakan08 Eylül 2013 18:27

    abusubuk şirketlere ihaleler verilir denetim yapılmazsa halk her alanda soyulur nasılsa koyunlar seside çıkmaz.