BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiElektrik dağıtım şirketlerine son uyarı!----

Elektrik dağıtım şirketlerine son uyarı!

Elektrik dağıtım şirketlerine son uyarı!
13 Haziran 2013 - 11:44 www.finansgundem.com

Özelleştirilen bazı elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik paralarını düzenli ödememesi üzerine şirketlere ihtarname gönderilmeye başlandı.

Özelleştirilen bazı elektrik dağıtım şirketleri ödeme zorluğu yaşıyor. Elektrik paralarını düzenli ödemeyen dağıtım şirketlerine ihtarname gönderilmeye başlandı. Yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu’na göre yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketler için yönetimine el koymanın yanında lisans iptali de söz konusu.
Kamu elektrik dağıtım şirketlerinin tamamı özelleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göre, ağustos ayına kadar kamunun elindeki şirketlerin tamamı, özel sektöre devredilmiş olacak. Ancak, devir işlemlerinin devam ettiği süreçte sektörde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, son aylarda mali (fatura ödeme) yükümlülüklerini yerine getirmeyen bazı elektrik dağıtım şirketlerine ihtarname gönderilmeye başlandı. Mevzuat gereği, ihtarnameye rağmen mali sorumlulukları yerine getirmeyen şirketler için yönetime atama veya el koyma gündeme gelebilecek. Atamalara rağmen yasal sorumluluklar yerine getirilemezse lisans iptali söz konusu olacak. Türkiye’de 21 elektrik dağıtım şirketi (Bölge) faaliyet gösteriyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’ye (TEDAŞ) ait Elektrik Dağıtım Şirketleri’nin (EDAŞ) tamamını ihale yoluyla özelleştirdi. Halen devam eden devir işlemlerinin ağustos ayına kadar tamamlanması hedefleniyor. Mevzuat gereği ihaleyi kazanan şirketler, ihale bedelleri ödemenin yanında elektrik alım-satım bedeli, personel ücretleri, vergiler gibi yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeleri gerekiyor.
Enerji Bakanlığı şirketlerinden Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ), elektrik aldığı halde parasını ödemeyen dağıtım şirketlerine ihtarname göndermeye başladı. İhtarnamede TETAŞ, elektrik fatura bedeli ile gecikme faizleri istiyor. İhtarnamede, aksi halde Elektrik Satın Alım Anlaşması (ESA) hükümlerinin uygulamaya konulacağı uyarısı yapılıyor. Bakanlık kaynaklarına göre, özelleştirilen bütün dağıtım şirketlerinin mevzuat gereği yasal mecburiyetlerini zamanında yerine getirmeleri gerekiyor. Aynı kaynaklar konuya açıklık getirdi: “Dağıtım şirketinin yükümlülükleri mali (fatura ödeme, personel ücretleri) olabileceği gibi elektrik arıza, kesinti gibi hizmet kalitesiyle de ilgili olabilir. Bütün bu sorumluluklar yasada belirtildiği şekil ve zamanda yerine getirilmesi gerekir. Aksi halde kanun gereği, mevzuata uymayan şirketlerin yönetimine el koymanın yanında lisans iptaline kadar müeyyideler gelebilir. Şirketler, bu konuda çok hassas davranmalı.”
Kanun, lisans iptalini emrediyor
Yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu (EPK), elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik parası dahil yasal yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesini emrediyor. Aksi halde kanun gereği, ilgili şirketin yönetimine atama yapmaktan lisans iptaline kadar cezai müeyyide söz konusu. EPK’nın “Yaptırımlar ve yaptırımların uygulanmasında usul” bölümünde ilgili maddesine (madde 16) göre; dağıtım şirketlerinin cezalarının ödenemeyecek düzeye gelmesi halinde lisans iptali için EPDK’yı yetkili kılıyor. Aynı kanun, dağıtım şirketlerini lisans faaliyetlerini mevzuata aykırı yürütmesi durumunda veya acze düşmesi hallerinde Kurum, ilgili şirketin yönetimin kurulu üyelerinin bir kısmı veya tamamını atayabiliyor. Yeni yönetim öncelikle şirket gelirlerinden, mümkün olmaması durumunda ise ortakların diğer gelirlerinden mali yükümlülükleri yerine getirmeyi emrediyor. Kanun, alınan önlemlere rağmen ilgili dağıtım şirketinin mali yapısının düzelmemesi halinde ise lisans iptali ve ihale yapılması için Kurum’u yetkili kılıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)