BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemElbistan’da ticarete can suyu: Konteyner çarşılar----

Elbistan’da ticarete can suyu: Konteyner çarşılar

Elbistan’da ticarete can suyu: Konteyner çarşılar
04 Mart 2023 - 08:46 www.finansgundem.com

İkinci depremin merkez üssü Elbistan'da ticari hayatın yeniden ilk belirtileri görüldü. İlçe merkezinde iki noktaya kurulan toplam 111 dükkanlık konteyner çarşıda ilk siftahlarını yapan bölge esnafı, kötü günleri unutmak istiyor

Elbistan’da deprem sonrası ticari hayatın kalbi konteyner çarşılarda atacak. İlçedeki iki noktaya kurulan çarşıda esnaf ‘Bismillah’ diyerek dükkanlarını açtı. Depremden sonra ilk kez kepenk açan esnaf, ‘Tutunacak dalımız oldu’ derken, vatandaşların ilgisi de yoğun.

7.6 büyüklüğündeki ikinci depremin merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan’daki 21 bin binanın yüzde 20’si yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı. 140 bin nüfuslu ilçeden büyük bir göç olduğu ve 110 bin vatandaşın ilçeden ayrıldığı ifade edilirken Ekrem Şahan ve Abdullah Sarican'ın bölgeden edindikleri bilgilerle Yeni Şafak'ta derlediği habere göre ilçede ticari hayatın normalleşmesi için ise önemli bir adım atıldı.

ÇEKİLİŞ İLE TESLİM

Merkezdeki iki noktaya içinde 111 dükkanın bulunduğu konteyner çarşı kuruldu. Çarşının çevre düzenlemesi ve konteynerlerin kurulumu 3 gün içinde tamamlandı. Ardından noter huzurunda çekiliş yapılarak dükkanlar sahiplerine teslim edildi. Çarşılar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Melikgazi Belediyesi tarafından yapıldı.

TİCARET CANLANMAYA BAŞLADI

Çarşıda giyim, lokanta, bakkal, şarküteri, kahvaltı salonu, çay ocağı, eczane, terzi, erkek ve kadın kuaförü, manav, elektrik ve sıhhi tesisat ve optik dükkanları yer alıyor. Elbistan Koordinasyon Valisi olarak görevlendirilen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek konteyner çarşıyı anlattı.

Dükkanlarda internet, elektrik ve su gibi ihtiyaçların karşılandığını anlatan Çiçek, “Elbistan’da ticaret yeniden başladı. Tüm esnaflarımızın ticaret yapmalarını, alışverişin başlaması, her şeyden önemlisi hayatın normalleşmesi için çalışmalarımıza ağırlık verdik. Ayrıca iki çarşının daha yapım çalışmaları sürüyor” dedi.

3 BİN 150 KONTEYNER DAHA KURULACAK

Vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması noktasında bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Çiçek, ilk etapta merkezde ve köylerde çadırların dağıtıldığını, ardından da konteyner kentlerin kurulduğunu kaydetti. 3 bin 150 konteynerin daha 1 hafta içinde kurulacağını bildiren Çiçek, “Vatandaşlarımızı çoğu konteynerlerin evlerinin yakınına kurulmasını istiyor ama biz konteyner kentlerde misafir etmek istiyoruz. Çünkü burada bütün imkanlar sağlanmış durumda. Evinde engelli yakını olanlara ise bu konuda yardımcı oluyoruz. 200 konteyneri bu tür hastalara dağıttık” dedi.

ENKAZ VE HASARLI BİNALAR

Vali Gökmen Çiçek, “İlçemizde 347 enkazımız vardı, bunların tamamını kaldırdık. Ancak çok sayıda acil yıkılması gereken binalarımız var. Bunların enkaz kaldırma çalışmalarını da hızla bitirmeye çalışıyoruz” bilgisini verdi.

TUTUNACAK DALIM OLDU

Deprem sonrası ilk defa dükkanlarını açma heyecanı yaşayan çarşı esnafı, şunları söyledi:

Bakkal Cebrail Demirci: Depremden sonra dükkanıma gittim ve oranın yıkıldığını gördüm. Dayanamadım, ne olacak diye düşündüm. O zaman hiç ümidim yoktu, şimdi ümitlendim. Ürünlerimi yerleştirdim. Şükür alışverişler başladı. Bu dükkan tutunacak dalım oldu. Burası olmasaydı yine de terk etmezdim memleketimi. Kimse memleketini terk etmesin, gidenlerin de geri dönmesini canı gönülden istiyorum. Burada doğduk, burada büyüdük. İnşallah geri dönerler.

ESKİ GÜNLERE DÖNMEK İSTİYORUZ

Çay ocağı sahibi Murat Kümber: Devlet, bize ekmek teknesi verdi, ayakta durma ihtimalini gösterdi. Şaşkınlık içindeyiz. Mecbur bir yerlere tutunmamız, ayakta durmamız lazım. Elbistan’ı yeniden kurmak, tekrar buluşup eski günlerimizi yaşamak, acılarımızı unutmak istiyoruz. Şu anda işler güzel. Bu dükkan şu anda 4 tane aileye bakıyor. 4 aile bu konteyner imkanı sayesinde geçimini sağlayacak.

YENİ ÇARŞIDA HAREKETLİLİK

Telefon dükkanı sahibi Regaip Demirci: İşlerin bu kadar çok olacağını beklemiyordum. Açtık açalı yoğun bir şekilde çalışıyoruz. En çok kırılmaz cam, şarj aleti, powerbank ve yeni telefon talebi oluyor.

Ayakkabı tamircisi Menderes Şahin: Merkezde esnaftım, yerimiz hasar gördü. Şu anda konteyner çarşıda işletmeye devam ediyoruz. Hamdolsun işlerimiz düzelmeye başladı. Çarşı kurulduktan sonra hemen yerleştik ve işimizin başına geçtik.

Elbistan'daki "konteyner çarşı" bitmek üzere

Elbistan'da depremde hasar gören araçlar otoparka çekiliyor

Arjantin depremzedeler için 3 ton insani yardım gönderdi

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde gönüllülere teşekkür töreni

Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)