BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEl-Erian: Stagflasyon kâbusu geri dönüyor----

El-Erian: Stagflasyon kâbusu geri dönüyor

El-Erian: Stagflasyon kâbusu geri dönüyor
30 Kasım 2021 - 08:01 www.finansgundem.com

Allianz Baş Ekonomisti Mohamed El-Erian omikron varyantına ilişkin risklerin piyasalarda stagflasyon riskini artırdığına dikkat çekti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Cuma günü korona virüsün omikron varyantına ilişkin uyarı küresel piyasalarda şok etkisine yol açtı. Allianz’ın Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian Bloomberg International’daki yazısında bu yeni varyantın oluşturduğu stagflasyon riskine dikkat çekti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre El-Erian’ın altını çizdiği stagflasyon riski ekonomik büyümenin yavaşladığı bir ortamda enflasyonun yükselmeye devam etmesi anlamına geliyor. İşte El-Erian’ın o yazısı:

“Geçen hafta gelen ekonomiyle ve Kovid’le ilişkili haberler, siyasete yön verenleri ve neredeyse tüm finansal piyasaları özellikle endişelendiren bir risk anlatısı yeniden canlandırabilir: Artan enflasyon ve azalan büyümenin korkunç kombinasyonu olan ABD stagflasyonu.

Ancak, bu riskin önümüzdeki birkaç ay içinde nasıl sonuçlanacağı kesin değil. Zira bu durumun sebebi sadece yukarı yönlü hareketi neredeyse kesin olan enflasyon bileşeniyle alakalı değil. Daha büyük soru, temellerinde özel sektörün bulunduğu büyüme bileşenleridir. Bu bileşenlerse Kovid’in neden olacağı yeni bir bozulmaya karşı sağlam duracak ölçekte güçlü olmasına rağmen, yanlış politika hamleleri ve borsalardaki daha sıkı mali koşulların ortaya çıkabileceği gerekçesiyle daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Yüzde 6’nın üzerinde gelen tüketici fiyat endeksi enflasyonunun hemen ardından ABD Merkez Bankası’nın en çok tercih endeks olan ve çekirdek enflasyonu belirten kişisel tüketim harcamaları (PCE) rakamları %4,1’le onlarca yılın en yüksek seviyesinde geldi. Bu sırada Kovid endişeleri nedeniyle Avrupa’daki bazı ülkelerin kilitlenmeye başlamasıyla birlikte büyümedeki görünüm de darbe almaya başladı. Bu endişeleri Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Omikron olarak adlandırdığı Kovid virüsünün yeni varyantı olan B1.1.529 ile ilgili endişeler izledi. Cuma günü, DSÖ Omicron'u daha yüksek bulaşma riski ve aşının korumasından kurtulma olasılığı nedeniyle “endişe verici bir varyant” olarak nitelendirdi. Aralarında ABD, Kanada ve İngiltere'nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Afrika’nın güneyindeki ülkelerden seyahatlere kısıtlama getirildiğini duyurdu.

Piyasaların bu duruma tepkisi ise hemen oldu. Dünya çapındaki hisse senetlerindeki sert kayıplar da dahil olmak üzere risk varlıklarda satış dalgası oluştu. Genellikle ‘korku endeksi’ olarak düşünülen VIX Endeksi (Volatilite endeksi) Cuma günü 9 puan artarak 27 puanın üzerine yükseldi. Petrol fiyatların %10’un üzerinde düştü. Bu arada, 16 baz puanlık düşüş kaydeden 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri de dahil olmak üzere ABD devlet tahvilleri geçen yıldan bu yana en büyük bir günlük hareketini kaydetti.

Piyasalardaki sert hamleler; genel ekonomik hareketlilikteki azalma ve Kovid'e bağlı aksaklıklar nedeniyle evde kalma aktivitelerine kısmi bir dönüş konusunda tutarlıydı. Piyasalardaki ani hareketlilikleri ölçen enflasyon beklentilerine göre bu hareket aynı zamanda enflasyonu da düşürdü.

Benim ekonomik analizim, özellikle enflasyon konusunda, ekonomik görünüme ilişkin bu gibi piyasa okumalarının dikkatli yapılması gerektiğini gösteriyor.

Geçen haftaki verilerin de gösterdiği üzere, yüksek ve kalıcı enflasyonun itici etkileri genişlemeye devam ediyor ve enflasyonun önümüzdeki dönemde daha da fazla artması olasılığını yükseltiyor. Gerçekten de PCE çekirdek enflasyon yıl sonuna kadar daha da fazla yükselmese bile yüzde 4,5'e ulaşma yolunda. Yeni Kovid varyantıyla birlikte üretim ve nakliye süreçlerindeki kısa vadeli aksamaların tedarik zincirine de zarar verecektir. Bu durumun yükselen maaş ücretleriyle birleşmesi gelecek yıla kadar enflasyonu körükleyecektir.

Fitch Ratings: Omikron riskleri artırıyor

 

Powell: Omikron ile yeni riskler oluştu

Omicron varyantı tam doz korona virüs aşısı olanlar için ne anlama geliyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)