BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEkvador'daki protestolarda ölenlerin sayısı 4'e çıktı----

Ekvador'daki protestolarda ölenlerin sayısı 4'e çıktı

Ekvador'daki protestolarda ölenlerin sayısı 4'e çıktı
23 Haziran 2022 - 08:51 www.finansgundem.com

Ulusal grev kapsamında 13 Haziran'dan beri hükümeti protesto eden ve çoğunluğu yerlilerden oluşan binlerce kişi, Quito'nun merkezi dahil birçok kentte polisle çatıştı.


Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso'nun protesto edildiği gösterilerde şimdiye dek 4 eylemci öldü, 18'i ağır 100'den fazla gösterici yaralandı.

Ekvador Yerli Uluslar Konfederasyonu (Conaie), hükümetin diyalog teklifine bazı şartların kabul edilmesi halinde masaya oturacaklarını açıkladı. Konfederasyon, hükümetten, 6 kentte ilan edilen OHAL'in kaldırılmasını, benzin fiyatlarının düşürülmesini, işsizlik sorununun çözülmesini, tarım fiyatlarının düzenlenmesini ve suçla mücadelede güvenlik önlemlerinin artırılması gibi bir dizi talepte bulundu.

Başsavcılık binasına saldırdılar

Başsavcılık binasına taş ve molotof kokteyliyle saldıran göstericilere polis, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.

Başsavcı Diana Salazar, Twitter'dan, binaya yapılan saldırıya tepki göstererek, "Aradıkları şey orada değil. Bu aşırılıklar toplumsal protesto değil, suçtur. Barış, akıl sağlığı ve her şeyden önce kanuna saygı duyulması çağrısında bulunuyorum" dedi.

Askerler de polise destek veriyor

Polis, bugünkü yürüyüşün amacının Devlet Başsavcılığı binasının ele geçirilmesi olduğunu iddia ederek, güvenlik güçlerinin buna izin vermediğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Francisco Jimenez, yerlilerin taleplerinin incelendiğini söyleyerek, diyalog sürecinin başlatılması için çabaladıklarını belirtti.

Olayların kontrolden çıktığı bazı bölgelerde, polise askeri güçlerin de destek verdiği ve eylemcilere müdahale ettiği ifade edildi.

Polis orantısız güç kullanıyor

Conaie Başkanı Leonidas Iza, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığını söyleyerek, polisten şiddeti durdurmasını ve hükümetten somut adımlar beklediklerini ifade etti. Diyaloğa açık olduklarını anımsatan Iza, daha önce hükümetler tarafından aldatıldıklarını ve bu sefer geri adım atmayacaklarını dile getirdi.

Ne olmuştu?

Eylemlerin şiddetlenmesi üzerine Lasso tarafından 18 Haziran'da 3 kentte ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kararı sonrasında 6 kentte çıkarılmıştı.

Lasso, bazı grupların ülkenin demokrasisini hedef aldığını belirterek, güvenlik güçlerinin buna izin vermeyeceğini duyurmuştu.

Ekim 2019 sokak gösterileri: 12 ölü, 1500 yaralı

Ekvador'da Ekim 2019'da, dönemin Cumhurbaşkanı Lenin Moreno hükümetinin akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırma kararı, şiddetli protestolara ve yağma olaylarına yol açmıştı. Moreno, aynı günün akşamında olağanüstü hal ilan etmiş, askerleri sokaklara çıkarmış ancak bu tedbirler protesto ve yağma olaylarını engelleyememişti. Yaklaşık 10 gün süren şiddetli eylemler sonucunda ülke geneli 12 kişi ölmüş 1500 kişi yaralanmıştı.

Ekvador’da 3 bölgede OHAL ilan edildi

Ekvador'da cezaevinde isyan: 43 mahkum öldü

Ekvador’da artan suç oranları nedeniyle OHAL ilan edildi

Ekvador'daki selde ölü sayısı 27'ye yükseldi

Ekvador'daki petrol sızıntısı Amazon Nehri'ni tehdit ediyor

Ekvador'da sel: 11 kişi hayatını kaybetti

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)