BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEkonomiyi kim açacak? 9 eyalet Trump'a karşı----

Ekonomiyi kim açacak? 9 eyalet Trump'a karşı

Ekonomiyi kim açacak? 9 eyalet Trump'a karşı
14 Nisan 2020 - 07:21 www.finansgundem.com

Trump'ın "ABD'de ekonominin ne zaman açılacağına eyalet valileri değil ben karar veririm" tweet'inin ardından 9 eyalet başkanı ekonomiyi açmak için ortak hareket etme kararı aldı

ABD'de New York, New Jersey, Connecticut, Pennsylvania, Rhode Island ve Delaware eyaletlerinin valileri yaptıkları ortak açıklamada, ekonomilerinin, okullarının ve iş yerlerinin yeniden açılması konusunda birlikte hareket edeceklerini açıkladı. Batıdaki üç eyalet California, Oregon ve Washington valileri de benzer karar aldı.

ABD’deki korona virüsü vakalarının yüzde 60'ının görüldüğü altı eyalet valisi, New York valisi Andrew Cuomo’nun öncülüğünde video konferans aracılığıyla ortak basın toplantısı düzenledi.

Valilerin ortak kararı, Başkan Donald Trump’ın Twitter üzerinden yaptığı “Amerika'da ekonomik faaliyetlerin yeniden ne zaman başlatılacağına eyalet valilerinin değil kendisinin karar vereceği” açıklamasının saatler sonrasında geldi.

Altı vali, eyaletlerinin hayata yeniden dönmesi konusunda planlamalarını eşgüdüm içerisinde yapacaklarını kaydetti. Altı eyaletten sağlık ve ekonomi yetkililerinin, günlük yaşamın çoğunu durma noktasına getiren kısıtlamaları hafifletmek için stratejiler geliştirmeye hemen başladığı açıklandı.

Vali Cuomo, ''Akıllı bir şekilde işbirliği yapacağız, verileri inceleyeceğiz, deneyimlerden yararlanacağız. Bu işbirliği bize rehber olacak yeni parametreler sağlayacak. Ekonomiyi yeniden açmayı dört gözle bekliyoruz ama bunu akıllı bir planla yapamazsak, yanlış yaparsak geri tepebilir. Bunu akıllıca yapmak, verimli bir şekilde yapmak ve koordineli bir şekilde yapmak durumundayız'' dedi.

Eyaletler arasındaki işbirliğinin, ekonominin yeniden açılmasına ilişkin kararı kendisinin vereceğini söyleyen Başkan Trump'a karşı çıkmak anlamına gelip gelmediği yönündeki bir soruyu New Jersey Valisi Philip Murphy, ''Sadece gerçeklere dayalı kararlar almaya odaklıyız'' diye yanıtladı.

Ülkenin batısındaki California, Oregon ve Washington eyaletlerinin valileri de işletmelerin yeniden açılması konusunu ortak yaklaşımla ele alacakları yönünde anlaşmaya vardıklarını açıkladılar ancak kesin bir tarih vermediler, eyaletlerde yaşayanların sağlık durumunun bu kararda belirleyici olacağını söylediler.

ABD’nin doğusunda ekonomiyi yeniden açmak için ortak hareket etme kararı alan altı eyaletlerdeki korona virüsü ve can kaybı sayısı şöyle:

New York. : 195,031 vaka 10,056 can kaybı

New Jersey. : 64,584 vaka 2,443 can kaybı

Pennsylvania : 24,292 vaka 590 can kaybı

Connecticut : 13,381 vaka 602 can kaybı

Rhode Island : 2,976 vaka 73 can kaybı

Delaware : 1,761 vaka 6 can kaybı

ABD’nin batısında ekonomiyi yeniden açmak için ortak hareket etme kararı alan diğer üç eyaletteki korona virüsü ve can kaybı da sayısı da şu şekilde:

California. : 23,679 vaka 692 can kaybı

Washington: 10,530 vaka 508 can kaybı

Oregon : 1,584 vaka 53 can kaybı

BEYAZ SARAY'DA DA GÜNDEME GELDİ

Yetki tartışması Beyaz Saray'daki Kovid-19 toplantısı sırasında da gündeme geldi. Trump, bazı eyaletlerin önlemleri gevşetmeye yanaşmama ihtimaline ilişkin, "Bir kişi ABD Başkanı ise yetkileri tamdır. Ekonomiyi açıp açmamak, başkanın kararıdır. Eyalet valileri de başkanın onayı olmadan bir şey yapamayacaklarını bilir" dedi.

Bir gazetecinin, "Mutlak yetkinin başkanda olduğu doğru değil. Bunu kim söyledi?" sorusu üzerine Trump, "Yeter" diyerek başka bir soruya geçti. (amerikaninsesi.com)

Trump kendini savundu: Yaptığım her şey doğruydu

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)