BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomiyi jeopolitik gerilimler şekillendirecek----

Ekonomiyi jeopolitik gerilimler şekillendirecek

Ekonomiyi jeopolitik gerilimler şekillendirecek
24 Kasım 2022 - 15:57 www.finansgundem.com

Küresel ekonomi, Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer jeopolitik şoklardan etkilenmeye 2023 yılında da devam edecek.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomi, pandemiyle başlayan yeni bir döneme girdi. Yavaş yavaş işaretleri ortaya çıkan yeni yapıya dair uzmanlar, dünya ekonomilerinde ve finans piyasalarında radikal bir dönüşümün izlerini görüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yaşanacak kırılmada belirleyici faktörlerin ise ağırlıklı olarak jeopolitik gerilimler olması bekleniyor.

Belirsizlik ve istikrarsızlık çağı

CFO Dive’dan Elizabeth Flood’un haberine göre, S&P Global’in hazırladığı rapora göre, Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer jeopolitik şoklar küresel ekonomiyi 2023 yılında da etkilemeye devam edecek.

‘A World Rebalancing’, ‘Denge Arayışında Dünya’ adlı rapor, 2023 yılında ekonomi politikasını şekillendirecek beş kapsayıcı temanın ana hatlarını çiziyor: Çözülmemiş çatışmalar, enerji güvenliği, iş gücü ve kaynak kıtlıklarına karşı savunmasız kalacak tedarik zinciri kesintilerinin hafifletilmesi, talebin arzı aşmasının iş gücü piyasalarındaki dönüşümü ve hem Avrupa hem de Kuzey Amerika’daki olası durgunluklar.

S&P Global Market Intelligence jeopolitik düşünce liderliği başkanı Lindsay Newman yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki testler birbiriyle bağlantılı ve büyük ticari etkiye sahip. Bu yeni belirsizlik ve istikrarsızlık çağında, ‘işletmeler ve piyasalar yaptırımları yönlendirmek, korumacılığı, hükümet müdahalelerini, alternatif ödeme sistemlerini ve itibar riskini artırmak zorunda kalacak” şeklinde konuşuyor.

Finans piyasalarında daha fazla oynaklık

Bu yılın başlarında, pek çok CFO, belirsiz jeopolitik koşullar ve yükselen enflasyonun ardından hem Kuzey Amerika hem de Avrupa'daki ekonomik koşullar hakkında karamsar bir görüşe sahipti. S&P Global'e göre, jeopolitik gerilimler makroekonomik koşullarda çatlaklar yaratmaya devam ettiğinden, bu karamsar görünüm 2023 yılına taşınıyor. Newman, “2022'den önemli bir çıkarım, risk ortamının ekonomik görünümü ne ölçüde şekillendirdiğidir. 2023 yılına çözülmemiş bir dizi çatışma, rekabet ve risk kaynakları ile gireceğiz” diyor.

Ankete göre, sürmekte olan Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer çözülmemiş riskler 2023'e kadar devam edecek ve küresel ekonomik görünüme de yansıyacak. Newman, “Farklı pandemi deneyimine rağmen, 2022 yılına girerken doğrusal bir ekonomik iyileşme göreceğimize dair umut vardı. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ederek yıla hızlı ve derinden başlaması, önümüzdeki yılın gidişatını değiştirdi. 2023 yılına bakıldığında, finans liderleri daha az oynaklık yerine daha fazla oynaklığa hazırlıklı olabilirler” diye belirtiyor.

Birçok CFO, verimliliğe dayalı tedarik zinciri modellerinden daha fazla, esneklik ve dayanıklılığa sahip gelir güvencesi modellerine geçmeye başlıyor.

Ekonomi ve güvenlik alanları bağımlı hale geliyor

Raporda, ülkeler ulusal güvenlik önceliklerini korumak için tarifeler gibi finansal kaldıraçları kullandıklarından, ekonomi ve güvenlik alanlarının 2023 yılında giderek daha fazla birbirine bağımlı hale geleceği belirtiliyor.

Ankete göre, 2023 yılında tedarik zincirleri hala iş gücü ve kaynak kıtlığına karşı savunmasız durumda olacak. Bununla birlikte, S&P Global'e göre Kovid-19 salgınının sonuçları azaldıkça bu kesintiler de hafifleyecek.

Tedarik zinciri kesintileri, pandeminin başından beri CFO'lar için ilk akla gelen konu olma özelliği taşıyordu. Birçok CFO, verimliliğe dayalı tedarik zinciri modellerinden daha fazla, esneklik ve dayanıklılığa sahip gelir güvencesi modellerine geçmeye başlıyor.

İş gücü piyasası daralmaya devam edecek

S&P anketi, gelecek yıl iş gücü piyasasının daralmaya devam ederken, durgunlukların sürdüğü yerlerde soğumaya devam edeceğini ve ücret artışındaki herhangi bir yavaşlamanın da sınırlı olacağını öngörüyor. İş gücü piyasasında beklenen bir yeniden dengelenmenin, Fed'in parasal sıkılaştırması ekonomik büyümeyi daha da yavaşlattığı için, muhtemelen iş kaybına ve açık işlerde azalmaya neden olması bekleniyor.

2023'te resesyon riski taşıyan tek bölge ise ABD değil. Raporda, Avrupa'nın çetin bir kış geçireceği ve ufukta bir resesyon olacağı tahmin ediliyor.

Köklü bir ekonomik ve finansal değişime sürükleniyoruz

 

Atlanta Fed Başkanı: Jeopolitik belirsizliklere dikkat

 

Fed'in Bej Kitap raporunda enflasyon ve jeopolitik gerilim vurgusu

 

Küresel ekonomi için 'fırtına' uyarısı

 

Ray Dalio: ABD-Çin krizi küresel ekonomiyi felç ediyor

 

IMF: Küresel ekonomik görünüm “iç karartıcı”

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)