BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEkonomistlerin yanlış tahminleri, doğru yatırım kararları almanızı sağlayabilir----

Ekonomistlerin yanlış tahminleri, doğru yatırım kararları almanızı sağlayabilir

Ekonomistlerin yanlış tahminleri, doğru yatırım kararları almanızı sağlayabilir
17 Ağustos 2022 - 18:10 www.finansgundem.com

Ekonomik sürprizler, piyasa döngüsünün neresinde olunduğuna dair yanlış ölçümlere işaret eder. Doğru bir piyasa okuması, yatırımcılar için yaratıcı ve karlı sonuçlar doğurabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomik göstergeler, piyasalardaki belirsizliğin gün be gün azaldığına, yani sürprizlerin azaldığına işaret ediyor. Bu tespitin, geleceğe dair bir gösterge işlevi görmesi, doğru bir bakış açısıyla mümkün olabilir.

Bloomberg’den Simon White’ın haberine göre, ekonomistler arasında gelecek öngörüleri açısından bir fikir birliği olması, piyasa yapıcılarını aslında tedirgin eder. Çünkü bu, olası bir sürprizin büyük çaplı olma ihtimalini artırır. Ancak, fikir birliğinin tam olarak hangi alanlarda gerçekleştiğine doğru bakılırsa, bunun tam olarak ne anlama geldiği anlaşılabilir ve geleceğe dair öngörülerde daha korunaklı ve başarılı olunabilir.

Öngörülerdeki abartma işlerin tersine döndüğünü mü gösteriyor?

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, iş gücü, konut, perakende gibi alt bileşenlerin tümünü içeren Bloomberg ABD sürpriz endeksine bakıldığında, 2021 yılı süresince kabaca yatay bir seyrin hakim olduğu görülür. Bu, genel anlamda, ekonomistlerin geçen yıl boyunca tahminlerinde büyük ölçüde tutarlı olduklarını gösteriyor.

Bununla birlikte, ekonomistlerin geçen yıl boyunca, genel ekonomiye dair önemli verileri giderek daha fazla abarttığı gözleniyor. Bunun tespiti için imalat sektörü ve konut piyasasındaki verilere bakmak yeterli. Çünkü bu alanlarda, genel ekonomiye ve olumlu gidişata ters bazı işaretler oluşuyor. Bunun en önemli nedeni olarak, bu sektörlere ait verilerin diğer bazı sektörlere kıyasla daha önce paylaşılıyor olmasını akılda tutmak gerekiyor.

Hafife alma, yeni bir konumlanma için gösterge olabilir

Ekonomistlerin, görece daha gecikmeli gelen verileri ise, örneğin istihdam verilerini, oldukça hafife aldıkları gözleniyor. İşte tam bu nokta, ekonomistlerin, genel döngüde ne kadar geç kaldığımızı yanlış ölçtükleri anlamına geliyor.

Bu durumdan en çok, uzun vadeli hisse senedi portföyleri için yanıltıcı kabul edilen veri yayınlarının olduğu günlerde çevik davranabilen yatırımcılar faydalanabiliyor.

FED’in rehberliği ve derecesi

FED enflasyonu düşürmeye çalışırken verilerin yayınlanma günlerinin önemi bir kat daha arttı. Bunda, FED’in, faiz oranları konusunda daha az netlik içeren bir rehberlik sunmak istemesinin önemli bir etkisi bulunuyor. Oysa ileriye dönük rehberlik, piyasalardaki oynaklığı azaltmak ve varlıklar arası risk primlerinin düşmesine göz yummak için gerekliydi. Bunun tersi, yani daha fazla netlik içeren bir rehberlik ise talebi dolaylı olarak etkileyen kontrolsüz risk alma türünü bozmak için ise gerekliydi ancak bu yöntem uygulanmadı.

Bu durum, riskli varlıklar için verilerin yayınlanmasının daha da önem kazandığı anlamına geliyor. Önemli verilerin yayınladığı tarihlerde yapılan yatırımlara bakıldığında, bu günlerin şirketlerin gelir tablolarındaki değişim günleri olarak öne çıktığı görülüyor.

Bordro günlerine yapılan yatırımlardan elde edilen kümülatif verilere bakıldığında ise pandemiden bu yana TÜFE ve inşaat ruhsatı alınan günlerin getirilerinde keskin bir düşüş olduğunun gözden kaçırılmaması gerekiyor.

TÜFE, enflasyonist ortamda lider veri olarak kabul ediliyor

Ayrıca, sabit kalan ya da iyileşme yaşandığını gösteren verilerin daha gecikmeli yayınlanma eğiliminde olduğunu ve daha önden gelen rakamların ise giderek kötüleştiğini not etmek gerekiyor. Normal şartlarda gecikmeli olarak kabul edilen TÜFE verileri, mevcut olağanüstü enflasyonist döngüde piyasa tarafından lider veri olarak kabul ediliyor.

Önemli verilerin açıklandığı günlerde uzun pozisyonda olmayın

Büyük ve piyasa için önemli verilerin açıklandığı günlerde, hisse senetlerinde uzun pozisyonda olmak özellikle ekonomik dönüm noktalarında daha riskli bir yatırım anlamına geliyor. Bunda, ekonomik sürprizlerde gözlenen artan oynaklığın ve şeffaf olmamayı bilinçli şekilde seçen FED’in tavrının önemli rolü bulunuyor.

Bununla birlikte, yatırımcılar için bu zor ve negatif görünümde bir umut ışığı bulmak da mümkün. Buna göre, ekonomistler ağız birliği etmişçesine sürekli olarak piyasa döngüsünde ne kadar geç kaldığımızı hafife alıyorlarsa, potansiyel konumlanmamız bakımından ek bir arka plan elde etmiş olduğumuzu ve buna göre davranmamız gerektiğini düşünebiliriz. Bu sayede, herhangi bir veri sonrası piyasa hareketinin doğru tarafında olmamız kolaylaşabilir.

Yatırımcılar kaybetmekten korkuyor

 

Klasik yatırım stratejisi enflasyonu yenecek mi?

 

Buffett’tan milyar dolarlık finans yatırımı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)