BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistler 2021 ilk çeyreğinde sert bir kış bekliyor----

Ekonomistler 2021 ilk çeyreğinde sert bir kış bekliyor

Ekonomistler 2021 ilk çeyreğinde sert bir kış bekliyor
04 Ocak 2021 - 18:26 www.finansgundem.com

Korona virüsün olumsuz etkilerinin devam etmesi 2021’in ilk yarısında hissedilmeye devam edecek gibi gözüküyor. ABD’deki teşvik paketinin gecikmesiyle özellikle de ilk çeyrek için beklentiler düşürüldü

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021'e başlanırken, tüm dünya yeni kısıtlamalar, ihtiyatla yapılan alışverişler ve ekonomik büyümenin yavaşlaması tehdidiyle karşı karşıya. Öngörülere göre ABD Çalışma Bakanlığı’nın Cuma günü yayınlayacağı Aralık ayı istihdam raporunda işgücü piyasasının zayıflayacağı kaydediliyor. Wall Streer Journal’ın haberine göre ekonomistler 245 bin olan bir ay önceki istihdam rakamlarına 65 bin yeni işin eklenmesini beklediklerini belirtiyor. Bu rakam Mayıs ayından bu yana en yavaş istihdam büyümesine işaret ediyor.

Korona virüs pandemisinin yeni yıla sarkmasına karşın ekonomistler iyimser olmak için bazı sebeplerin görülmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Öncelikle önümüzdeki aylarda ABD ekonomisinin toparlanması için ABD Kongresi’nden 900 milyar dolarlık destek paketi geçecek.

İkincisi ise pandemi nedeniyle büyük bir darbe alan hizmet sektörüyle alakalı. ABD’de bahar aylarından bu yana tasarruflar gelirleri alışılmadık ölçüde geçmiş durumda. Kişisel tasarruf oranı Kasım ayında %12,5’e ulaşırken Nisan ayındaki %33,7 oranının da oldukça aşağısında seyrediyor. Yine de bu oran bir önceki yılın %7,5 olan ortalamasının fazlasıyla üzerinde. Ekonomistlere göre korona virüs kaynaklı kısıtlamaların kalkması ve aşılanma sürecinin insanların dışarıya çıkmasını sağlamasının ardından bu hane halklarının harcamaları büyük ölçüde artacak.

Bu iki faktör 2021’in ikinci yarısında harcamaların artmasını sağlayarak ekonomiyi büyük ölçüde toparlayabilir.

Üçüncü bir faktörse borç alma maliyetlerinin düşük olması ve birçok ABD Merkez Bankası yöneticisinin düşük faiz politikasının en az üç yıl süreceğine dair açıklamalarda bulunması.

Goldman Sachs ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının 2020 yılındaki 3,5 oranındaki daralmanın ardından %5,8 büyüyeceğini öngörüyor. Moody’s Yatırımcı Hizmetleri biriminin 2021 yılına ilişkin büyüme beklentileri ise %4,2.

Ancak ufuktaki bir kara bulut korona virüs destek paketinin ekonominin 2021 ilk çeyreğindeki yavaşlamayı engellemek için geç kalmış olabileceğini belirtiyor.

WSJ anketine göre ekonomistler 2021’in ilk çeyreğindeki istihdam yaratımı ve ekonomik büyümeye ilişkin beklentilerini düşürürken ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrek beklentilerini arttırdılar.

Economik Outlook Group’un Küresel Baş Ekonomisi Bernard Baumohl, “2021 yılını ABD ekonomisi için kritik bir geçiş yılı olarak görüyorum” ifadelerine yer verdi. Baumohl pandemi teşvik paketini memnuniyetle karşıladığını belirtirken aşı dağıtım sürecine ilişkin belirsizliğin devam ettiğini de sözlerine ekledi. Baş ekonomist 2021’in düzelme ve adaptasyon yılı olmasını beklediğini belirtti.

Analistler pandemi öncesine göre ekonominin yeni halinin farklı olacağını ve bazı değişimlerin kalıcı olmasını beklediklerini iletiyorlar. Şirketler artık ne kadar ofis çalışanını geri döndürmek gerektiğini ve ne kadar çalışanın seyahat etmesi gerektiğini tartışırken telekonferans uygulamaları artık günlük hayatın büyük bir parası haline geldi. Tüm dünyada tüketiciler internet üzerinden alışverişi, internet üzerinden sağlık hizmetlerini ve fitness uygulamalarını AVM’lere, özel kliniklere ve spor salonlarına tercih eder hale geldi.

Pandemi sonrası ofisler nasıl olacak?

Ekonomistler iyileşme sürecinin daha önceki iyileşmelere göre çok farklı bir yol izleyeceğini ve bunun sebebininse kriz sürecinin hiç alışılmadık bir biçimde olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Bir önceki büyük durgunluk yüksek faiz oranlarının inşaat ve imalat sanayisini vurmasıyla ortaya çıkmıştı ve Faiz oranlarının düşmesi üzerinden toparlanmıştı. Şimdiyse bire bir gerçekleşen hizmet sektörü işletme aktiviteleri en fazla zarar alan sektör konumunda.

Illinois Üniversitesi Ekonomi Bölümü Yardımcı Doçenti Alexander Bartik, geçmişteki durgunluk dönemlerine bakıldığında yüksek cirolu otelcilik işletmelerinin kaybedilen istihdamdan daha hızlı geri gelme olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Akademisyen hızlı bir toparlanmanın gerçekleşebileceğini ifadelerine ekledi.

Yine de bu, 2021'in başında zorlu birkaç ayla karşı karşıya kalacak işletmeler için bu pek de teselli değil. ABD’de tüketiciler Kasım ayında Kara Cuma ve Siber Pazartesi de dahil olmak üzere beş günlük alışveriş dönemi boyunca önceki yıla göre çok daha az harcama yaptı. Perakende satışlar Kasım ayında bir önceki aya göre mevsimsel etkiden arındırılmış olarak %1,1 oranında azaldı. Habere göre işletmeler için asıl problem olan korona virüs trajedinin geçilmemesi halinde perakende ve hizmet sektöründe zor günler devam edebilir.

İngiltere perakende sektöründe işgücü eriyor

 

Asi milyarderlere uyarı

 

Santender İcra Kurulu Başkanı: Finansal sisteme sıfırlama gerekiyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dr04 Ocak 2021 22:47

    2.yarısında da vakaları saklayarak milleti bittiğine ikna edecekler ama durum yine vahimleşince yine.ağlamaya başlayacaklar...alıştık artık...