BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEkonominin bir ayağı çukurda, bir ayağı muz kabuğunda----

Ekonominin bir ayağı çukurda, bir ayağı muz kabuğunda

Ekonominin bir ayağı çukurda, bir ayağı muz kabuğunda
23 Eylül 2022 - 13:04 www.finansgundem.com

Enflasyonla mücadele etmek için rekor faiz artırımlarına giden Fed’in hamleleri, resesyon olasılığını giderek tırmandırıyor. Olası senaryolar içinde resesyonun hafif kaldığını düşünenler bile var.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Fed’in rekor faiz artırımlarını tartışıyor. Kimi uzamanlar bu hamleleri olumlu kabul ederken ekonominin geleceğiyle ilgili endişe edenlerin sayısı da hiç az değil. JPMorgan Asset Management'ın yirmi yıllık Wall Street yatırımcısı ve baş stratejisti David Kelly, ekonominin ‘bir ayağının çukurda’ olduğunu söylüyor.

Ekonominin bir ayağı çukurda

Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, Fed’in Çarşamba günü enflasyonu düşürme girişimleri kapsamında yaptığı faiz artırımı, bazı ekonomistler ve yatırımcılar borçlanma maliyetlerini yükseltmesi nedeniyle bu kararı alkışlarken, Kelly ve diğer birçok kişi de bunun zararlı olacağını savunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kelly, Fed'in 75 baz puanlık Faiz artırımı açıklamasından kısa bir süre sonra ABD ekonomisinin ‘bir ayağını çukurda’ diğerinin de ‘muz kabuğunda’ olduğunu söyledi. Kelly, “Bu süreç gerçekten bir resesyona sürüklendiğimizi gösteriyor ve bunun nedenini anlamıyorum. Enflasyon yavaş düşüyorsa, bırakın yavaş düşsün” diyor.

Kelly, yüzde 9'luk enflasyonun ‘kesinlikle tahammül edilemez’ olduğunun altını çiziyor ancak o günlerin geride kaldığı fikrinin ağır bastığını vurguluyor. Enflasyon Temmuz ayındaki yüzde 8.5 ve Haziran ayındaki yüzde 9.1’lik seviyelerinden Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 8.3'e geriledi. Düşüşe rağmen, tüketici fiyat endeksi ise Ağustos ayında Temmuz ayına göre yüzde 0,1 arttı.

Şahin görünmek istiyorlar

Kelly, Fed'in gelecekte agresif faiz artırımlarına devam edileceği yönündeki tahminlerine atıfta bulunarak, “Bence sadece şahin görünmek istiyorlar. Enflasyondan şu an için neden bu kadar korkmak gerektiğini bulmaya çalışıyorum” şeklinde konuşuyor.

Kasım ayında 75 baz puanlık, Aralık ayında 50 baz puanlık ve muhtemelen gelecek yılın başlarında da 25 baz puanlık faiz artışı öngören Kelly, bu hamleleriyle Fed’in yıllık faiz oranını yüzde 4,25-4,5 aralığına çıkaracağını belirtiyor. Ülkenin ihracatçılarını etkileyen güçlü dolar, yüksek ipotek oranları nedeniyle potansiyel ev alıcılarının ‘devre dışı bırakılması’ ve ekonomi üzerindeki genel yükü gerekçe gösteren Kelly, ekonominin bu tür artışları kaldıramayacağının altını çiziyor.

Fed son faiz artırımını açıklamadan önce Kelly, birçok ekonomist gibi, bunun 75 baz puanlık bir artış olacağını doğru bir şekilde tahmin etti ve Fed'in izlediği yolun ‘çok aşırı’ olduğunu ekledi. Kelly, “Ekonomi sürünerek yavaşlıyor. Belki Fed'in istediği kadar hızlı değil ancak enflasyon her halükarda düşecek. Ancak bence Fed, şu anda olması gerekenden daha şahin davranarak bu ekonomiyi resesyona sokma tehlikesiyle karşı karşıya” diyor.

Fed’i destekleyenler de var

Bu arada, eski Hazine Bakanı Larry Summers gibi diğerleri, Fed'in son hamlesinin, daha yavaş büyüme ve daha yüksek işsizlikle birlikte görmenin ‘güzel’ olduğunu düşünüyor.

Ayrıca, Summers, Fed'in ‘enflasyonla mücadele taahhüdünün sıkılığına’ övgüde bulunuyor ve ‘enflasyonu kontrol altına almak için gerekli olanı’ yapacağını umduğunu söylüyor. Summers yine de bu hamlelerin ekonomi üzerinde tahmin edilenden daha güçlü bir etkisi olacağından şüpheleniyor.

Ancak Summers, Fed Başkanı Jerome Powell'ı eleştirmekten de geri durmuyor. Summers, “Başkan Powell basın toplantılarında çok düşünceli ama ben varsayımlar ve öngörülemeyenler üzerine saatlerce süren diyalogların, piyasalar nezdinde Fed'in güvenilirliğine iyi hizmet edip etmediğini merak ediyorum” diye ekliyor.

Fed faizleri yıl sonuna kadar %4.4'e yükseltecek

 

Dalio: FED’in başka çaresi yok

 

Fed için eylül geride kaldı: Kasım beklentileri şekilleniyor

 

Gundlach: Fed faiz artırımını yavaşlatmalı

 

Enflasyon cini şişeden çıktı, tekrar girmesi yıllar alabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)