BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEkonomik veriler dolara darbe vurdu----

Ekonomik veriler dolara darbe vurdu

Ekonomik veriler dolara darbe vurdu
04 Eylül 2019 - 08:53 www.finansgundem.com

Beklenenden iyi gelen büyüme verisi ve enflasyon verisinin ardından 5.72'ye kadar çekilen dolar kuru yeni günde de düşünü sürdürerek 5.65'i gördü.

Dolar/TL beklentilerin altındaki enflasyon verisi ardından dün başlayan düşüş eğilimini bugün de sürdürüyor. Kur 20 Ağustos'tan beri ilk kez 5.65'i test etti.

Dolar saat 18:09 itibariyle 5.6706 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6503 lira, en yüksek 5.7349 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2566 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1029 seviyesinde. Gram altın 281.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.81 seviyesinde.

TL dünün ardından bugün de nispeten pozitif ayrışırken dolar karşısındaki değer kazancı gün içinde %1'e ulaştı. Dolar/TL, yıllık enflasyonun Ağustos'ta beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmesinin ardından faiz indirim sürecinde TCMB'nin elinin güçlendireceği görüşü ve küresel merkez bankalarının gevşeme yanlısı politikalarını sürdüreceği beklentisi ile düşüşünü sürdürüyor. 

Enflasyon verisi öncesinde küresel piyasalar odaklı bir seyir izleyen dolar/TL'de ticaret savaşları baskısı gözleniyordu.

Dün güne 5.83 civarında başlayan ve veri öncesi 5.8170 seviyesinde işlem gören dolar/TL dün 5.7215'e kadar geriledi. Dolar/TL güne 5.72 civarında başladıktan sonra düşüşünü sürdürerek 5.6500'a kadar geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre TÜFE Ağustos'ta %1.3 olan beklentilerin oldukça altında %0.86 artış gösterdi. TÜFE yıllık bazda ise yüzde 15.01 artarak %15.51 olan beklentilerin altında kaldı.

Ağustos'ta manşet ve çekirdek enflasyonda gözlenen düşüşün yanı sıra Eylül ve Ekim'de baz etkisiyle enflasyonun tek haneli seviyelere doğru gerileyebilecek olması TCMB'nin faiz indirimi konusunda elini kuvvetlendiriyor.

JPMORGAN: 275 BP HAFTAYA, YIL SONUNA KADAR 475 BP İNDİRİM 

JPMorgan ekonomisti Yarkın Cebeci, enflasyon sonrası yayımladığı raporda, hükümetin daha fazla fiyat artışı yapma ihtimali riskine rağmen yıl sonu enflasyon tahminlerini %14'ten %12.6'ya indirdiklerini belirterek, "Enflasyon dinamiklerindeki son iyileşme, enflasyon tahminlerindeki iyileşmenin devam edeceği beklentisi, kur istikrarı ve düşük faizli küresel ortam, TCMB'nin sert Faiz indirimlerine devam etmesine imkan tanıyor" dedi.

Cebeci, "TCMB'nin Temmuz ayındaki ilk 425 baz puan faiz indiriminin ardından, önümüzdeki hafta politika faizini 275 baz puan düşürmesini bekliyoruz. (önceki beklenti 125 bp) Ayrıca TCMB'nin yıl sonuna kadar politika faizini toplamda 475 baz puan daha düşürmesini bekliyoruz. (önceki 275 baz puan)" dedi ve ekledi: "Ekonomik aktivitenin gelecek yılın ilk yarısında ılımlı bir şekilde toparlanması ve enflasyonun da dolayısıyla %12-14 civarında seyretmesini bu nedenle gevşeme eğiliminin ivme kaybedeğini düşünüyoruz. Gelecek sene boyunca 250 baz puan kümülatif faiz indirimi öngörüyoruz."

Veri ardından dün bazı ekonomistler yılsonu enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize ederken yeni yeni oluşan faiz indirim tahminlerinin ise genelde 200 baz puanın üzerine çıktığı görüldü.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Piyasalarda dün gördüğümüz; TCMB'nin önümüzdeki hafta yapacağı faiz kararının verilerle desteklenmesiyle birlikte olumlu bir fiyatlamaya dönülmesiydi.

Şu an için görülen TL'nin, TCMB'nin söylemiyle makul reel faizi, daha çok faiz indiriminde de sunacağı görüşü" dedi. Bankacı faiz indiriminde küresel risk iştahına yönelik tahminlerin de çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Buradaki risk TCMB'nin bir önceki faiz indirimine yakın kuvvette en azından yine önden yüklemeli diyebileceğimiz bir indirime gidip gitmeyeceği.

TCMB böyle bir indirimi de seçebilir ancak küresel piyasalarda bir bozulma olduğunda TL o zaman daha az savunmaya sahip olacak. Piyasanın 200 baz puan üzeri bir indirime artık kesin gözüyle baktığını söyleyebiliriz. Ne kadar üzerinde olacağını ise küresel gelişmelere göre ele alacağız."

Küresel piyasalarda dolar zayıf ABD imalat verisiyle kuvvetlenen para politikasında hızlı gevşeme beklentisiyle gerilerken, sterlin parlamentoda dün yapılan oylamanın Brexit'in yeniden ertelenmesine kapıyı aralamasıyla kayıplarını toparladı.

ABD'de imalat sektörünün üç yıldır ilk kez daraldığını gösteren veri dolara olan talebi düşürdü. Verinin ardından yatırımcılar Fed'in Noel öncesi faiz indirimine gideceğini daha güçlü fiyatlamaya başlarken tahvil piyasasında getiriler düştü, fiyatlar yükseldi.

Vadeli işlem kontratları Fed'in 25 baz puan faiz indiriminin tümüyle fiyatlandığını gösterirken, ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirisi iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar endeksi dün gördüğü iki yılın zirvesinden yönünü aşağı çevirerek 98.6 civarında seyrediyor. Bir diğer taraftan ise euro bölgesi ekonomisini canlandırmaya çalışan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kararlarında söz sahibi yöneticiler, faiz indirimi, faizlerin uzun süre düşük kalacağına yönelik daha kuvvetli bir taahhüt metni ve bankaları negatif faizlerin yan etkilerinden koruyacak bir destek paketi üzerinde çalışıyorlar. 

Tahvil piyasasında ise önceki gün spot kapanışta %15.99, valörde son işlemde %15.93 olan gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot piyasa ve valörde son işlemde %15.49 seviyesindeydi. Bu verilere göre dün 10 yıllık tahvil getirisindeki düşüş 44 baz puan oldu.

Bugün spot piyasada ortalama bileşik getiri %15.41 valörde son işlem %15.36 olurken bu verilere göre 13 baz puan daha düşüş görüldü. İki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi önceki gün spot piyasada %16.31 seviyesinden kapandıktan sonra dün spotta %16.01, valörde son işlemde %15.97 seviyesindeydi. Böylece 2 yıllık gösterge tahvil getirisindeki düşüş 34 baz puan oldu.

Bugün spot piyasada ortalama bileşik getiri %15.92 valörde son işlem %15.81 oldu. Bu verilere göre dünün üzerinde 16 baz puan daha düşüş yaşandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)