BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomik toparlanmanın önündeki büyük risk----

Ekonomik toparlanmanın önündeki büyük risk

Ekonomik toparlanmanın önündeki büyük risk
18 Şubat 2022 - 15:02 www.finansgundem.com

Pandemi sonrası ekonomik toparlanma sürecinin eşitsiz bir biçimde gerçekleşmesi küresel ekonomilerdeki riskleri artırıyor. Ukrayna krizi gibi jeopolitik riskler de bu risklere ekleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eşitsiz ekonomik toparlanma, dünyanın en büyük ekonomilerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları arasındaki tartışmaları zorlaştırıyor. 1.’si düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na küresel eşitsizlik konulu tartışmalar damgasını vurdu.

G20 toplantılarına bu yıl başkanlık eden Endonezya’nın Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati Bloomberg International’a verdiği demeçte, “Bazı ülkeler yüksek büyüme ve enflasyonla karşı karşıya oldukları için yurtiçi politikalarını buna göre ayarlamak zorunda. Ancak aynı süreçte diğer ülkeler hala geride bırakılıyor. Bu durum politika için kolay olmayan bir ortam yaratabilir” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD ve İngiltere gibi dev ekonomilerde görülen yüksek enflasyon dünyanın en büyük merkez bankalarını faiz artışlarına zorluyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) beklenenden daha agresif bir müdahalede bulunması ihtimali de gelişmekte olan ekonomilerdeki riskleri artırıyor. St Louis FED Başkanı James Bullard bu hafta yaptığı bir açıklamada faiz oranlarının Temmuz başına kadar 1 tam yüzdelik puan artması gerektiğini söylemişti. Bullard 50 baz puanlık Faiz artırımı ihtimalinin de mümkün olduğunu belirtiyor.

G20’ye ilk kez ev sahipliği yapan Endonezya, Cuma günü sona eren toplantılarda finansmana eşit erişim ve yenilenebilir enerjiye geçişin tüm ülkeler için uygun fiyatlı olmasını sağlayabilecek bir tebliğ yayınlamayı hedefliyor.

Bu arada Ukrayna'da artan gerilim ve emtia fiyatlarındaki sert artış küresel ekonomi için yeni zorluklar doğurmakta. Ukrayna konusundaki gerginliğin düşürülmesi için defalarca işbirliği çağrısında bulunan Endonezya’da Devlet Başkanı Joko Widodo Perşembe günü verdiği demeçte böyle bir çekişme için çok yanlış bir zaman olduğunu vurguladı. ABD’nin geçtiğimiz günlerde olası bir Rus işgaline yönelik uyarıları petrol fiyatlarının yıllardır görülmeyen yüksek seviyelere tırmanmasına neden olmuştu.

Indrawati, bu krizin korona virüs salgınından kaynaklanan eşitsiz ekonomik toparlanma sürecini daha da kötüleştirdiğini söyledi. İki yıl boyunca sürdürülen piyasaları destekleyici nitelikteki teşvik politikalarının ardından ekonomi yöneticileri parasal ve mali politikalar alanında çok daha sınırlı bir hareket kabiliyetine sahip.

Indrawati konuyla ilgili, “Küresel olarak ekonomik toparlanma sürecini sekteye uğratacak nitelikte birçok riskin gelmekte olduğunu kesinlikle görüyoruz. Bir yanda, daha yüksek enflasyon var. Jeopolitik ortamın da ek bir aşağı yönlü risk yarattığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Fransa küresel verginin uygulanmasını istedi

 

Morgan Stanley, Fed'den 2022'de 6 faiz artırımı bekliyor

 

Powell’ın en zorlu görevi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)