BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomik büyümeye hangi bölge öncülük edecek?----

Ekonomik büyümeye hangi bölge öncülük edecek?

Ekonomik büyümeye hangi bölge öncülük edecek?
28 Ekim 2022 - 11:02 www.finansgundem.com

Dünya ekonomileri çaresizce resesyonu bekliyor. Artık kaçınılmaz görünen bu olasılık, tahminlere göre 2023 yılında yerini yeni bir yükselişe bırakıyor. Peki, ekonomik büyümeye hangi ekonomiler öncülük edecek?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ekonomileri arasında hastalanmayan kalmadı denebilir. Ve bu hastalık, pandemiyi taklit edercesine yayılıyor. Bunda dünyanın hızla küçülmesinin büyük etkisi bulunuyor. Bu yaklaşımdan yola çıkıldığında, dünya ekonomilerinin ve piyasaların sonsuza dek küçülmesi ve düşmesi pek mantıklı görünmüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, 2023 yılının yeni bir yükseliş yılı olacağını şimdiden müjdelemeye başladı bile. Yeni bir toparlanmanın ve daha istikrarlı bir ekonominin gelecek yıl itibariyle şekilleneceğini öngören ekonomistler, bu yükselişin nereden başlayacağı üzerine fikirlerini de sunmaya başladı.

Toparlanma Asya-Pasifik’ten başlayacak

CNBC’den Jihye Lee’nin haberine göre, küresel ekonominin 2023 yılında toparlanacağını öngörenler arasında S&P Global Market Intelligence da yer alıyor. ABD merkezli finansal bilgi ve analiz şirketi, 2023 yılında küresel ekonominin belirgin bir toparlanma yaşayacağını ve bu toparlanmanın Asya-Pasifik Bölgesi’nden başlayacağını tahmin ediyor.

S&P Global Market Intelligence'a göre, önümüzdeki yıl yaşanacak küresel büyümeye Asya-Pasifik'teki ekonomiler hakim olacak. S&P, bölgenin 2023 yılında kabaca yüzde 3,5'lik bir reel büyüme elde edeceğini, Avrupa ve ABD'nin ise bu dönemde büyük olasılıkla resesyonla karşı karşıya kalacağını tahmin ediyor.

Şirket, paylaştığı bir notta, “Dünya GSYİH'sının yüzde 35'ini üreten ve bölgesel serbest ticaret anlaşmaları, verimli tedarik zincirleri ve rekabetçi maliyetlerle desteklenen Asya Pasifik Bölgesi, 2023 yılında küresel büyümeye hakim olacak” diyor.

Firma, küresel reel GSYİH için büyüme tahminini ise geçen ayın yüzde 2'lik tahmininden 0,6 puan düşürüyor ve 2023 yılında yüzde 1.4 oranında büyüme görmeyi bekliyor. Bu, 2021 yılındaki yüzde 5,9’luk küresel büyümeden keskin bir düşüşü ve hatta S&P'nin 2022 yılı için beklediği yüzde 2,8’lik büyüme yüzdesinden de daha yavaş bir büyümeyi işaret ediyor.

Dünya ekonomisi tam bir resesyondan kaçınabilir

Asya-Pasifik dışındaki olumsuz görünüm genel küresel ekonomiye gölge düşürürken, S&P dünyanın büyük olasılıkla tam bir resesyondan kaçınabileceğini tahmin ediyor.

S&P Global Market Intelligence Ekonomik Araştırma Direktörü Sara Johnson, “Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika'daki ılımlı büyüme ile dünya ekonomisi bir gerilemeyi önleyebilir, ancak büyüme minimum olacak” şeklinde görüş bildiriyor.

Johnson, “Enflasyonun rahatsız edici derecede yüksek kalması ve finansal piyasa koşullarının sıkılaşması nedeniyle küresel ekonomik koşullar kötüleşmeye devam ediyor” diyerek Avrupa, ABD, Kanada ve Latin Amerika'nın bazı bölgelerinin önümüzdeki aylarda bir durgunluk görebileceğini sözlerine ekliyor.

Çin üretim ve ihracat hakimiyetini kaybediyor

Firma, Güneydoğu Asya ve Hindistan'ın ticaretini ‘Çin anakarasından uzaklaştırarak’ çeşitlendirmekten fayda sağlayacağını da belirtiyor. Piyasa oynaklığının olduğu bir dönemde Hindistan, aykırı bir ekonomiye sahip olmaktan ve nispeten güçlü bir büyüme görmekten faydalanıyor.

‘CNBC Tedarik Zinciri Isı Haritası’ndan elde edilen veriler, Çin'in sıfır Kovid politikası nedeniyle üretim ve ihracat hakimiyetini önemli ölçüde kaybettiğini gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda enflasyonun düşürülmesi ve para politikalarının gevşetilmesi beklentileri göz önüne alındığında, S&P küresel reel GSYİH'nın 2024 yılında yüzde 2,8'e ve 2025 yılında yüzde 3’e ulaşmasını beklediğini belirtiyor.

ABD ve Avrupa'da resesyon

S&P, dünya üretiminin yarısından fazlasını oluşturan Avrupa ve Kuzey Amerika ekonomilerinin 2022 yılının sonlarında ve 2023 yılının başlarında büyük olasılıkla resesyonla karşı karşıya kalacağını söylüyor.

Notta, “Olağanüstü yüksek enflasyon, satın alma gücünü tüketiyor ve tüketici harcamalarında düşüşe yol açıyor. Hem Avrupa hem de Kuzey Amerika, yumuşayan talep ve sıkılaşan finansal koşulların konut piyasaları ve sermaye yatırımları üzerindeki etkisiyle karşı karşıya kalacak” deniyor.

S&P, ABD ve Avrupa'da öngörülen daralmaların ticaret ve sermaye akışları yoluyla dünya geneline yayılmasının da ‘yüksek olasılık’ olduğunun altını çiziyor.

Fitch Ratings de, ABD ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde ‘gerçek durgunluk bölgesi’ne girmesini bekliyor, ancak bu durgunluğun tarihi standartlara göre nispeten ılımlı olacağını söylüyor. Fitch Ratings, “Öngörülen durgunluk, 1989-1990 yıllarında yaşanan hızlı Fed sıkılaştırmasını izleyen 1990-1991 yıllarına oldukça benziyor. Bununla birlikte, aşağı yönlü riskler, şu anda 1990’lı yıllarda olduğundan çok daha yüksek seyreden finansal olmayan borç-GSYİH oranlarından kaynaklanıyor” diyor.

Enflasyondan kaynaklı küresel endişe artıyor

 

Yellen: Küresel ekonomik büyüme yavaşlıyor

 

ABD’nin borcu artıyor: Küresel ekonomide saatli bomba etkisi

 

Küresel ekonominin resesyona sürüklendiğinin 5 kanıtı

 

Küresel ekonomide sinirler yeterince gerilmedi

 

Küresel ekonomi için risk olarak gösterilen Çin'de neler oluyor?

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şener Köklü28 Ekim 2022 23:28

    AKP iktidarının 20. yılı sonunda hayat pahalılığından ve endişeden başka hiç bir şey yok.

  • Hasan Talip28 Ekim 2022 22:15

    Amasra'da 40 yiğidi toprağa gömdükten sonra, en yakın hastanesinde bile YANIK TEDAVİ ÜNÜTESİ olmadığını öğrendik. Enflasyon TÜİK'e göre % 83.45 olmuş. Halk büyük bir yoksulluğa, hayat pahalılığına mahkum edilmiş. C.Başkanı çıkmış, 2023 Türkiye yüzyılı olacakmış. HADİ ORDAN HADİ ORDAN!