BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomik belirsizliğe karşı hazırlıklı olmanın 4 yolu----

Ekonomik belirsizliğe karşı hazırlıklı olmanın 4 yolu

Ekonomik belirsizliğe karşı hazırlıklı olmanın 4 yolu
03 Ocak 2023 - 15:31 www.finansgundem.com

ABD ekonomisi için 2022 yılı oldukça sancılı geçti. Beklentiler, 2023 yılının daha sert geçeceği ve belirsizliğin artacağı yönünde.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisini kötü geçen bir yılın ardından belirsizliklerle dolu bir yıl daha bekliyor. Yüksek enflasyon, rekor faiz artırımları ve savaş kaynaklı enerji şokunun ABD ekonomisini zayıflattığı 2022 yılının ardından, pek çok ekonomist, ABD ekonomisinin bir resesyona girebileceğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisi bir resesyondan kaçınsa bile, Amerikalılar yüksek fiyatlar, yüksek faiz oranları ve Fed’in enflasyonla mücadelesinin bilinmeyen etkileriyle savaşmaya devam edeceğe benziyor. Devlet finansmanı, yetkilendirme programları ve federal borç limiti konusundaki siyasi ayrılıklar da ekonomiyi daha fazla sıkıntıya sokma riski taşıyor.

The Hill’den Sylvan Lane’in haberine göre, tüm bu olumsuzlukların yarattığı belirsizliği yenmenin bazı yolları bulunuyor. Amerikalıları proaktif olmaya ve kendilerini en kötü senaryoya göre hazırlıklı olmaya davet eden bu yöntemler, belirsizliğin kaynağına inmesi bakımından önem taşıyor.

Yüksek enflasyon için plan yapın

Enflasyon, bu yıl son 40 yılın en yüksek seviyelerinde zirveye ulaştıktan sonra önemli ölçüde yavaşladı ve nakit sıkıntısı çeken müşterilere biraz rahatlama sağladı. Tedarik zinciri sorunlarının hafifletilmesi, daha yavaş tüketici harcamaları ve daha düşük yakıt maliyetleri, bazı malları gelecek yıl geçen yıla göre daha uygun hale getirmeye yardımcı olurken, güçlü ABD doları da ithalatı daha ucuz hale getirmeye yardımcı olacak gibi gözüküyor. Buna rağmen, tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre fiyatlar, Kasım ayı itibarıyla yıllık bazda yüzde 7,1 oranında arttı ve bu, pandemi öncesi seviyelerin oldukça üzerinde bir enflasyon oranına karşılık geldi.

Goldman Sachs ekonomistleri, büyük ölçüde ‘daha ılımlı emtia fiyat enflasyonu, düşen nakliye maliyetleri ve ithalat fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskı’ sayesinde, mal fiyatlarının bu yıl mevcut seviyelerden negatif bir enflasyon oranına ulaşacak kadar düşmesini bekliyor. Ancak analistler, birçok hizmetin, özellikle de barınma ve sağlık hizmetlerinin fiyatlarının, geçen yılın büyük bölümünde hızla yükseldikten sonra muhtemelen artmaya devam edeceğini de altını çiziyorlar.

Goldman Sachs ekonomistleri, “Hizmetler tarafında daha sınırlı bir düşüş bekliyoruz, temel hizmetler enflasyonunun ise Aralık 2023'e kadar yüzde 5'ten hala yüksek olsa da yüzde 4,5'e gerilemesini bekliyoruz” diyor.

Daha yüksek Faiz oranlarına hazırlıklı olun

Enflasyon düşmeye devam etse bile, Fed gelecek yılın başında faiz oranlarını artırmayı bırakmayacağını ve yakın gelecekte faiz oranlarını yüksek tutmayı planladığını açıkça belirtti.

Fed yetkilileri, en son tahminlerine göre, bu ayın başlarında belirlenen mevcut yüzde 4,25-4,5 aralığından 2023 sonuna kadar faiz oranı aralığını yüzde 5 ila 5,25 aralığına yükseltmeyi bekliyor. Ayrıca 2024'e kadar faiz indirimi beklenmiyor, ancak sert bir resesyonun Fed'i planlarını değiştirmeye zorlaması ihtimal dahilinde gözüküyor. Goldman Sachs, “Enflasyonda 2023'te beklediğimiz mal kaynaklı düşüşün, Fed'e enflasyonun sürekli bir şekilde aşağı doğru hareket ettiğine dair güven vermek için yeterli olacağından şüpheliyiz. Fakat bundan da öte, Fed'in sadece nötre dönmek adına faiz indirimi yapacağından da şüphe duyuyoruz” diye yazıyor.

Resesyonda iş güvencesi değerli olabilir

Tarihsel olarak güçlü bir iş piyasası, ABD ekonomisinin yüksek enflasyonla güçlenmesine ve önceki yavaşlama tahminlerine meydan okumasına yardımcı oldu. Ayrıca, milyonlarca istihdam edilen Amerikalının, çok sayıda açık pozisyon ve çok daha küçük iş gücü sayesinde, genellikle daha iyi maaş veya kariyer fırsatlarıyla yeni işler bulmasına izin verdi.

Ekonomistler, bir durgunluğun gelecek yıl milyonlarca olmasa da binlerce Amerikalıyı işsiz bırakabileceğinden giderek daha fazla korkuyor. Fed’in ekonomiyi zayıflatmak amacıyla faiz oranlarını yükseltmesinin, işsizlik oranını 2023'ün sonuna kadar yüzde 4,6'ya çıkaracağı tahmin ediliyor.

Moody's Analytics Kıdemli Direktörü Scott Hoyt, geçen hafta yaptığı analizde, “Ekonomi henüz bir durgunluk yaşamamış olsa da, büyüme keskin bir şekilde yavaşladı ve üçüncü çeyrek verilerinin gösterdiğinden daha zayıf” diyor.

ABD 2023 yılında resesyona girerse, kıdemsiz yeni işe alınanlar kendilerini ilk işten çıkarılanlar arasında bulabilir. Yüksek faiz oranlarından sert bir şekilde etkilenen sektörlerdeki firmalar, teknoloji ve emlak gibi sektörlerde istihdamı tehdit edebilecek finansal baskılarla karşılaşabilir.

Borsanın geri dönmesini beklemeyin

Hisse senetleri, 2021 yılının sonuna doğru yeni rekor seviyeleri gördükten sonra 2022 yılını büyük kayıplarla kapattı. Dow Jones kabaca yüzde 9 düşerken, Nasdaq ve S&P 500 Endeksi son 12 ayda sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 20 oranında düştü.

Yüksek enflasyonun devam etmesi, Ukrayna'da savaşın patlak vermesi ve faiz oranlarının yukarı doğru tırmanması, pandemi boyunca çift haneli kazançlar kaydettikten sonra piyasalardaki güveni sarstı ve hisse senetlerindeki ivmeyi azalttı.

2023 yılının borsalar için daha sakin geçmesi beklense de birçok yatırım uzmanı, piyasanın 2021'de belirlenen rekor seviyeler ile geçen yılki satışların en düşük noktası arasında bir yerde seyredeceğini öngörüyor. Fidelity Management and Research Küresel Makro Direktörü Jurrien Timmer, “Nispeten sakin yıllarda bile, piyasa hala bazı inişler ve çıkışlar yaşıyor. 2023 yılı için, umarım piyasanın kaçınılmaz dalgaları yönetilebilir olur. Fakat piyasaların daha hain olma ihtimaline karşı da hazırlıklı olmamız gerektiğine inanıyorum” diyor.

Wall Street, Fed'in faiz artırımlarını ne zaman durdurmayı planladığına ve ekonominin stratejisini kısıtlamak için Fed’i ne kadar zorlayacağına odaklanacak. Devlet finansmanı ve borç tavanı konusundaki kavgaların ise özellikle ABD'nin ulusal borç konusunda potansiyel olarak feci bir temerrüde düşmesi durumunda, yatırımcılar arasındaki güveni sarsması bekleniyor.

ABD ekonomisi stagflasyondan kaçınmak için ipte yürüyecek

 

ABD ekonomisi için 'yumuşak iniş' hala mümkün

 

ABD ekonomisi zirvedeki yerini koruyacak

 

Ekonomistler de resesyona 'evet' diyor

 

2023’te küresel borsaların 3 büyük gündemi

 

Borsaları 2023’te zor günler bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)