BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomideki para bolluğunun bedeli yıkıcı enflasyon olacak----

Ekonomideki para bolluğunun bedeli yıkıcı enflasyon olacak

Ekonomideki para bolluğunun bedeli yıkıcı enflasyon olacak
26 Ağustos 2020 - 10:12 www.finansgundem.com

Ekonomideki para bolluğu için ödenecek bedel yıkıcı bir enflasyon olacak. Negatif reel faiz oranları dünyada ters giden her şeyin sorumlusu

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2011 yılında televizyonda Goldline, Lear Capital ve Rosland Capital gibi şirketlerin altın reklamlarını görüyorduk. Verilen mesaj aynıdı: servetinizi koruyun.

Bu sefer bu mesaj gerçek oldu.

Analist Luke Gromen, ABD Merkez Bankası’nın hükumete sıfır faizle borç verdiğini, hükumetin de vatandaşlara parayı aktardığını söyledi. Bu günlerden birinde, aracıyı terk edeceğiz. Dönüşü olmayan bu noktaya henüz gelmedik ama bir gün gelebiliriz.

Bu konu başkanın kim olacağından önemli. Meclisin her bir üyesinden daha önemli. Hepimizden daha fazla önem taşıyan sosyal bir hareket.

Bu trenin freni yok. Yolun sonundaysa yalnızca modern para kuramı var.

Altın fiyatlarındaki artış şaşırtıcı değil.  Aynı şekilde, adi metal fiyatlarındaki artış ve Bitcoin’in yükselişi de şaşırtmıyor.

Eskiler bilir, bu tip şeyler olduğuda piyasalarda enflasyon görülür.

Enflasyon verileri şimdiden tahminlerin üzerinde seyrediyor. Hem de bir deflasyon şoku olması gereken dönemde. Market Watch’a göre iyi haberse, bu durumun yatırımcılar için büyük fırsatlar doğuruyor olması.

Enflasyon

ABD’de sıfır bir arabanın ortalama fiyatı 38,000 dolar civarında. Nüfusun yalnızca %10’unun bu fiyatlara gücü yetiyor.

Şimdilerde arabalar bir çok sebepten daha pahalı hale geldi. Öncelikle hükumetler yıllar içinde daha fazla güvenlik gerekleri getirdi. İkincisi, yakıt verimliliği zorunluluğu geldi.

Bu enflasyona sadece bir örnek. Şirketler yasalara ve yönetmeliklere uyum maliyetlerini tüketiciye aktarıyor.

Enflasyon bir eşitsizlik makinası

Daha dolaysız bir şekilde bakmak isterseniz, gıda fiyatları geçtiğimiz aylarda tavan yaptı. Et ve et ürünlerinin fiyatı %11 artış gösterdi. Yumurta fiyatları da %11 arttı.

Ama aynı zamanda eski parasal enflasyon da devrede. Enflasyon ABD’de son 20 yıldır oldukça düşükken, hiçbir zaman da sıfır olmadı.

Buradaki sorun, gelirlerin artmamış olması. İşte tam da bu sebepten bu durumla daha çok karşılaşacağız. Zengin insanların kendini enflasyondan koruma şansı mevcutken, düşük gelirli enflasyon altında ezilecek.

Enflasyon bu yüzden bir eşitsizlik makinesi.

Acı ve daha sonra daha fazla acı

Geçtiğimiz haftalarda sert bir şekilde düşen reel faiz oranlarını gördük. Bu faiz oranları şimdi negatifte.

Negatif reel Faiz oranları dünyada yolunda gitmeyen her şeyin ardındaki sebep.

20 yıl önce dolar güçlü ve faiz oranları yüksekti. Ekonomik veriler iyi gidiyordu. Bu da şirketlerin yurtdışına satış yapabilmek ve borç yönetimi maliyetlerini karşılayabilmek için oldukça disiplinli olmaları gerektiği anlamına geliyordu.

Şimdiyse, ekonomik veriler tehlike sinyalleri veriyor ve şirketler zayıflamış durumda.

Bu durum bir istisna olmayabilir. Bugün bir hazine sözcüsünün güçlü bir doları hedeflediğini söylediğini düşünebiliyor musunuz? Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz oranlarını %3’e yükselttiğini hayal edebiliyor musunuz?

İşte eşitsizlikle savaşmak için yapmamız gereken tam olarak bu. Eğer şimdi acı çekmezseniz gelecekte daha fazla acı çekeceksiniz.

Parasal bir bakış açısıyla, başkanlık seçimleri bir şekilde ilgisiz. ABD finansal bir çöküşün eşiğinde ve seçim sonuçlarından biri bu noktaya daha hızlı ulaştıracak.

Eğer son 20 yılın büyük trendleri teknoloji ve finansallaşmaysa, gelecek 20 yılın en büyük trendi enflasyon olacak.

Merkez faiz kararı öncesi dolar güne nasıl başladı

 

Dolar düşse de konumunu kaybetmez

 

ABD'de bankacılık sektörünün karı 2. çeyrekte yüzde 70 azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)