BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEkonomideki hava yabancıya anlatılmalı!----

Ekonomideki hava yabancıya anlatılmalı!

Ekonomideki hava yabancıya anlatılmalı!
21 Temmuz 2016 - 09:10 www.finansgundem.com

Ekonominin cuma günü yaşanan darbe girişimi sonrasında yeniden hızla eski günlerine dönmesi için sadece içeride değil uluslararası arenada da bu işi yabancılara iyi anlatmamız gerekiyor

Türkiye’ye para getirmiş, yatırım yapmış yabancıların ülkeden çıkmamaları, çıkmayı düşünmemeleri lazım... Milliyet yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde bunun için ne yapmamız gerektiğini yazdı. İşte Uras'ın o yazısı;

Başarısız darbe girişiminde sorumluluğu olanların belirlenmesi ve cezalandırılması tabii ki öncelik taşıyor.

Tabii ki başarısız da olsa darbe girişimi, her bakımdan kötüdür. Benzer girişimlerin olmaması için gereken tedbirlerin alınması gerekir.

Hafta sonu ülke başarısız darbe girişimiyle büyük sarsıntı geçirdikten sonra, pazartesi sabahı finansal piyasaların olağan şekilde açılması, bankaların, borsanın faaliyete geçmesi çok, hem de çok önemlidir.

Finansal piyasanın kısa sürede normale dönmesi reel sektörü de etkiledi. Reel sektörde hiçbir işyeri, hiçbir üretim tesisi kapısını geçici olarak da kapatmadı.

Dış bağlantılar önemli

İnsanlar, başarısız darbe girişimini protestoyu sürdürürken, işlerini güçlerini aksatmadı. Hayat devam ediyor.

Türkiye’nin değişik nedenlerle değişik şekillerde dış dünyayla bağlantısı var. Dış dünyada, Türkiye ile gönül bağı olanlar var. Ekonomi bağı olanlar var. Gönül bağı olanlar olanı biteni başka gözle izliyorlar. Ekonomik bağı olanlar olanı biteni izlerken “risk” değerlemesi yapıyorlar.

Türkiye ile ekonomik ilişkilerinde ne gibi riskler ortaya çıkabileceğini merak ediyorlar.

Türkiye ile ekonomi bağı olan yabancıların “meraklarını” küçümseyemeyiz. Bazılarından mal alıyoruz, bazılarına mal satıyoruz. Bazılarından para alıp veriyoruz.

Türk ekonomisinin çarklarının dönmesi, üretimin sürmesi için ülkeye döviz girişinin, belli mal ve girdilerin girişinin aksamaması gerekiyor.

Türkiye’ye para getirmiş, yatırım yapmış yabancıların ülkeden çıkmamaları, çıkmayı düşünmemeleri lazım.

Başarısız darbe girişiminden hemen sonra, Başbakan Yardımcısı Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı yabancılara güven verici açıklamalar yaptılar. Bu açıklamalar devam ediyor.

Üretimimiz durmadı

Açıklamalar önemlidir. Ama daha da önemlisi, Türk ekonomisinde yatırımların, üretimin, ihracatın aksamayacağının, yavaşlamayacağının ortaya konulmasıdır.

Ekonomide işlerin normale döndüğünü yabancılara anlatmak ve yansıtmak çok önemli

Başarısız darbe girişimiyle ilgili haberler, ekonominin normale dönüşünü sergileyen rakamları ve bilgileri gölgelemezse, Türkiye ekonomisinin “darbe şokundan kısa sürede çıktığı” yabancılara iyi anlatılırsa, dış ekonomik ilişkilerimiz aksamaz.

Ekonomimizin başarısız darbe girişiminden olumsuz etkilenmediğini, önemli hasar ve zararla karşılaşılmadığını, finansal piyasaların normale döndüğünü, reel sektörün faaliyetini sürdürdüğünü yabancılara iyi anlatabilirsek, geride kalan kredi derecelendirme kuruluşlarının not kırma riskini atlatmış oluruz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)