BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEkonomide yeni bir dönem başlıyor----

Ekonomide yeni bir dönem başlıyor

Ekonomide yeni bir dönem başlıyor
18 Temmuz 2021 - 08:33 www.finansgundem.com

Ekonomik düzenlemelerin de içinde olduğu torba kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tütün ticaretine yönelik düzenlemenin yürürlük tarihi ertelenecek, aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanuna göre, kambiyo mevzuatı uyarınca faaliyet gösterecek firmalara, faaliyet izni veya yetki belgesi verilmesi aşamasında hem katılımcıların mali gücünün tespiti hem de piyasaya girişlerin kontrolü amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığına ücret alma yetkisi verilecek.

Fabrikalarda kullanılan oksijen, azot ve argon ihtiyacını karşılayacak hava ayrıştırma tesislerinin ormanlık alanlarda kurulabilmesine izin verme yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığında olacak.

2020'de meydana gelen depremlerde, binaları zarar gören vatandaşlar için devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri ile ilgili yapılacak iş ve işlemlerde olası mağduriyetlerin giderilerek hak kayıplarının söz konusu olmaması, afetzedelere eşit ölçüde yardım eli uzatılabilmesi ve uygulama birliği sağlanması amacıyla düzenleme yapılacak.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda tabip ve eczacı olarak çalışanlara, döner sermayeden ek ödeme yapılacak.

Sağlık Bakanlığının, götürü bedel üzerinden sağlık hizmeti sunmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapmasına imkan veren ve süresi sona eren protokol, daimi düzenlemeye dönüştürülecek.

Üniversitelerin ortak oldukları kooperatiflerde üye hakkı kaldırılıyor
Düzenlemeyle Kooperatifler Kanunu'nun, üniversitelerin ortak oldukları kooperatiflerin yönetim kurullarında üye bulundurabilme haklarını düzenleyen maddesi yürürlükten kaldırılacak. Böylece kooperatiflerde üniversitelere yönelik bu özel uygulamadan vazgeçilerek üniversiteler dahil her ortağın yönetime seçilme açısından eşit olması amaçlanıyor.

Umumi hizmet alanlarında ortaklık payı
İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunun kapsamında yapılan uygulamalarda; umumi hizmet alanları için yapılan her türlü terk ve kesintinin, parselasyon planındaki düzenleme ortaklık payı kesintisinden az olması durumunda, önceki terk ve kesintilerin oranını parselasyon planındaki düzenleme ortaklık payı oranına tamamlayan fark kadar düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilecek. Yapılan bu kesinti, tamamlayıcı mahiyette olacak, mükerrer uygulama olarak değerlendirilmeyecek. Ancak toplam kesinti oranı her halükarda yüzde 45'i geçemeyecek.

Rekabet Kurulu üyeleri için görev sonrası düzenlemesi
Rekabet Kurulu Başkanı ve üyeleri, üyeliklerinin sona ermesinden itibaren iki yıl süreyle, görevden ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde kanun kapsamındaki soruşturmaların konusu sektörlerde faaliyet gösteren tüzel kişilerde görev alamayacak ve bu nitelikteki gerçek ve tüzel kişileri kanunun uygulanmasıyla ilgili idari süreçlerde Rekabet Kurumu nezdinde temsil edemeyecek.

Görevden ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde soruşturmada raportör olarak görevlendirilen meslek personeli ile bu süre içinde soruşturmayı yürüten personelin gözetiminden sorumlu daire başkanı ve ilgili daire başkan yardımcısı ile başkan yardımcısı, Rekabet Kurumundan ayrılmalarından itibaren iki yıl süreyle, ilgili soruşturmaların konusu olan sektörlerde faaliyet gösteren tüzel kişilerde görev alamayacak.

İthalatta yeni gözetim uygulaması
Ticaret politikası önlemlerinden kaçınmak için kendi beyanlarıyla eşyanın gümrük kıymetini artırmalarını müteakiben ödenmiş veya tahakkuk ettirilmiş vergilerin geri verilmesi veya kaldırılması önlenerek, dünya piyasa fiyatlarından daha düşük fiyatlardan ithal edilen eşyaların gözetim uygulaması kapsamında izlenmesi ve ticaret politikası önlemlerinin etkisizleştirilmesinin önüne geçilmesi sağlanacak.

Asgari ücret desteği sürecek
Kanunla, işverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını desteklemek için 2016'dan 2020 sonuna kadar sağlanan asgari ücret desteği sürdürülecek.

2021'de de istihdamı desteklemek için işgücü maliyetlerini azaltmak üzere, sektör ayırımı yapılmaksızın, finansmanı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak şekilde, işverenlere, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2,50 lira, aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Düzenleme 1 Ocak 2021'den itibaren geçerli olacak.

Karşılıksız çek suçunda ödeme halinde mahkumiyet kaldırılacak
Karşılıksız çek düzenleme suçundan 30 Nisan 2021 itibarıyla mahkum olanlara, ödenmemiş çek bedellerinin onda birini 30 Haziran 2022'ye kadar, diğer taksitleri anılan tarihten itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitte ödemeleri halinde mahkumiyetin bütün sonuçlarını ortadan kaldırma imkanı tanınacak. Ödemelerine sadık kaldıkları sürece infazları durdurulacak. Bu hüküm, 30 Nisan 2021'e kadar işlenen suçlarda yargılama aşamasında olan dosyalar hakkında da uygulanacak.

BDDK'nın karar verdiği tasfiye sürecini TMSF yerine getirecek
Bankalar dahil muhtelif şirketlerin çözümleme, tasfiye ve yönetimi konusunda ihtisas kurumu olması ve tasfiye sürecinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca tasfiyesine karar verilen şirketlerin tasfiye süreci, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yerine getirilecek.

Diğer taraftan şirketlerin tasfiyesine karar verme yetkisi ile tasfiye sürecini yürütme yetkisinin aynı kurum bünyesinde toplanmamasının, tasfiye sürecinin daha sağlıklı şekilde yürütülmesine katkı sağlayacağı bekleniyor.

Tütün ticaretine yönelik düzenlemenin yürürlük tarihi ertelenecek
Düzenlemeyle, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2022 olacak.

Terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı bulunan veya irtibatlı kişilerin sahibi veya ortağı oldukları şirketlere yönelik yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda TMSF'nin kayyım olarak atanmasına ilişkin hüküm, 31 Temmuz 2021'den itibaren 3 yıl daha uygulanacak.

COVID-19 salgını nedeni ile gerçekleştirilemeyen kooperatif genel kurul toplantıları için kooperatiflere ilave 3 ay süre verilecek. Bu kapsamda kooperatifler, genel kurullarını 31 Ekim 2021'e kadar yapacak.

Ekonomiyle ilgili torba tasarının ilk 6 maddesi kabul edildi

FETÖ darbe girişiminin Türkiye ekonomisine etkileri!

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haramzadeler19 Temmuz 2021 09:51

    allah ......verssin.

  • Okuyucu 18 Temmuz 2021 22:19

    Kozal da zararım çok büyük maliyet 128 TL uçacak dendi çakıldım.

  • RAMO CANCAN18 Temmuz 2021 22:46

    zaman içinde 15 TL lerden 155 TL getirmişler adamlar satmasınlarmı .ne yapalamı sana mı üzülelim.almasa idin.

  • amanin amanin18 Temmuz 2021 21:20

    Ooo süper lig aş borsaya da geldi mi tam olur. Bizde millet batık şirketlere bayılıyor :)))))

  • Numanunalmis18 Temmuz 2021 21:18

    Yapılandırma yöntemiyle devlet bankalarini 24 yıldır soyan mal varlığını 3 e dörde katlayan ama borsaya kotasyon parasını bile ödemeyen bu yüzdende BIST ve SPK tarafından kottan çıkartılan şirketleri bir an önce tasfiye edin de azap çekmekten kurtulalim ey adalet neredesin mahserdemi?

  • dursun18 Temmuz 2021 21:15

    İthalata ağır vergiler gelmeli, iç piyasada kaliteli ve sübvanse edilmiş üretim ve istihdam arttırılmalı, döviz rezervleri kurlar için asla harcanmamalı, kıaa vadeli nakit girişleri azaltılmal> ve faizler her alanda tek hanelere düşürülmeli...bu millet faizcileri zengin edecek kadar zengin değil.

  • Pala19 Temmuz 2021 09:58

    İthalatta zaten ağır vergi var

  • 🤣18 Temmuz 2021 14:32

    Nede çabuk çıkartırsınız antin kuntin işleri iki dakikada en hızlı karar aldığınız konu ise maaşlarınıza yapılacak zam kabul edenler demeden zaten kabul etdilmiştir modu.

  • Berber Bekri 18 Temmuz 2021 11:15

    Çok yerinde ve büyük bir gereksinim di dünya da yeni bir çağın başlangıcı niteliğinde olması sebebiyle ekonomimiz Çok büyük sıçrama ve hoplama içerisine girecektir...Haydi Türkiye ileri...

  • Davut18 Temmuz 2021 11:51

    Evet artık hedef vatandaşın yediği ekmeği elinden almak.porsiyonlari küçültün diyen kimdi

  • sedat18 Temmuz 2021 10:58

    kapılarınızı kilitleyin ceplerinizi kontrol edin yeni çalma çırpma dönemi başlamış

  • Hehe18 Temmuz 2021 10:41

    Oooo eski donemi bilmesek yeni donem diye yuttaracaklar

  • Türkoğlutúrk18 Temmuz 2021 10:27

    Bı donumuz kalmıştı sıra ona geldi, anlaşılan

  • Türkoğlutúrk19 Temmuz 2021 08:02

    Onu alalı yıl oldu,

  • EKRİST18 Temmuz 2021 22:46

    b..lu donunu ne yapsın millet .millete cebindekiler lazım.