BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinEkmekte büyük israf son buldu----

Ekmekte büyük israf son buldu

Ekmekte büyük israf son buldu
27 Nisan 2019 - 10:00 www.finansgundem.com

Tarım Bakanlığı’nın TBMM’ye sunduğu gıda raporuna göre, israfı önleme çalışmalarında alınan tedbirler sayesinde 300 milyon lira tutarındaki ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, TBMM’ye gıda tasarrufunu içeren kampanya çalışmalarına ilişkin rapor sundu. ‘Gıdanı Koru’ adlı bir proje hazırlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, dünyada yılda 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini, 821 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Kaybedilen ya da israf edilen gıdayı üretmek için gerekli ekili alanın Çin’in yüzölçümü kadar olduğunu dile getiren Bakanlık, Türkiye’de ekmek israfını önleme kampanyasında 2.8 milyar TL tasarruf sağlandığını, sadece çöpe atılan ekmekten 300 milyon TL’lik kısmının kurtarıldığını dile getirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Volkan Güngören, TBMM Dilekçe Komisyonu’nun, ‘Gıda Bankacılığı’ üzerine yaptığı çalışmaya paralel olarak hazırlanan ‘Gıdanı Koru’ adlı proje konusunda Meclis’i bilgilendirdi.

821 milyon ‘aç’

AK Parti Dilekçe Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır’ın başkanlığındaki heyete sunum yapan Güngören, raporunda gıda kayıp ve israfına yönelmelerini dünya ölçeğinde rakamlar vererek anlattı.

Rapora göre, yıllık 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. 821 milyon insan açlıkla karşı karşıya. Ekonomik kayıp ise, sanayileşmiş ülkelerde 680 milyar dolar, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde 310 milyar dolar. Raporda, “gıda kayıpları ve israfı bir ülke olsa, dünyada Çin ve ABD’den sonra en fazla sera gazı emisyonu yapan 3. ülke olurdu” denildi.

Raporda, kaybedilen ya da israf edilen gıdayı üretmek için gerekli ekili alanın ise Çin’in yüzölçümü kadar olduğunu bilgisine yer verildi.

Raporda, gıda israfının önlenmesine ilişkin uluslararası çalışmalara da yer verilirken G20 kapsamında israfa karşı yapılan çalışmalar anlatıldı. Türkiye-Afrika Birliği, FAO, D-8 ülkeleri gibi çeşitli platformlarda yapılan çalışmalara da raporda yer verildi.

Raporda, ekmeğin israf edilmemesi için bayat ekmekli yemek tariflerini de içeren kampanyaya değinildi. Ekmek israfını önleme çalışmalarında 2.8 milyar TL’lik tasarruf sağlandığı ifade edildi. Raporda, “köprü olur, okul olur, yol olur attığı ekmekle şehirler kurulur” denilirken, sadece çöpe atılmaktan kurtarılan ekmeklerden 300 milyon TL’lik tasarruf yapıldığı belirtildi.

FAO ile ortak program

Raporda, gıda israfı ekseninde Türkiye ile FAO’nun ortak program yürütüleceği belirtildi. Oluşturulan programda 28 projenin yer alacağı ilk etapta 30 milyon dolarlık bir bütçe öngörüldüğü belirtilen raporda, öncelikli alanlar “gıda güvenliği, tarımsal politikalar, kırsal kalkınma, dogal kaynakların yönetimi, hayvan ve bitki genetik kaynakları” şeklinde sıralandı. 

Güngören, G20 çerçevesinde belirlenen konular arasında gıda kaybı ve israfı sorununa bakanlık olarak öncelik verildiğini ve gıda kayıpları ve israfını önlemek için FAO toplumsal farkındalığı artırmayı ve gıda israfı konusunda daha kalıcı çözümler üretmeyi hedeflediklerini ifade etti. Güngören, “Bakanlık olarak ana paydaşımız olan FAO ile farklı paydaşların görüşlerini almak amacıyla gerçekleştirdiğimiz iki teknik çalıştay sonuçlarını değerlendirerek kapsamlı bir ulusal strateji planı hazırlamayı ve bu plan ile hem ulusal hem de uluslararası düzeyde fakındalık yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Sosyal medyadan destek

Raporda, “Gıdanı Koru” projesinin hedefleri “ulusal ve uluslararası düzeyde mücadele, farkındalık yaratma ve bilinçlendirme, küresel girişimleri destekleme, Türkiye’yi rol model haline getirme, ‘Sıfır Atık Projesi’ne destek verme” olarak sıralandı. Bu kapsamında; sosyal medyanın etkin kullanılması için internet adresleri oluşturuldu, Twitter, YouTube, whatsapp ve Facebook hesapları açıldı. Çalışma grupları oluşturuldu. (Önder Yılmaz - Milliyet)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)