BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEk vergi yok dürüstçe ödesinler----

Ek vergi yok dürüstçe ödesinler

Ek vergi yok dürüstçe ödesinler
03 Şubat 2013 - 02:22 www.finansgundem.com

Ali Babacan, yüksek gelirli kesimde kayıt dışılığın çok fazla olduğunu belirterek, “Asıl gelir vergisi ödemesi gereken kesim ödemiyor' dedi

Ali Babacan, yüksek gelirli kesimde kayıt dışılığın çok fazla olduğunu belirterek, “Asıl gelir vergisi ödemesi gereken kesim ödemiyor. Bizim yeni vergi mevzuatımız sadece mevcut vergi oranlarımızın uygulana-bilmesine yönelik” dedi. BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, kayıt dışı ekonominin Türkiye için ciddi bir sorun olduğunu belirterek, “Asıl sorun gelir seviyesi yüksek olan kesimlerde kayıt dışılığın çok fazla olması.  Bizim vergi oranlarını arttırma gibi bir niyetimiz yok. 2002’de hükümete geldiğimizde, kurumlar vergisi yüzde 33’ten yüzde 20’ye, gelir vergisi üst dilimini yüzde 45’ten  yüzde 35’e indirdik, bunlarda kesinlikle bir artış olmayacak” dedi. Ama özellikle beyana tabii gelir vergisine bakıldığında bunun toplam vergi gelirleri içinde yüzde 1 civarında payı bulunduğunu kaydeden Babacan, “Asıl gelir vergisi ödemesi gereken kesim bunu ödemiyor. Yeni vergi mevzuatımız bu vergilerin doğru tahsilatına yönelik bir düzenleme. Yani zenginler daha çok vergi ödesin derken, dürüstçe zaten ödemesi gereken verigiyi ödeyenlerin korkmasını gerektirecek bir şey yok. Onlarla ilgili yeni birsey de yok ama çok kazandığı halde ödemesi gereken vergiyi ödemiyor ise, o konuda denetimlerin sıklaşacağını söylüyoruz” diye konuştu.
BARIŞ SÜRECİ İZLENİYOR
ABD’nin New York kentinde uluslararası finans çevreleri ile bir dizi görüşme gerçekleştiren Babacan, sermaye çevresinin özellikle Türkiye’nin reform programını merak ettiğini söyledi.
Türkiye’yi New York’tan takip eden çok sayıda finans sektörü mensubu bulunduğunu ve onlarla ilk ağızdan temasta bulunma, Türkiye ekonomisiyle ilgili son gelişmeleri anlatmanın önemli olduğunu vurgulayan Babacan, “Görüşmelerde özellikle Türkiye’nin reform programı ve anayasa süreci merak ediliyor” dedi. Terör örgütü ile ilgili başlayan sürecin de yatırımcıların ilgisini çektiğini vurgulayan Babacan, “Hem Davos’ta hem de burada bana bu konu çok soruldu. Böyle bir sürecin başlamış olmasına uluslararası yatırım çevreleri çok olumlu bakıyor” diye konuştu.
ANAYASA MERAK EDİLİYOR
Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yapacağı bazı reformların çok kritik olduğunu söyleyen Babacan, özellikle yargı ve eğitim sektörü ile ilgili reformların önemine dikkat çekti. Türkiye’nin gerçek anlamda bir hukuk devleti oluşunun ekonomi açısından da, demokrasi açısından da çok çok önemli konular olduğunu belirten Babacan, şöyle konuştu: “Görüşmelerde özellikle Türkiye’nin reform programı ve anayasa süreci merak ediliyor. Yargı sürelerinin kısa olması, yargı sonuçlarının güvenilir olması gibi konular önemli.”
İşgücü piyasaları maalesef çok katı
TÜRKİYE’nin güvenilir bir ülke olması ve yatırımcıların kolay iş yapabileceği bir yapıya sahip olmasının önemine değinen Ali Babacan, “Örneğin işgücü piyasalarımızda maalesef çok katılıklar var. Bu katılıkları azaltmak için reformlar yapmak zorundayız” diye konuştu.  Babacan, Türkiye’de düşük olan tasarruf oranlarını arttırmak için reformlar yapıldığını ve önümüzdeki yıllarda bu reformların daha çok uygulama safhasında olunacağını söyledi. Babacan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES),  sigorta sektörü, girişim sermayesi ve meslek yatırımcı konularına önem verilmesi gerektiğini belirtti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)