BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Ek parasal sıkılaştırma gündeme gelebilir'----

'Ek parasal sıkılaştırma gündeme gelebilir'

'Ek parasal sıkılaştırma gündeme gelebilir'
20 Kasım 2013 - 16:13 www.finansgundem.com

TCMB’nin banka ekonomistlerine yönelik olağan toplantısı bugün Ankara’da gerçekleşti

TCMB’nin banka ekonomistlerine yönelik olağan toplantısını Akbank Ekonomik Araştırmalar değerlendirdi:
''
YORUM: Merkez Bankasının bugün gerçekleştirdiği toplantı; her şeyden önce para politikası stratejisinin daha şeffaf ve öngörülebilir olması ve bizce global para politikaların normalizasyonuna paralel olarak gerçekleşecek, bir normalizasyon sürecinin ilk adımı. Özellikle Fed’in izleyeceği politika normalizasyonunun yurtiçi etkilerini de yönetmek TCMB‘nin öncelikleri arasında ve fiyat istikrarı vurgusunun bir gereği. Dolayısıyla; sermaye akımlarının çok güçlü seyretmesinin beklenmediği bu koşullarda, fiyat istikrarı hedefinin inandırıcı olabilmesi için, para politikası belirleyicisinin global veri akışı değil, yurtiçi enflasyon görünümü olması gerekli.
Bundan sonraki süreçte gelecek dönem enflasyon görünümü ve beklentilerinin, temel para politikası belirleyicisi olmasını bekliyoruz. Bu noktada da, politika esnekliği yukarı yönlü. Dolayısıyla, dünkü verilen kararın ardından gecelik faiz oranlarının %7,75’e yakın seyredeceğini, bunun da beklentileri stabilize etmekte gecikmesi durumunda yeni bir ek parasal sıkılaştırmanın gündeme gelebileceğini değerlendiriyoruz.
Alınan kararların yönü; olması gerektiği gibi, fiyat istikrarını vurgular nitelikte. Bu duruş korunduğu sürece, kısa vadeli faiz oranlarında artış eğilimi devam etmeli. 10 yıllık vadeli faizler için ise bu politika duruşu özü itibariyle destekleyici fakat ana belirleyici değil. Özellikle ABD uzun vadeli tahvil faizlerindeki oynaklık, izlenmesi gereken temel parametre.
Para politikası stratejisinin daha da netleşmesi açısından 24 Aralık’ta açıklanacak “2014 yılı para ve Kur Politikası” metni önem arz ediyor.
Toplantıdan öne çıkan başlıklar:
Ekonomik Aktivite:
TCMB, sanayi üretimi ve öncü beklenti verilerinde 2013 3. çeyreğinde kademeli bir yavaşlama görüldüğünü, ancak bundan sonraki dönemde ekonomik toparlanmanın daha sağlıklı ve ılımlı bir hızda devam edeceğini belirtti. Özel yatırımların zayıf gitmesinde gerek son dönemde artan risklerin gerekse zayıflayan TL’nin etkisi olduğunu fakat son dönemde kapasite kullanım oranındaki artış ve yatırım eğilimindeki düzelmeye paralel olarak bir toparlanma beklediklerini belirtti.
 Dış Denge:
Altın hariç 12 aylık kümülatif cari açığın kademeli fakat istikrarlı olarak azaldığının altı çizildi. Ayrıca altın ve enerji hariç tutulduğunda kümülatif cari açık sıfır seviyelerine yakın seyrediyor. TCMB, cari açıktaki kademeli iyileşmenin devam etmesini bekliyor.
 Enflasyon:
TCMB’nin ortaya koyduğu ekonomik analizde, geçen aya göre değişen en önemli parametre enflasyon görünümü.
TCMB, çekirdek enflasyon göstergelerindeki artışın sürdüğüne dikkat çekiyor. Manşet enflasyondaki sapmanın başlıca nedeni işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış. Ayrıca, 12 ay ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde de bozulma devam ediyor.
 Çekirdek enflasyondaki artış, büyük ölçüde kur geçişkenliğine daha duyarlı olan mal grubu fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Hizmet grubu enflasyonu ise yüksek, son dönemdeki volatilitesi göreli daha düşük.
 Para Politikası:
Toplantının ana temasının, TCMB’nin enflasyon görünümüyle ilgili duyduğu son dönemde artan kaygısı ve buna yönelik şekillendirdiği para politikası çerçevesi olduğunu değerlendiriyoruz.
Öncelikle, bundan sonraki süreçte para politikasının temel hedefinin fiyat istikrarı olduğu net bir dille ortaya konuldu. Bu çerçevede, Haziran ayından bu yana sermaye akımlarının fiyat istikrarı üzerinde oluşturduğu risklere karşılık, dönem boyunca 350 baz puan Faiz artırımı yapıldığı vurgulandı. Aynı dönemde enflasyon beklentileri yaklaşık 60 baz puan artış kaydetti. Dolayısıyla, verilen politika tepkisi büyük ölçüde önden yüklemeli. Ayrıca, politika duruşunda eğilim sıkılaştırma yönünde.
Bir diğer önemli konu, para politikasının ne kadar sıkı olduğunu değerlendirmekte bundan sonra takip edilecek temel parametreler, TCMB ortalama fonlama maliyeti ve BIST bankalararası gecelik repo oranı. Bu oran içinde ise, bankaların karar alma süreçlerinde değerlendirecekleri marjinal fonlama maliyeti olan bankalararası repo oranı, politikanın ne derece sıkı olduğunun göstergesi konumunda.
 
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)