BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEk iş yapmak sıradanlaşıyor----

Ek iş yapmak sıradanlaşıyor

Ek iş yapmak sıradanlaşıyor
18 Temmuz 2022 - 17:49 www.finansgundem.com

Enflasyon tüm dünyanın, özellikle de çalışan kesimin belini bükmüş durumda. ABD’de çalışanlar depolarını doldurabilmek ve karınlarını doyurabilmek için en az iki tam zamanlı işte çalışıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyada fiyatlar ücretlerden daha hızlı artıyor. Enflasyonun omuzlara yüklediği ağır yük çalışanların büyük çoğunluğunu ek iş yapmak zorunda bırakıyor. ABD’de benzin ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için iki ya da üç tam zamanlı işte çalışanların sayısı giderek artıyor.

Sağlıklı bir iş gücü piyasası mı?

The Washington Post’tan Lauren Kaori Gurley’nin haberine göre, sıkı bir iş gücü piyasası ücretleri genel olarak yukarıya itse de son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarına ayak uydurmak için yeterli değil. Bu durum, işçileri ikinci bir iş aramaya ve normal harcamalarını ödemek için çalışma saatlerini artırmaya zorluyor. ABD’de birden fazla işte çalışan kişilerin sayısı St. Louis FED verilerine göre 2020 Nisan ayında yüzde 4 iken bu oran Haziran ayında yüzde 4,8’e yükseldi. İnsanların birden fazla işte çalışması normal şartlarda daha fazla iş fırsatı ve sağlıklı bir iş piyasasına işaret etse de aynı zamanda da maliyetlerin arttığı anlamına geliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD merkezli Indeed İşe Alım Şirketi Ekonomik Araştırma Direktörü Nick Bunker, “Daha fazla para kazanmak için birden fazla işte çalışmak isteyen insanlar var ve bu fırsatı iş gücü piyasası daha güçlü olduğu için bulabiliyorlar, ancak birçok insan için daha fazla gelir elde etme ihtiyacı, yüksek enflasyon ve geçim derdi nedeniyle oluşuyor” diyor.

İnsanların birden fazla işte çalışması normal şartlarda daha fazla iş fırsatı ve sağlıklı bir iş piyasasına işaret etse de aynı zamanda da maliyetlerin arttığı anlamına geliyor.

426 bin kişi

ABD’de iki tam zamanlı işte çalışanların sayısı giderek artıyor. İnsanlar haftada 70 saatten fazla çalışıyorlar. Pandemi öncesine kıyasla genel olarak daha az kişi birden fazla işte çalışıyor olmasına rağmen haftada 35 saatten fazla olarak tanımlanan iki tam zamanlı işte çalışan işçi sayısı bugün 2020 yılı Şubat ayı rakamlarını geride bırakmış durumda. 2020 yılı Şubat ayında 308 bin kişi iki tam zamanlı işte çalışırken bugün bu rakam 426 bine çıkmış durumda.

2021 yılında özellikle de eğlence ve konaklama sektörlerinde çalışan kesim ücret pazarlığı yapmak, işlerini bırakmak ya da sendikalaşmak için büyük avantajlara sahipti. 2022 yılı Haziran ayı verileri de bu durumu destekler nitelikte. Buna göre, saatlik ortalama kazanç geçen yıla göre yüzde 5,1 oranında artmış durumda. Ancak çoğu işçi, ücretlerin en hızlı arttığı en düşük ücretli sektörlerde bile enflasyondan dolayı geçim sıkıntısı yaşıyor. İstatistikler ABD’de enflasyon dikkate alındığında ücretlerin geçen yıla göre yüzde 3,6 oranında düştüğünü gösteriyor.

Bunker, hala enflasyondan daha yüksek zam alan insanlar olsa da bu kişilerin sayısının da birkaç ay önceye kadar azaldığını söylüyor. Bunker, “Aldığım zam enflasyonun üzerinde” diyenlerin “Artık bu zamları almam mümkün değil” demeye başladığını belirtiyor.

İstatistikler ABD’de enflasyon dikkate alındığında ücretlerin geçen yıla göre yüzde 3,6 oranında düştüğünü gösteriyor.

Araç kullanma sıklığı azalıyor

İş gücü İstatistikleri Bürosu raporları benzin, gıda ve kira gibi temel ihtiyaçların maliyetlerinin enflasyon arttıkça özellikle fırladığını gösteriyor. Bu durum, en çok düşük ücretli işçilere zarar veriyor.

Görece daha yüksek kazanç sağlayan beyaz yakalı işçiler ise işe gidip gelmek zorunda olmayacakları daha ucuz ve uzak şehirlerde iş bularak yakıt maliyetlerini azaltmanın yollarını arıyor.

Yakın zamanda yapılan bir Quinnipiac Üniversitesi anketi ABD’lilerin yüzde 52’sinin benzin fiyatlarındaki artış nedeniyle araç kullanma sıklığını belirgin düzeyde azalttıklarını gösteriyor. Ancak çoğu çalışan bu seçeneğe sahip değil. Özellikle konaklama ve hizmet sektörlerinde çalışanların işlerini yapmak için şahsen gelmeleri gerekiyor ve bu da yakıta harcadıkları miktarı artırıyor. Pandeminin şimdi olduğundan daha fazla kapanmaya zorladığı 2021 yılında bile ABD’deki özel sektör çalışanlarının sadece yüzde 13’ü daima evden çalışıyor ve yüzde 78’i nadiren evden çalışıyordu.

ABD enflasyon ihraç etmeye devam ediyor

 

IMF Başkanı'ndan kalıcı enflasyon uyarısı

 

Powell: İş gücü piyasası sürdürülemez derecede ısındı

 

İş gücü piyasasında açık pozisyonlar azalıyor

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)