BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiECB’nin pozitif faizlere ihtiyacı var----

ECB’nin pozitif faizlere ihtiyacı var

ECB’nin pozitif faizlere ihtiyacı var
01 Temmuz 2022 - 18:18 www.finansgundem.com

Küresel enflasyondaki kontrolsüz yükselişe rağmen ECB uzun bir süredir negatif faiz politikasında diretiyor. Ancak finans yazarı Marcus Ashworth ECB’nin enflasyonu dizginlemek için negatif faizden vazgeçmek zorunda kalacağını düşünüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB), resmi mevduat faizini neredeyse üç yıldır eksi 50 baz puandan artırmadı. Ancak Bloomberg Opinion Yazarı Marcus Ashworth’e göre ECB üyelerinin bu ayın sonlarında yapacakları para politikası toplantısında, yarım puanlık bir faiz artışı uygulamaları ve diğer büyük merkez bankalarındaki örnekleri takip etmeleri gerekiyor.

Ashworth’e göre ECB Başkanı Christine Lagarde aşamalı, opsiyonlu ve esneklik para politikası dengesini bir miktar kaçırmış olabilir. Zira Lagard’ın 21 Temmuz’da faiz oranlarını sadece 25 baz puan artırma arzusu finans yazarına göre bir politika hatası olarak görülüyor. Zira bu derece kuralcı davranmak ECB’nin Faiz politikasında esnekliğini azaltabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre vadeli para piyasaları gelecek yılın haziran ayına kadar 200 baz puanın üzerinde faiz artırımı gerçekleşmesini fiyatlıyor. Tahvil getirilerinin yeniden fiyatlandırılması ve beklentilerin sağlanması konusundaki hedeflere çoktan ulaşılmış durumda. Ashworth’e göre ECB sadece eğrinin gerisinde kalmakla değil “faklı bir dünyada yaşamak” riskiyle de karşı karşıya. Zira finans yazarına göre 8 Haziran’daki toplantısında faiz artışı döngüsünü başlatmayan ECB büyük bir fırsatı kaçırmış gözüküyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve ECB Başkanı Lagard’ın ekonomiye yaklaşımları konusundaki karşıtlıklar Ashworth’ün ifadelerine göre açıkça görülebiliyor:

“Süper güçlü ABD ekonomisinin yardımını alan Powell, daha büyük riskin bir resesyonu tetiklemek değil enflasyon beklentilerini kontrol edememek olduğunu açıkça ortaya koyacak kadar kendinden emindi. Yani enflasyon düzelene kadar faiz oranlarındaki düşüşler devam edecek. Lagarde bu düşünceyi onayladı ve hatta aynı son soru sorulduğunda ‘Aynen’ yanıtını verdi. ECB Başkanı daha önce de 'belirleyici eyleme' olan ihtiyaç hakkında etkili bir şekilde konuşmuştu. Yine de ECB'nin kontrolden çıkan enflasyonla mücadele etmek için herhangi bir hamle yaptığına dair çok az kanıt var ve ECB teşvik önlemlerinin kademeli olarak durdurulmasını engelliyor.”

Ashworth Avrupa ülkelerindeki yüksek enflasyon oranlarına dikkat çekti. Zira İspanya’da yıllık enflasyon %10’un üzerine tırmandı. Almanya %8,2 ile enflasyonda zirveye ulaşmış olabilir. Ancak Fransa’da fiyat artışları hızlı bir şekilde %5,8’e tırmandı. Euro Bölgesi’nde Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda %8,5’e yükseldi. Beklentilerse %8,1 seviyesindeydi. Ashworth Lagard’ın enflasyonu kontrol edebilme konusunda “kendine güveninin nereden geldiğini görmenin zor” olduğunu söyledi.

Avrupa ekonomisi ayrıca, Rusya'nın potansiyel olarak enerji arzının kapatması ve bölge ekonomisini resesyona sürüklemesi tehdidiyle karşı karşıya. Ashworth negatif faiz oranları dönemi ne kadar erken biterse, Euro Bölgesi’nin enflasyonu o kadar çabuk kontrol altına almaya başlayabileceğini yazdı. Finans yazarına göre bu ayın sonlarına doğru resmi faiz oranlarını sıfıra indirecek yarım puanlık bir artış önemli bir politika değişikliği niteliği taşıyor. Zira bu kararla ECB faiz artışlarında tereddüt etmenin büyümeyi ayakta tutmaya veya tüketici fiyatlarını düşürmeye yardımcı olmayacağını kabul etmiş olacak.

İngiliz Kraliyet ailesi için 'kemer sıkma' dönemi

 

İngiltere'de konut piyasası çöküyor mu?

 

Avrupa'da imalat sanayinin üretimi 2 yıl sonra ilk kez düştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)