BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiECB’den pandemi sonrası borç krizi uyarısı----

ECB’den pandemi sonrası borç krizi uyarısı

ECB’den pandemi sonrası borç krizi uyarısı
20 Mayıs 2021 - 15:38 www.finansgundem.com

Pandemi sürecinde hükümetlerin ve şirketlerin aldıkları krediler Avrupa ekonomisinin bir kriz sürecine girmesine neden olabilir. ECB ekonomik toparlanmaya güvense de finansal ortamın güvenilir olmadığını açıkladı


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası(ECB), Euro Bölgesi hükümetleri ve şirketlerinin artan borç seviyelerinin konusunda uyardı. ECB korona virüs salgınından kaynaklanan artçı ekonomik sarsıntıların finansal istikrarsızlığı tetiklemesinin daha olası hale geldiğini belirtti.

Financial Times’ın haberine göre, Avrupa’daki ekonomik görünüm son günlerde düşen enfeksiyon rakamları ve aşıların hızlandırılması sayesinde yükselişe geçse de ECB, Çarşamba günü iki yıllık finansal istikrar öngörülerinde kıta ekonomisinin hala güvenli olmaktan uzak olduğunu söyledi.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos konuyla ilgili açıklamasında, “Ekonomik ve finansal şartların toparlanacağına dair iyimseriz. Ancak pandemi gerçekliği yüksek borç ve zayıf bilanço rakamları mirasını bırakacak. Bu konu üzerine eğer yeterince değinilmezse sert piyasa düzeltmelerine ve finansal krizlere veya uzun süreli zayıf ekonomik toparlanmaya yol açabilir” dedi.

ECB açıklamasında, 2019’da toplam borcunun gayrisafi yurtiçi hasılalarının %86’sı olan Euro Bölgesi’ndeki hükümetlerinin geçen yıl bu oranı %100’e çıkardığını belirtti. Avrupa Merkez Bankası bu borcun mevcut düşük faiz oranlarıyla hafifletilerek borcun finansman maliyetini düşürdüğüne de dikkat çekti. ECB'nin tahminlerine göre, 19 Euro Bölgesi ülkesinin yarısından fazlasının bütçe açıkları GSYİH'nın yüzde 3'ünün üzerinde olacakken, ülkelerdeki borç seviyeleri gelecek yıl da yüksek kalacak.

Banka açıklamasında, "Devlet finansman koşulları ele alındığında borç ödemeleri ve devir riskleri hem fiyatlandırma hem de süre açısından daha iyi görünüyor. Ancak Küresel Mali Kriz ve Euro Bölgesi devlet borcu krizi sonrasından ödenmemiş borç stoklarından kaynaklanan kırılganlıklar daha ciddi görünüyor” denildi.

De Guindos, ECB'nin hükümetler, işletmeler ve hane halkları için "elverişli finansman koşullarını" korumaya devam edeceğini ve para politikası teşviklerinin herhangi bir şekilde geri çekilmesi durumunda bunun "kademeli olması, çok ihtiyatlı olması" ve ekonomik toparlanmaya uygun olması gerektiğini söyledi.

Ancak ECB yetkili, Euro Bölgesi ekonomisinin salgın öncesi üretim seviyesine geri döndüğünde borç seviyelerini düşürmek için "hükümetlerin güvenilir mali konsolidasyon planları hazırlamasının çok önemli olduğu" konusunda uyardı. ECB' gelecek yılın ortasına kadar ekonomik toparlanmanın gerçekleşmesini bekliyor.

Hükümetin kredi garantileri ve havayolu şirketleri gibi büyük şirketlere verilen örtülü desteğin ulusal borç seviyelerini daha da artırabileceğini belirten ECB, "devlet, banka ve kurumsal vergi yasaları" uyarısında bulundu. ECB, kamu sektörü kredi garantilerinin potansiyel olarak GSYİH'nın yaklaşık yüzde 14'üne denk geldiğini, ancak şimdiye kadar bu garantilerin GSYİH'nın yüzde 4'ü kadar değere sahip olduğunu belirtti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ECB, kurumsal kredi seviyelerindeki artışın en çok kaldıraçlı şirketlerde en yüksek seviyede olduğunu belirtti. Borçluluk seviyeleri yüzde 90'larda olan şirketler, salgın öncesi yüzde 220 olan kredi-özkaynak oranlarını geçen yılın sonu itibarıyla yüzde 270'in üzerine yükseltti.

Euro Bölgesi’nde iflas eden şirket sayısı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük durgunluğun yaşanmasına rağmen geçen yıl beşte bir oranında düştü. De Guindos, iflasların bu yıl artacağını, ancak bu artışın ölçeğinin hükümet desteklerinin ne kadar hızlı geri çekildiğine bağlı olacağını söyledi.

Ticari emlak piyasası salgın sırasında uzaktan çalışma uygulamaları ve internet üzerinden yapılan alışverişin popülerleşmesiyle sarsıldı. ECB, gayrimenkul fiyatlarındaki düşüşlerin hızlanma olasılığının yüksek olduğunu ve bu sektörün özel sektör kredilerinin yüzde 7'sini oluşturduğu gerekçesiyle Euro Bölgesi bankaları için tehdit oluşturduğunu söyledi.

ABD tahvil piyasalarında bu yılın başlarında başlayan satışlardan sonra bile Avrupa’daki pay piyasasının "dikkate değer bir coşku sergilediğine" dikkat çeken ECB, "ciddi seviyelerdeki fiyat volatilitesinin finansal piyasalardaki şeffaflık ve kaldıraç derecesi hakkında soru işaretleri doğurduğunu" belirtti.

Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi yükseldi

 

Merkez Bankası brüt döviz rezervlerinde artış

 

İngiltere'de demiryolları yeniden kamulaştırılıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)