BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiECB'den faiz artırımına devam mesajı----

ECB'den faiz artırımına devam mesajı

ECB'den faiz artırımına devam mesajı
09 Eylül 2022 - 10:53 www.finansgundem.com

Dün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 75 baz puan faiz artırımının ardından, bunun devam edip etmeyeceği tartışılmaya başlandı.

Rekor enflasyonun yaşandığı Euro Bölgesi'nde ECB'nin faiz kararı merakla bekleniyordu.

ECB'den dün yapılan açıklamaya göre, refinansman operasyon faiz oranı yüzde 0,50'den yüzde 1,25'e çıkarıldı. 1999'da para politikasını belirlemeye başlamasından bu yana AB'deki en yüksek Faiz artışı oldu.

Tarihi faiz kararının ardından açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde, faiz artıştının birkaç toplantı da daha devam edeceğini vurguladı.

"Enflasyon hedefine ulaşılana kadar devam edecek"

Lagarde'ın yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot da, faiz artırımlarının enflasyon hedefine ulaşılana kadar devam edeceğini söyledi.

Enflasyonun tüketimi, yatırım kapasitesini düşürdüğünü ve finansal planlamayı engellediğini belirten Knot, "ECB buna yanıt olarak politika faizlerini artırdı ve enflasyon bekleyişlerini kontrol altında tuttu. Enflasyon görünümü orta vadede yüzde 2 hedefimiz civarında istikrar kazanana kadar bunu yapmaya devam edeceğiz" dedi.

"Tartışmak için erken"

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Slovakya Merkez Bankası Başkanı Peter Kazimir ise, ECB'nin yaptığı artırımlar ile faizi hangi seviyeye getirmeyi amaçladığını tartışmak için erken olduğunu, ECB'nin şu anda önceliğinin para politikasını normalleştirmek olduğunu söyledi.

ECB'nin dün yaptığı 75 baz puanlık benzeri görülmemiş faiz artırımının "kaçınılmaz ve doğru" olduğunu savunan Kazimir, Euro Bölgesi'nde enflasyonun "kabul edilemeyecek kadar" yüksek olduğunu ve enflasyonun 2023 ile 2024'te de yüzde 2 hedefinin üzerinde olmasının beklendiğini belirtti.

Önceliklerinin para politikasının normalleştirilmesi olduğunu belirten Kazimir, "Sıkı olmak fiyat istikrarı için, ekonomide başa baş seviyesini yeniden tesis etmek için ve refaha dönüş için gerekli" diye konuştu.

Deutsche Bank ECB'den faiz artırımı beklentisini yükseltti

 

ECB faizi 75 baz puan artırdı

 

Faiz kararı sonrası Lagarde'dan önemli açıklamalar

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Melih09 Eylül 2022 11:31

    En doğrusunu yapıyorlar ekonominin bilimsel gerçeklerini uygulayarak faizlerin artması gerekirken arttırarak sonunda doğru yolda giderek saçma sapan akıl dışı arap hamasetlerinden uzak durarak