BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkECB yeterli tahvil bulmakta zorlanıyor----

ECB yeterli tahvil bulmakta zorlanıyor

ECB yeterli tahvil bulmakta zorlanıyor
25 Şubat 2015 - 16:44 www.finansgundem.com

Morgan Stanley'den Anthony O'Brien, "ECB'nin niceliksel gevşeme hedeflerini tutturabileceği kadar tahvil bulması zor olacak" yorumunu yaptı.

Avrupa Merkez Bankası Euro Bölgesi hükümetlerinin tahvillerinde alım yaparak Euro Bölgesi ekonomisine destek vermek için yüzlerce milyon euro ayırdı. Şimdi ise sıra alım yapılabilecek tahvilleri bulmaya geldi.
 
Analistler ve yatırımcılar bu konuda karamsalar ve pek çok yatırımcı üst düzeyden notu olan devlet tahvillerini satmak istemiyor. Özellikle de Almanya'nın tahvilleri için bu durum söz konusu.
 
Morgan Stanley'in Avrupa Not Stratejileri Bölümü Başkan Yardımcısı Anthony O'Brien, "ECB'nin niceliksel gevşeme hedeflerini tutturabileceği kadar tahvil bulması zor olacak" yorumlarında bulunuyor.
 
Önümüzdeki aydan itibaren ECB'nin niceliksel gevşeme programı ayda 60 milyar euro tutarında tahvilin 2016 Eylül ayına kadar alınması koşulu ile başlayacak. Geçtiğimiz yıldan bu yana merkez bankası her ay 13 milyar euro civarında varlık alımı gerçekleştirdi. Bu  kez devlet tahvillerinde ve aylık 47 milyar euro fazla alım yapması gerekecek.
 
ECB'nin hangi ülkenin tahvilerini alacağı o ülkenin Avrupa Birliği nüfusu içindeki ve GSYİH'sı içindeki payına bağlı olacak.
 
Buradaki sorun ise üst düzey not almış olan tahvilerde zaten bir arz fazlasının söz konusu olması Özellikle Almanya'nın ihraç ettiği tahviller için bu durum söz konusu. AB içindeki nüfus ve GSYİH payı açısından Alman tahvillerinde aylık en fazla 12 milyar euro civarında alım yapılabilecek.
 
 215 MİLYAR EUROLUK ALIM
 
Ancak Alman Hazinesi bu yıl 147 milyar euro tahvil ihraç edeceğini açıkladı. İhraç edilecek olan bu tahviller 30 yıl vadeli olacak. Bu yıl içinde Almanya'nın vadesi dolan tahvillerinin büyüklüğü ise 132 milyar euro tutarında bulunuyor. Özet olarak yıl boyunca piyasaya sürülecek net tahvil ihracı 15 milyar euro olacak. Genel olarak ise ECB'nin planının anlamı Alman tahvillerinde bu Mart ayından 2016 Eylül ayına kadar 215 milyar euro tutarında alım yapılması demek oluyor ki bu rakam söz konusu süredeki net ihraçların yaklaşık 26 katı bir seviye ifade ediyor.
 
Bu durum Fed'in birkaç trilyon dolarlık niceliksel gevşeme programı ile çelişki gösteriyor.
 ECB bu tahvilleri ikincil piyasada yatırımcılardan almak istese de bu da kolay olmayacak. Bu tahvillere olan aşırı talep zaten faizlerini dip seviyelere çekmiş durumda. 10 yıllık Alman tahvillerinin faizi bu günlerde yüzde 0.34 seviyesinde ki bu oran bir yıl önce yüzde 1.69 seviyesindeydi.
 
Nomura'nın euro bazlı işlemler bölümü başkanı Philipp de Cassan, "Alman tahvillerinde zaten ciddi bir düzeyde açık söz konusu ve daha şimdiden ECB'nin tahvil alımlarının belirtilerini görmeye başladık" yorumunda bulunuyor.
 
Merkez Bankaları ve finansal kurumları dolaşımdaki 1.1 trilyon euro  tutarındaki Alman tahvillerinin yüzde 90'lık bölümünü ellerinde bulunduruyor.  Bankalar ve sigorta şirketleri bu tahvilleri tercih ediyor çünkü, böylece sermaye yeterlilik oranlarını karşılayabiliyor. Merkez Bankaları ise üst düzey not almış bu tahvilleri yabancı para rezervlerini inşaa ederken kullanabiliyor.
 
KİMSE DEVLET TAHVİLİNİ SATMIYOR
 
Barclays'in faiz piyasaları stratejisti Çağdaş Aksu ise konuya ilişkin değerlendirmesinde "Avrupa'nın pasif yatırımcıları ve bankaları bu tahvillerde büyük miktarda satış yapacak gibi görünmüyor” dedi.
 
ABD merkezli bir varlık yönetim şirketi olan Anke Richter'in Avrupa Kredi Araştırmaları Bölümü Başkanı Anke Richter ise bazı müşterilerin portföylerinin belirli bir kesiminin devlet tahvillerinde olması konusunda kesin emirleri olduğunu hatırlatıyor ve "Mantıklı varsayım herkesin bunları satıp başka yatırım araçlarına gideceği yönünde, ancak bunu kimse yapmıyor" dedi.
 
ECB'nin Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada hangi tahvillerin alınacağıkonusunda esnek olunmasının gerekebileceği ifade edilmişti. ECB Yönetim Kurulu ayrıca tahvil alımlarının piyasaların daha işlevsel hale gelmesi için kullanılacağını da belirtmişti.
 
Analistler ECB'nin alımı daha kolay olan diğer devletlerin, örneğin İspanya ve İtalya'nın tahvillerine yönelebileceğini ifade ediyor.  Ayrıca bazı yatırımcılar ECB'nin uygun fiyat seviyelerinde tahvilde satıcı bulabileceğini de dile getiriyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)