BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarECB kripto düzenlemelerinde uyum istiyor----

ECB kripto düzenlemelerinde uyum istiyor

ECB kripto düzenlemelerinde uyum istiyor
04 Temmuz 2022 - 15:02 www.finansgundem.com

Euro Bölgesi’nin kabul ettiği kripto düzenleme paketinin uygulanmaya geçmesi 18 ayı bulacak. ECB hızla gelişen kripto piyasası için uygulanacak ulusal tedbirlerin de birbiriyle uyumlu olmasını diğer ülkelerden talep ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bu hafta Euro Bölgesi ülkelerini Avrupa’daki kripto para birimi düzenlemeleri konusunda uyaracak. ECB’nin hızla yükselişe geçen kripto sektörüne dikkat çekerek ulusal düzenleyici kurumların önüne geçmesi gereken tehditlere işaret edecek.

Avrupa Komisyonu geçen hafta kripto endüstrisi için kapsamlı bir standart piyasa düzenleme paketini (Mica) kabul etti. Ancak söz konusu paket gelecek yıl yasalaşacak ve uygulamaya geçmesi ise 18 ayı bulacak. ECB bu süreçte bankalar ve kripto para şirketleri arasındaki ilişkiyi düzenleyen ulusal yönetmeliklerin dağınık olmasından endişe duyuyor.

Financial Times’ın haberine göre Salı günü yapılacak acil toplantıda ECB yerel düzenlemeler için uyum ihtiyacına dikkat çekecek.

Haberde Euro Bölgesi ülkelerden birinin ulusal düzenleyici kuruluşlarından bir üye, “Bu çok zorlu olacak. Mica’nın (Avrupa Birliği’nin dijital düzenleme paketi) uygulanması için 18 aylık bir süre olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ‘Yürürlüğe girene kadar istediğinizi yapın, düzenleme yok’ demek mi daha iyi yoksa bir fikir edinmeye çalışmak mı daha iyi?” sorusuna yer veriyor.

Almanya, dijital para birimlerini kontrol altına alma çabalarında en proaktif ülke konumunda. Alman piyasa düzenleyicileri, AB'nin 2020 kara para aklama karşıtı yönetmeliklerini, müşteriler adına kripto varlıklarını elinde bulunduran ve ticaretini kolaylaştıran şirketlerin Alman bankacılık yasası uyarınca özel lisanslara başvurmalarını istemek için kullandı.

Hollanda gibi diğer Euro Bölgesi ülkeleri ise başlangıçta çabalarını kara para aklamayla mücadele uyumu konusuna odakladı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında yaptırımlardan kaçmak için
kripto para birimlerinin kullanılabilmesi ihtimali bazı ülkelerde daha geniş önlemlerin alınmasına sebep oldu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bu süreçte dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin'in son zirvesine göre yüzde 70'ten fazla değer kaybetmesi tüketicinin korunması konusuna ilişkin endişeleri de arttı.

FT’nin haberinde bir başka ülkenin düzenleyicisi "farklı sektörler tarafından baskı altında tutulan ulusal kurumların cevaplar bulması gerektiğini" belirtildi. Kripto düzenlemeleri konusunda bazı bankalar faaliyetlerin güvenli bir şekilde takip edilmesi konusunda netlik isterken, bazı kripto şirketleri ise sektörün güvenliğinin artırılması için düzenleyici kurallar talep ediyor. Diğerleri ise sektöre ilişkin hafif bir dokunuş niteliğinde düzenleme yapılmasını savunuyor.

ECB ise Avrupa’yı kapsayan nitelikte bir düzenleme çerçevesi olmadığında bankalar tarafından takip edilen kripto ile ilgili lisanslar hakkında potansiyel olarak karar alma endişeleri oluşacağına işaret ediyor. Banka yarın gerçekleşecek denetim kurulu toplantısında Euro Bölgesi’nin kripto paralara ilişkin uyumlu bir yaklaşım oluşturması ihtiyacını Euro Bölgesi’nden 19 üye devletin düzenleyicilerine iletmesi bekleniyor. ECB, denetim kurulu toplantısında nelerin tartışılacağı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

ECB'nin Bankacılık Denetleme Kurulu Başkanı Andrea Enria, geçen hafta Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu milletvekillerine, merkez bankasının "kripto konusunda ulusal rejimlerde farklılıklar" gördüğünü ve bu alanda eşit şartlar oluşturmanın "önemli olacağını" söyledi. Enria "Bu alanlarda faaliyet gösteren bankalar için sorunsuz bir yetkilendirme ve lisanslama sürecine sahip olmanızı sağlamak için iç ilkelere odaklanmanın" önem arz ettiğini belirtti.

Kripto alanındaki düzenlemeler, kendi başlarına daha ileri gitmek isteyen ülkelerin direnişiyle karşılaşabilir. Ancak bazı ülkelerin ECB'nin çabalarını desteklemesi de muhtemel. Bir diğer ülkenin piyasa düzenleyicisi FT’deki açıklamasında "Hem uyum hem de zamanlama sorunu açık bir şekilde görülüyor. Mika'nın tam olarak uygulanması biraz zaman alacak, bu yüzden yakın zamanda harekete geçmek önemli" ifadelerine yer verdi.

Almanya'nın BaFin gözlemcisi, kripto rejimlerinin planlanan Mika yasasıyla "geniş ölçüde eşdeğer" olduğunu belirtiyor. BaFin şimdiye kadar Coinbase Germany, Kapilendo Custodian, Tangany ve Upvest olmak üzere dört kripto firmasına lisans verdi. Düzenleyici kuruluş şimdiye kadar hiçbir geleneksel bankaya kripto lisansı vermedi ve bankaların bu alana genişlemesi durumunda söz konusu lisanslara ihtiyacı olacak.

BaFin, 20'den fazla lisans başvurusunun incelenmekte olduğunu, bazı başvurularınsa kara para aklama faaliyetlerinin engellenmesini amaçlayan iç kontrol ve bilgi teknolojileri platform gereksinimlerini karşılayamadıkları gerekçesiyle reddedildiğini de sözlerine ekledi.

Kriptodan desteğini çekiyor

 

Kripto piyasasında 240 milyon dolarlık satış

 

Almanya'yı enflasyon korkusu sardı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)