BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEBSO Başkanı Yorgancılar: Demir-Çelik sektörü alarm veriyor----

EBSO Başkanı Yorgancılar: Demir-Çelik sektörü alarm veriyor

EBSO Başkanı Yorgancılar: Demir-Çelik sektörü alarm veriyor
19 Temmuz 2019 - 13:47 www.finansgundem.com

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, dünya genelinde 8. büyük üreticisi olduğumuz Demir-Çelik sektörünün, bu zorlu süreçte alarm verdiğini belirtti

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, dünya genelinde 8. büyük üreticisi  olduğumuz Demir-Çelik sektörünün, bu zorlu süreçte alarm verdiğini  belirterek “Demir-Çelik sektörümüz ülke ihracatı ve ithalatında 3.  sırada yerini korurken, ileri ve geri bağlantısından ötürü kilit  sektörlerimizden biridir. Üreticimizi korumak ve geliştirmek  zorundayız ki, sürdürülebilirlik mümkün olsun. Sektörlerimizden gelen  sese kulak verilmesini, çözüm odaklı olunmasını diliyoruz” dedi.

Demir-Çelik sektörü alarm veriyor

Sektörün içinde bulunduğu durum ile ilgili değerlendirmede bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Alt gruplar itibari ile  entegre cevher esaslı  üreticiler, ark ocaklı hurda kullanan üreticiler, yassı mamul  üreticileri, uzun nervürlü çubuk üreticileri, uzun filmaşin ve profil  üreticileri bütün içinde ayrı ayrı özelliklere ve sorunlara sahiptir”  diye konuştu.

Genel olarak bakıldığında hammaddenin önemli bir bölümünün ithal  etmek zorunda kalındığını hatırlatan Başkan Yorgancılar “Kurlardaki  hareketlilik, imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları(STA)’nın sektöre  zarar vermesi, AB’nin sektöre kota koyması, iç pazardaki daralma,  gümrüklerin sıfırlanması, sektörün özellikle Rusya ve Ukrayna  karşısında rekabet gücünü kaybetmesi, dış politikada yaşanan  sorunların ihracatçı tüm sektörlerimize direkt olumsuz yansıması ve 2018 yılından bu yana 6. kez yapılan ve yüzde 98’lere ulaşan elektrik  zamları gibi sayılabilecek birçok sebepten üreten sektörlerimiz yoğun  bir darboğazdan geçmektedir” dedi.
 
Üreten sektörlere destek

Bir yanda küresel ekonomi yavaşlarken, diğer yanda iç talebin  daraldığı bir süreçte  üreten, istihdam yaratan, döviz kazandıran  sektörlerimize destek olmanın, dolaylı yoldan birçok sektörümüze de  katkı sağlayacağını vurgulayan Yorgancılar “Özellikle STA imzalanacak  ülkelerin sektörlerimize yansıyacak kayıp ve kazançlarının çok iyi  analiz edilmesi, gerekirse sektör temsilcileri ile ön görüşme  yapılması, hurda ithalatında uygulanan çevre katkı payının  kaldırılması, işçilik maliyetinin dahi üstünde olan YEKDEM maliyetinin  tüm sektörlerimiz için yeniden değerlendirilmesi, tüketeceği elektriği  üretecek yatırımların, kamu bankaları tarafından teminatsız ve özel  faiz oranları ile kredilendirilmesi faydalı olacaktır” dedi.

Üretimin desteklenmesinin son derece önemli olduğunu belirten Başkan Yorgancılar “Her platformda ifade ettiğimiz gibi ‘Üretim Yoksa Kalkınmak Hayaldir.’ Üreticimizi korumak ve geliştirmek zorundayız ki,  sürdürülebilirlik mümkün olsun. Sektörlerimizden gelen sese kulak  verilmesini, çözüm odaklı olunmasını diliyoruz” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)