BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEBRD'den Türkiye'ye 1.7 milyar euro----

EBRD'den Türkiye'ye 1.7 milyar euro

EBRD'den Türkiye'ye 1.7 milyar euro
14 Ocak 2021 - 12:44 www.finansgundem.com

EBRD, 2020'de Türkiye'ye finansmanını 33 projeyle 1,7 milyar euroya çıkardı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), korona virüs salgınına Türk ekonomisine verdiği desteği artırarak yanıt verdi. Banka, Türkiye'deki finansmanını 2019'da gerçekleştirdiği 35 projeyle 1 milyar euro’dan 2020'de 33 projeyle 1,7 milyar euro’ya çıkardı.

Küresel ekonominin 1930'ların Büyük Buhran’ından bu yana en şiddetli çöküşünü yaşadığı bu dönemde, Banka tüm operasyonlarıyla daha iyi ekonomiler inşa etmeye odaklanmaya karar verdi. 2020 yılında üç düzine ekonomideki 411 proje ile 11 milyar euro’luk rekor bir yatırım gerçekleştirdi. Türkiye ise en büyük hacme sahip oldu.

EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, Banka’nın Türkiye’deki yatırımlarıyla ilgili "EBRD, bu zor zamanlarda müşterilerine ve yatırım yaptığı ekonomilere desteğini artırdı. Türkiye'de temel tıbbi ekipmanların satın alınması için acil finansman sağladık ve kriz boyunca özel sektöre operasyonlarının, büyüme ve sürdürülebilirlik planlarının salgın nedeniyle aksamaması için yardımcı olduk” dedi.

Tuerkner, şunları ekledi:

“2021'de odak noktamız sadece şirketlerin krizde hayatta kalmalarını desteklemek değil, aynı zamanda daha güçlü ve daha sürdürülebilir bir yapıda olmalarına yardımcı olmak olacak. Salgının üstesinden gelmek için çalışırken, dünyanın en büyük riskini - iklim değişikliğini unutmamalıyız. "

Türkiye sağlık sisteminin kapasitesini güçlendirmede destek olmak amacıyla Banka, yoğun bakım üniteleri ve ventilatör monitörleri de dahil olmak üzere yerel hastanelere acil tıbbi ekipman temini için Sağlık Bakanlığı’na 130 milyon euro kredi sağladı. EBRD’nin finansmanı, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB)’ndan 70 milyon euro tutarında bir kredi ile tamamlandı.

EBRD’nin Türkiye ekonomisine yönelik 2020 yılı finansmanının yarısından fazlası, ülke genelindeki binlerce işletmeyi desteklemek ve özel sektöre çok ihtiyaç duyulan fonları sağlamak için yerel finans kurumları-Akbank (leasing kolu Aklease dâhil olmak üzere), Alternatifbank, Denizbank, Garanti, İş Bankası, QNB Finansbank ve Yapı Kredi- aracılığıyla kanalize edildi.

Önemli ticaret akışlarının devam etmesini sağlayan EBRD, altı ortak bankanın ticaret finansmanı operasyonlarını hızlandırdı.

Banka ayrıca gıda üreticisi Ülker Bisküvi, lojistik servisi Netlog Lojistik ve bakliyat üreticisi Yayla gibi uzun süreli müşterilerini de destekledi.

Enerji sektöründe ise Enerjisa elektrik dağıtım şirketine yerel para biriminde elzem altyapı yatırımı finansmanı desteği verirken, Kıyıköy Rüzgâr Enerjisi Santrali’ne sağladığı 30 milyon euro kredi ile de yenilenebilir enerji finansmanlarını sürdürdü.

EBRD, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile güçlerini birleştirerek salgın sürecinde ürünlerine olan talebin arttığını gören ıslak mendil üreticisi Sapro, tıbbi ekipman üreticisi Asset Medikal, çikolata üreticisi Altınmarka ve un üreticisi Ulusoy Un'u ortaklaşa finanse etti.

EBRD, Türkiye'nin en büyük özel kredi kuruluşu olan Garanti Bankası ile de benzer bir ortak finansman anlaşması imzaladı. Kimyasal madde üreticisi Ege Kimya, yeni ortaklık kapsamında finansman alan ilk şirket oldu.

Sürdürülebilir çözümlere yönelik yatırımların salgın nedeniyle kesintiye uğramadan devam etmesine yardımcı olan EBRD, iletişim sağlayıcısı Türk Telekom'un ağları için yeşil yatırımlarını ve kentsel sürdürülebilirlik programı EBRD Yeşil Şehirler'e katılan başkent Ankara için yeni, çevre dostu otobüslerin satın alınmasını finanse etti.

EBRD, kendi fonlarının yanı sıra, İzmir'in doğu-batı koridoru boyunca 7,2 kilometrelik yeni bir metro hattının inşası için 2018'de EBRD tarafından sağlanan 80 milyon euro’luk krediye ek olarak Fransız Société Générale'den 25 milyon euro tutarında bir krediyi kanalize etmesini sağladı. Toplu taşıma sisteminin güçlendirilmesi, İzmir’in Yeşil Şehirler girişimi kapsamında EBRD ile birlikte geliştirdiği eylem planının bir parçasıdır.

Buna ek olarak, EBRD, Turkven'in Türkiye'ye yönelik oluşturduğu yeni fonunu destekledi ve yerel FinTech firması PayGuru'nun bölgesel bir lider olan TPAY tarafından satın alınmasına yardımcı oldu.

Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere desteğini sürdüren EBRD, finans yönetimi, dijitalleşme veya insan kaynakları gibi alanlarda, kadınlar ve mülteciler tarafından yönetilenler de dâhil olmak üzere yüzden fazla firmaya danışmanlık hizmetleri sağladı. Yüzlerce küçük işletme, Banka’nın MKOBİ'lere özel ücretsiz bir çevrimiçi öğrenme platformu olan Know How Academy’den yararlandı. Banka ayrıca, salgın nedeniyle baskı altında olan tedarik zincirlerini desteklemek için hem büyük hem de küçük firmaların ihtiyaçlarını karşılayan bir program uyguladı.

Hisarcıklıoğlu'ndan bankalara çağrı

30 AVM bankalara geçecek

Bankalar otelleri takibe aldı

Denizbank'tan MTV ödemelerinde 3 taksit avantajı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)