BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEBRD Türk bankalarını hem övdü hem uyardı----

EBRD Türk bankalarını hem övdü hem uyardı

EBRD Türk bankalarını hem övdü hem uyardı
06 Şubat 2018 - 15:00 www.finansgundem.com

Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, “Sektör çok güçlü, Türk ekonomisinin de güçlü tarafı. Ama yurt dışından sağlanan finansmandaki kur riski önemli” dedi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türk bankacılığı için övücü bir bakış sergiledi. EBRD Türkiye Direktörü Tuerkner, sektör hakkında “Çok sağlam, sermaye yeterliliği çok iyi” dedi. Bankacılığın Türkiye ekonomisinin güçlü tarafını oluşturduğunu söyledi. Tüm bunların yanında bir de ciddi uyarı ekledi.“ Türk bankaları yurtdışından ciddi şekilde finansman sağlıyor, tabi burada ciddi bir kur riski var, bu konunun yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Bloomberg HT’de yayınlanan “Üst Düzey” programına konuk olan Arvid Tuerkner, Arzu Maliki’nin sorularını yanıtladı. Direktör, EBRD’nin Türkiye’de destek verdiği, destek vereceği projeleri anlatırken KOBİ’ler kadar enerjiye de yüzlerini döndüklerini ifade etti. Tuerkner, “Yenilenebilir enerji tarafındaki yeni projelere bakarsak, güneş, rüzgar, biomass ile ilgili projelerimiz var, aynı zamanda 2 tane hidroelektrik santralının özelleştirilmesi projemiz var” diye konuştu.

2017’yi başarılı bir şekilde geride bıraktıklarını vurgulayan Tuerkner EBRD olarak imza attıkları 51 projeyle rekor kırdıklarını belirtti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, “Üst Düzey”de Arzu Maliki’nin sorularına şu yanıtları verdi…

“REKOR SEVİYEDE PROJEYE İMZA ATTIK”

-2017 EBRD için nasıl bir yıl oldu?

Tuerkner: Geçen sene çok başarılı bir yıl geçirdik EBRD olarak, 51 tane rekor seviyede projeye imza attık. Geneldeki yatırım hacmimiz 1.6 milyar Euro oldu, yatırımlarımız Euro cinsinden. Bu projelerin 50 tanesi Özel Sektörde, 1 taneside Kamu sektöründeydi, İstanbul Metrosu projesi idi.

-Bu 50 proje arasında hangi sektörler öne çıkıyor?

Tuerkner: Bu projelerden biri, "Türk Kadın Girişimciler" Programı;  bu çerçevede biz 5 farklı Türk bankasına kredi sağlıyoruz, bankalar da bu fonları kadın girişimcilere yönlendiriyorlar. Geçen yıl bu programımızı sonlandırdık ve toplamda 300 milyon euro'luk bir kaynak aktardık. Bu sayede 15 binden fazla kadın girişimciye ulaştık. 
Enerji ve kaynak verimliliği ve yenilenebilir enerjiye yatırım yaptık. Yatırımların yarısını yenilenebilir enerjiye yapıyoruz. Örneğin jeotermal enerji santrali finansmanı yaptık, PPP tarzında 3 tane kaynak verimliliği olan hastaneye yatırım yaptık, biri Bursa biri de Gaziantep'teydi. Aslında enerji verimliliği olan konut projeleri de yapıyoruz burada NEF ile ortağız.

“TÜRKİYE BİZİM İÇİN EN AĞIRLIKLI ÜLKE”

-2018'den beklentileriniz neler EBRD olarak?

Tuerkner: Benzer bir performans yapmayı düşünüyoruz, daha fazla olmayabilir. Zaten Türkiye bizim için belki en ağırlıklı ülke, 2014'ten beri Türkiye en fazla ağırlık verdiğimiz ülke oldu. Yakınlarda Peyman ile ortaklığa girdik, kuruyemiş üretimi yapan bir firma. Biz zaten tarımda çok aktiftik, tarım ticareti yapan birçok şirketle çalışıyoruz. Tarım sektörünün Türkiye için de çok önemli olduğunu düşünüyoruz çünkü istihdamın %20'si tarım sektöründe. Bu 32 milyon tutarında bir finansman verilecek, Hollanda Kalkınma Bankası burada bizim sendikasyon ortağımız ve Eskişehir'de yeni bir tesis kurulacak. Ham maddelerinin %70'ini Türk çiftçilerden alacaklar ve bu oran daha da artacak. 
Yenilenebilir enerji tarafındaki yeni projelere bakarsak, güneş, rüzgar, biomass ile ilgili projelerimiz var, aynı zamanda 2 tane hidro elektrik santralinin özelleştirilmesi projemiz var, burada Entek, Koç Grubu ortağımız.

-TSKB ile bir işbirliğiniz oldu, detayları verebilir misiniz?

Tuerkner: Bu da orta ölçekli sürdürülebilir enerji verimliliği projesi. Burada yine biz parayı bankalara veriyoruz ve orta ölçekli enerji projeleri onlar vasıtasıyla fonlanıyor. TSKB bu konuda son derece tecrübeli bir ortağımız. Yüksek meblağlı bir krediyi çok verimli bir şekilde kullandırdılar ve biz bu işbirliğini daha da devam ettirmek istiyoruz çünkü bu çerçeve halinde hala bütçemizde boşluk var.

“ENERJİ BAKANLIĞI İLE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

-Enerji şirketlerinin kur volatilitesi açısından sıkıntıları olmuştu, finansman açısından da, bu sene enerji şirketleri açısından nasıl bir yıl olur bu bağlamda?

Tuerkner: Yenilenebilir projeler şu anda 2020 yılına kadar tarife avantajlarından faydalanacaklar, 2020'den sonra ne olacağı önemli, biz burada enerji bakanlığı ile çalışmalar sürdürüyoruz, tabi ki yatırımcıların da ilgisinin devam etmesi lazım bu alana. Kurdaki volatiliteyi maalesef bu yılda risk olarak görüyorum. Hükümet de bunun farkında işte döviz cinsi borçlanmalar hakkında adımlar atıyorlar. Fakat bu kararı büyük şirketler için daha uygun görüyorum çünkü onların daha çok döviz cinsinden borçları var.

-Birçok altyapı projeleri var, yeni köprü, havalimanı ve bir de Kanal İstanbul projesi var, bu kapsamda neler yapmayı planlıyorsunuz?

Tuerkner: Bunlarla ilgileniyoruz, altyapı projeleriyle her zaman ilgileniyoruz. Bu alanda Türkiye'nin daha birçok projeye ihtiyacı var, biz Şanlıurfa'daki PPP tarzı hastanemiz bu yıl sonlanacak, standartlarımıza uyarsa biz her türlü proje ile ilgileniriz.
Perakende ile ilgili de şimdilik Korozo ile çalışıyoruz ve yeni de bir projemiz var bu alanda.

“TOPLAMDA 80 BİN KOBİ’YE ULAŞTIK”

-KOBİ’ler hakkında çalışmalarınız neler?

Tuerkner: Türkiye'de biz toplamda 2.3 milyar euro yatırım yaptık KOBİ’lere. Toplamda 80 bin KOBİ’ye ulaştık ve bu çalışmalarımız devam edecek.

-Yeni kararla beraber KOBİ’lerin sadece TL cinsinden borçlanacak olmaları sizin için sorun teşkil edecek mi?

Tuerkner: Biz Türk Lirası finansmanıda yapıyoruz, mesela Bal Parmak'a verdiğimiz kredi TL cinsindendi. Eğer firmanın ciddi bir ihracatı varsa o zaman döviz cinsinden de finansman sağlayabiliriz. Eğer böyle bir ihracat yoksa TL cinsinden vereceğiz. Burada şunu söyleyebiliriz, Türk Lirası cinsinden sermaye piyasalarının derinliği çok fazla değil, bunu artırmaya çalışıyoruz. Türk Lirası cinsinden 9 tane tahvil üzerinde çalıştık, 1 tanesi daha şu anda gündemde, kurumsal tahvil ihracı ile ilgili 1.2 milyon Türk Lirası cinsinden ihracat yapacağız.

-2018'de finansal riskler açısından nasıl görüyorsunuz?

Tuerkner: Öncelikle Türk bankacılık sektörü çok sağlam ve sermaye yeterliliği çok iyi, bu Türkiye ekonomisinin güçlü tarafını oluşturuyor. Elbette Türk bankaları yurtdışından da ciddi şekilde finansman sağlıyor, tabi burada da ciddi bir kur riski var, bu konunun yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.   

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)