BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEarnst&Young Wirecard skandalını dört yıl önce biliyordu----

Earnst&Young Wirecard skandalını dört yıl önce biliyordu

Earnst&Young Wirecard skandalını dört yıl önce biliyordu
30 Eylül 2020 - 17:33 www.finansgundem.com

Earnst&Young 2016 yılında, Wirecard’ın şüpheli hesapları ve rüşvet teşebbüsü konusunda uyarıldı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Earnst&Young, 2016 yılında kendi çalışanlarından biri tarafından, Wirecard’ın üst düzey yöneticilerinin dolandırıcılık yaptığını ve birinin bir denetimciye rüşvet vermeye teşebbüs ettiği konusunda uyarıldı. EY çalışanlarından birinin Wirecard’da şüpheli aktiviteleri dört yıl önce tespit etmiş olması, şirket üzerindeki baskıları arttıracak. Çünkü EY on yıldan fazla bir süredir Wirecard’ın denetimini üstlenmişti. EY şimdi Almanya’nın denetimciler meslek örgütü Apas tarafından soruşturma altında ve Wirecard’ın iflasının ardından milyarlarca euro kaybeden yatırımcıların açacağı davaların odağında. Geçtiğimiz ay EY’ın küresel sözcüsü Carmine Di Sibio müşterilerine yazdığı notta, dolandırıcılığın “daha önce ortaya çıkmamış” olmasına dair duyduğu “üzüntüsünü” dile getirdi. Ancak EY’ın sonuç olarak “dolandırıcılığı ortaya çıkarmakta başarılı olduğunu” söyledi.

Ancak KPMG’nin yayınladığı bir raporda, EY çalışanlarının birinin, 2016 yılında Wirecard’la ilgili dolandırıcılık iddialarını gündeme getirmesi ve şirketin Hindistan’da bir denetçiye rüşvet teklif etmesini raporlaması dikkat çekti. EY o dönem bir soruşturma yürüttü ancak soruşturma, Wirecard’ın ikinci yetkilisi Jan Marsalek’in ricasıyla kapatıldı. Marselek şimdi Interpol’ün “en çok arananlar” listesinde ve henüz yakalanmadı.

Ortaya çıkan yeni bilgiler, KPMG’nin özel bir denetim raporunun yayınlanmayan ekinde yer aldı. Ana rapor Nisan ayında yayınlandı ve Wirecard’da ortaya çıkan büyük nakit kaybını ortaya koyarak şirketin batışını hızlandırdı. 61 sayfalık ekte, KPMG’nin bulgularının tam olarak kendi yetki alanlarında olmadığı ancak şirketin bunları oldukça önemli olduğu için rapora eklediği söylendi.

Financial Times tarafından incelenen raporda EY’a yönelik ağır bir suçlama bulunuyor. KPMG raporuna göre, EY’ın ismi verilmeyen bir çalışanı, 2016 yılının Mayıs ayında, şirketin Almanya’daki merkezine bir rapor verdi. Bu rapor Wirecard’ın tüm küresel dolandırıcılık sistemine dair bilgiler içermiyordu ancak şirketin bazı şüpheli eylemlerine dikkat çekiyordu.

Wirecard Hermes iTickets, GI Technology ve Star Global isimli üç ödeme şirketine 340 milyon euro ödedi. EY çalışanı “Wirecard’ın Almanya’daki yöneticilerinin” doğrudan veya dolaylı olarak EMIF 1A fonunda hisselerinin olduğunu ve bu yüzden çıkar çatışması içinde bulunduklarını söyledi. Aynı zamanda çalışan, üst düzey Wirecard yöneticilerini, Hindistan’daki şirketlerin faaliyet karlarını yapay olarak yükselterek, satın alma fiyatını arttırmak istemekle suçladı. Bu da gelecekteki karlarla bağlantılıydı.

Raporu yazan EY çalışanına göre, Wirecard’ın, Hermes’te üst düzey bir pozisyonda yer alan bir müdürü, bir EY çalışanına, üzerinde oynanmış satış rakamlarını onaylaması halinde bir “kişisel tazminat” ödemeyi teklif etti. EY’ın dolandırıcılık karşıtı ekibinin raporla ilgili yürüttüğü soruşturma, tamamlanmadan kapatıldı ve temel sorular cevapsız bırakıldı.

Wirecard’ın Hindistan’daki satın alımlarıyla ilgili suçlamalar da satışı yapan kişiler tarafından ortaya konsa da bu durumun gerçekleşmesi 2018 yılını buldu. Bu esnada EY Wirecard’ın denetimini sağlamaya devam etti. KPMG, EY’ın Wirecard’la ilgili 2017 yılına ait bir raporunda, şirketin hesaplarının potansiyel olarak hatalı olduğunu söylediğini bildirdi. Bu potansiyel hatalar EY’nin denetim ekibi tarafından derin bir şekilde incelenmedi ve Wirecard’ın 2017 denetim raporu imzalandı. KPMG’den yapılan açıklamada, “EY’nin denetim raporunda yer alan gözlemlerin incelemesi tamamlanmamıştı” dendi.

Rüşvet teşebbüsü konusundaki suçlamalar açıkça görüldüğü üzere EY tarafından bir iç mesele olarak incelenmişti. KPMG bu tavrın oldukça sorunlu olduğunu söyledi. KPMG “denetçinin (EY) suçlamalarda açık bir şekilde yer alıyor olması görüşümüze göre, bağımsız bir üçüncü kuruluşun varlığının gerekliliğini gösteriyor” dedi. EY çalışanı Wirecard’ın Almanya’daki üst düzey yönetimini görevi kötüye kullanmakla suçlasa da, hukuki denetim Wirecard’ın yönetim kurulu tarafından yürütülüyordu, denetleme kurulu tarafından değil.

Wirecard’ın Muhasebe Birim Yöneticisi ve EY çalışanının Almanya’da adını verdiği tek kişi Stephan von Erffa resmi olarak sorguya alınmadı ve Wirecard yetki vermediği için e-mail hesabı incelenmedi. Haziran ayından beri göz altında olan ve Wirecard skandalı dahilinde, dolandırıcılıkla, zimmetine para geçirmekle ve piyasa manipülasyonuyla suçlanan Erffa’nın avukatı yorum yapmaktan kaçındı. Erffa daha önce tüm suçlamaları reddetmişti.

Haziran ayından bu yana Alman polisinden kaçan Marsalek, raporu veren EY çalışanını sahtekar olarak tanımladı. KPMG’ye yaptığı açıklamada ismi belli olmayan bir EY çalışanının 2016 yılında Hindistan’da Wirecard’a gelerek, EY adına "daha fazla iş” talebinde bulundu. Marsalek’e göre, EY çalışanının raporu, Wirecard’ın bu kişinin taleplerini geri çevirmesinden kısa bir süre sonra verildi. EY Hindistan’daki denetçi ekibinde değişikliğe gitti ancak KPMG’nin bildiği kadarıyla, rüşvet teşebbüsü suçlaması EY tarafından soruşturulmadı. 

EY’nin Wirecard’la ilgili 2017 yılında hazırladığı denetim raporu, dolandırıcılık suçlamalarına kısaca değiniyor ve bunu izleyen soruşturmadan neredeyse hiç bahsetmiyor. Denetim raporu hukuki soruşturmanın “tamamlandığını” söylüyor ancak “kanunları çiğneyen herhangi bir kusurlu hesap hareketi bulunamadığını” ifade ediyor. Bunun tam tersi bir şekilde, KPMG’ye EY’ın dolandırıcılık ekibi tarafından yapılan açıklamada, soruşturmanın tamamlanmadığı, dahası Wirecard’ın ricası üzerine kapatıldığı söylendi. Yaplan açıklamada konuyla ilgili bir raporun da bulunmadığı ifade edildi. KPMG raporunun sonunda, “ana soruların cevapsız kaldığını” ve soruşturma esnasında yapılan sorunlu “gözlemlerin”, “sonuca gidecek şekilde incelenmediği” söylendi. EY Financial Times’a yaptığı açıklamada, raporu veren çalışanın “protokolleri” izlediğini söyledi. EY “Hermes para transferiyle ilgili konular, Wirecard yönetimiyle paylaşıldı” dedi. Açıklamalarına “bugüne kadar yaptığımız tüm iç denetimlerde, EY’ın Hindistan ve diğer ülkelerdeki personelinin prosedürleri profesyonelce uyguladığını ve herhangi bir hileli durumun olmadığını söyleyebiliriz. Bu devam eden bir soruşturmanın parçası olduğu için daha fazla yorum yapamıyoruz” dendi.

Üst düzey bankacılar hapse girerse FinCen ciddiye alınır

 

Wirecard skandalı İngiltere’nin güvenlik açığını ortaya çıkardı

 

Wirecard AG'nin eski CEO'su tekrar gözaltına alındı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Enron ve Andersen30 Eylül 2020 20:27

    Bir zamanlar 5 büyük denetim/danışmanlık firmasından olan Arthur andersen’in başını da Enron skandalı yakmıştı.