BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlarE-ticarette yeni hizmet: Kahyam----

E-ticarette yeni hizmet: Kahyam

E-ticarette yeni hizmet: Kahyam
05 Ağustos 2016 - 08:54 www.finansgundem.com

Didem Yanlı, cübbesini askıya asıp 2 arkadaşıyla e-ticarete el atmış. İnternetten yaptığınız alışveriş paketlerini akşam 20.00-24.00 arası Kahyam’la istediğiniz saatte istenilen yere teslim ediyorlar.

SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Önce turistti, sonra avukat oldu, şimdi ise iş kadını...

Seyahati seviyor, instagram pasaportu. Ülkelerden, köşelerden fotoğraflarla dolu. Tekne resmine bayıldım, güzelliği ortaya çıkmış, maviyle dans ederken gözlerinin içi gülüyor. Ha, bir de Vedat Milor gibi takılıyor ki sormayın! Gidiyor, yiyip içiyor, yazıyor. Top 10 listesi bile yapıyor. Kaleminden lezzet damlıyor. 

Kalbi ‘Kahyam’ atıyor!

Durumdan vazife çıkarmak gerekiyorsa ki çıkarıyorum, hayata aşık, yaşamayı seviyor. Ama renkli olması şartıyla. Tabi bir de çalışmayı. Ayrıca özgür olmayı...

Didem Yanlı, Koç Üniversitesi mezunu bir adalet savaşçısı. Ancak şu aralar cübbesi üstünde değil, askıda. Kendisi, “İşleri azalttım” diyor ama aslında kalbi bugünlerde dava, duruşma, müvekkil değil, ‘Kahyam’ atıyor. 

Dikkat çekici, havalı...

Kahyam çok sempatik bir isim. Bir marka. Işıklı, göz alıcı bir tabela. Kartvizitteki en önemli damga. Dikkat çekici, akılda kalıcı. ‘Emrinizdeyim’, ‘Hizmetkarınız olayım’ der gibi. Havalı. Takılıp kalıyorsunuz.

Zaten Yanlı da bunu istiyor. “Kahyam’da kalın, bizi arayın.”

Çok genç yaşta, milyonlarca insanın 24 saat gezinip durduğu, okuduğu, alışveriş yaptığı sanal bir dünyada ilginç, sıradışı bir ‘teslimat’ üretmiş Didem Yanlı. Tek değil, iki ortağıyla.  Tamer Sarıtepe, uzun yıllardır sırdaşı, okul arkadaşı. Dostluk sağlam. Feyza Sarıtepe de Tamer’in kuzeni. 

Amerika hatırası işleri oluyor

Gecesine, gündüzüne farklı bir pencere açmak istediği, arayış içinde olduğu günlerden birinde, Tamer, Amerika’da gördüğü bir servisi anlatırken, zıplıyor yerinden Didem. Bu servis neden Türkiye’de yok, bizim neyimiz eksik, bizim insanımız bu hizmetten niçin mahrum konuşmaları yaparlarken, karar veriliyor. ‘Kahyam’ uğruna, taşın altına koymak için üç el birleşiyor. Türkiye’deki e-ticarette yeni bir proje doğuyor.    

Kapıya kadar servis

“Kahyam ne iş yapar?” diye soruyorum, Didem anlatıyor. “Hani oturduğun yerden sipariş ver diyorlar ama oturduğun yere gelmiyor ya, biz e-ticaret şirketlerinin bu vaatlerini gerçek kılıyor ve paketlerini müşterilerinin kapılarına kadar götürüyoruz. İnternetten alışveriş yapan müşteriler paketleri teslim alacakları saatleri kendi seçtikleri için de paketlerin ulaşamama sorunu tam olarak ortadan kalkıyor.”

Saati seçebiliyorsam eğer, zaman sınırı yok mu? “Paketimi saat 04.30’da evime istiyorum” desem olur mu? Durum kritik. Didem hemen atlıyor. “Teslimat zamanları belli. Haftanın 7 günü, akşam saat 20.00 ile 24.00 arası.”

Peki, biraz olsun esneklik şansı nedir? Yanıtı önce tebessümünden alıyorum. “Tabi ki talebe göre saatlerde ilerleyen zamanlarda esneklik olabilir.” 

Hizmetin içinde depoloma da var

Varsayalım, kent dışındayım, internet siparişim de gelmek üzere. Aman avukat hanım bir çare... Cevaptan anlaşılıyor ki onu da düşünmüş Kahyam’ın kurucu üçlüsü. “Bu  hizmetin içinde depolama da var. Tatilde ya da iş seyahatinde olduğunuz zaman biz ürününüzü depoya koyuyoruz, 30 gün içinde istediğiniz zaman size iletiyoruz.”

Vay canına!! Harika... 

Bu Kahyam her eve lazım!

Hizmetin bedeline gelince... Bedava olacak değil ya. 14.90’dan başlıyor. Paketin iriliği ve ağırlığına göre de bazen fiyatlar değişiyor.

Sözü, “Kahyam, keyfine düşkün insanların kahyası olsun”diyen Didem Yanlı’ya bırakıyorum. Kahyam’ı dinliyorum...

Ama peşin peşin söylüyorum. Bu Kahyam her eve lazım! 

KAHYAM BİR TESLİMAT SERVİSİ AMA KARGOCULUK HİZMETİ DEĞİL 

- Kahyam’dan bahseder misiniz?

- Koç Üniversitesi mezunu bir avukatım. Ama fiili anlamda avukatlığı son 5-6 aydır azalttım ve yeni girişimimize odaklanmış durumdayım. Hem lise hem üniversite arkadaşım olan Tamer Sarıtepe ve onun kuzeni Feyza Sarıtepe ile beraber kendi birikimlerimizle Kahyam’ı kurduk. Yani 3 ortağız. Benim de kafamda uzun zamandır bir şeyler yapmak vardı ama bu “bir şey”’in Kahyam olması Tamer’in Amerika gezisi sırasında bu servisi görmesi ile ortaya çıktı. Türkiye’de de keşke olsa derken birilerinin taşın altına elini sokması gerektiğini fark ettik ve “Bu neden biz olmayalım?” diyerek yola çıktık.

Kahyam, bir teslimat servisi ama kargoculuk hizmeti değil.  Tam olarak karşılığı yurt dışında ‘randevulu teslimat’ olarak geçiyor. Bu tür hizmeti Türkiye’de veren ilk firma biziz. Klasik tabir ettiğimiz kargo firmalarının yaptığı, ürününüzü alıp bir yere götürmesi ya da bir yerden alıp size getirmesi gibi değil. Biliyorsunuz artık e-ticaret çok arttı ve insanlar da internetten alışveriş yapmayı daha çok tercih ediyor. Ama bir yandan da internetten alışveriş yaptığı zaman paketinin nereye gittiğini, nereye geleceğini ya da evde değilse nasıl ulaşacağını dert ediyor. Hadi iş yerine söyledin bu sefer de insanlar ne der, yanlış anlaşılır mı, meraklı gözlerle nasıl uğraşırım gibi sorularla boğuşuyor. Biz de tüketicilerin bu konuda birçok sıkıntısını tespit ettik ve bunların hepsini ortadan kaldıran Kahyam’ı kurduk.

- Kahyam olarak ne vadediyorsunuz?

- Hani, “Ooturduğun yerden sipariş ver” diyorlar ama oturduğun yere gelmiyor ya, biz e-ticaret şirketlerinin bu vaatlerini gerçek kılıyor ve paketlerini müşterilerinin kapılarına kadar götürüyoruz. Müşteriler paketleri teslim alacakları saatleri kendi seçtikleri için de paketlerin ulaşamama sorunu tam olarak ortadan kalkıyor.

 

‘PAKETİM GELECEK’ DİYE GÜN İÇİNDE EVDE HAPSOLMANIZA GEREK KALMADI

 - Müşteri kitleniz kimler?

- Çok sınırlamıyoruz ama daha çok beyaz yakalı olarak tabir ettiğimiz kesime hitap ettiğimizi gözlemledik. Özellikle paketlerini ofise söylemek istemeyen ve evinde teslim almak isteyen kişiler tabi bizi daha çok tercih ediyor. Ayrıca bunların yanı sıra bir de gün içinde sabit adresi olmayacak şekilde çalışanlar var. Ama bu illa çalışan kesimin bizi tercih edeceği anlamına gelmiyor. Gün içinde evde dahi olsanız hangi saatte geleceğini bilmediğiniz kargo firmasını beklerken eve hapsoluyorsunuz. Kısacası eve hapsolmak istemeyen herkesin de bizi kullanmak isteyeceğini düşünüyoruz.

Bizler diyoruz ki Kahyam, keyfine düşkün insanların kahyası olsun.

- İnsanlar ‘Kahyam’la nasıl iletişim kuruyor?  

- www.kahyam.co üzerinden çok kolay ve ücretsiz bir şekilde üye olunabiliyor. Üye olduktan sonra biz kullanıcılarımıza bir adres tanımlıyoruz ve bu adres aslında bizim ofisimizin adresi. Bundan böyle kullanıcılar internet alışverişleri sırasında adres kısmına bizim tanımlamış olduğumuz adresi giriyorlar. Müşterinin paketi bize ulaşır ulaşmaz haber veriyor ve 30 gün boyunca diledikleri gün ve saat istediğiniz yere teslim ediyoruz. Aslında bakacak olursak bu hizmetin içinde depolama da var. Mesela tatilde olduğunuz zaman biz ürününüzü depoya koyuyoruz ve 30 gün içinde istediğiniz zaman size iletiyoruz.

 - Teslimatlar hangi günlerde ve saatlerde oluyor?

- Haftanın 7 günü ve akşam saat 20.00 ile 24.00 arası teslimatları yapıyoruz. Tabi ki talebe göre saatlerde ilerleyen zamanlarda esneklik olabilir. Bu saatleri seçmemizin sebebi insanların evde olduğu mesai saatleri sonrası olması ve İstanbul trafiği. Mesela Amerika’da teslimatlar 18.00’de başlıyor. Ancak 17.30’da işten çıkan bir İstanbullunun saat 18.00’de evde olması neredeyse bir mucize. Tabi o saatlerdeki trafik yoğunluğu bizim için de benzer bir tehlike doğuruyor. Bu işin en önemli kısmı bizim gerçekten müşterimizin çağırdığı saatte paketlerini teslim ediyor olmamız. Bizim prestijimiz bu. Bu nedenle saatlerimiz şu aşamada 20.00 ile 24.00 arası. 

 

SADECE E-TİCARET ÜRÜNLERİNİ KABUL EDİYORUZ 

- Ne tür ürünler taşıyorsunuz?

- Biz e-ticaret ürünü olmayan hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. Yani siz normal kargo firmalarında olduğu gibi kişisel bir ürün gönderemiyorsunuz. Kısacası biz kesinlikle satılması hukuken izinli ve kargo şirketinin de kontrolünden geçen ürünleri taşıyoruz.  Gelen paketlerin içini göremediğimiz için o ürün yanlış mı, içinde bir zarar var mı bilmemiz mümkün değil. Ancak bize teslim edilen ürünlerin kırık veya ezik gibi ayıpları açıkça görülüyorsa bunu hemen müşterilerimize bildiriyoruz. 

- Türkiye’de başka bir örneğiniz var mı?

- Birebir örneğimiz yok. Ama farklı örnekler var. Mesela bazı kargo şirketleri, “Dilerseniz istediğiniz akşam teslimat yaparız” diyorlar. Biz deneme amaçlı bu firmalardan taleplerde bulunduk. “Bugün 20.00’de gelin paketimi getirin.. hafta sonu getirin” diye. Ama bu sistem Türkiye’de kesinlikle vadedilen şekilde çalışmıyor. Çalışsa da çok pahalı fiyatlara çalışıyor. 

-Kahyam’da kaç kişi çalışıyor?

-Üç ortak dışında iki çalışanımız daha var. Dağıtıcılarımızı bu sayının içine katmıyoruz çünkü dağıtıcı havuzu sistemiyle çalışıyoruz.  İnsanlar bize başvuruyor ve eğer uygun bulunurlarsa kendi seçtikleri gün ve saatlerde çalışma talebinde bulunuyorlar. Böylece dağıtıcılarımız kendi çalışma planlarını kendi yapma özgürlüğüne sahip oluyor. Bizim çalışma saatlerimiz 20.00-24.00 arası olduğu için, mesaisi 17.30’da biten herkes bu işi rahatlıkla yapabilir. Bu sistemle ihtiyacı olanların ek gelir elde etmesi çok kolaylaşıyor. Bunun yanı sıra önceliğimizi mümkün olduğu ölçüde üniversite öğrencilerine vermeye çalışıyoruz. Onlar da hem okullarından geri kalmayıp hem de para kazanabiliyorlar.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Veli Yıldırım19 Kasım 2016 03:12

    Girişim birlikteliğinizi ve sizleri tebrik ederim.Başarılı çalışma,severek,isteyerek yapılandır.Olmayanı yapmaksa ayrıcalıktır.