BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiE-ticarette değişikliğe gidiliyor!----

E-ticarette değişikliğe gidiliyor!

E-ticarette değişikliğe gidiliyor!
24 Ekim 2022 - 07:17 www.finansgundem.com

Rekabet Kanunu Değişikliği Taslağı e-ticaret piyasasına bomba gibi düştü. Sektör, yasanın devamı niteliğinde olan Rekabet Kanunu değişikliğini, büyümeyi frenleyecek gözüyle bakıyor.

COVID-19 süreciyle rekor seviyelere ulaşan e-ticarette kurallar yeniden belirleniyor. Ticaret Bakanlığı’nın haksız rekabeti engelleme gerekçesiyle hazırladığı yeni yasanın devamında rekabet kanunu adımı geldi.

Dünya Gazetesi'nden Selenay Yağcı'nın haberine göre, sektör yasanın devamı niteliğinde olan Rekabet Kanunu değişikliğine, büyümeyi frenleyecek adım gözüyle bakıyor. Sektör ayrıca, son yıllarda sektöre giren yabancı yatırımlarının önünü kapatıp, kaçıracağı için kanuna itiraz ediyor. Ve e-ticaret şirketlerinin değerlemelerini de düşüreceğini savunuyor.

Dijital rekabetin arttığı Amerika ve Çin gibi ülkelerde de rekabet kurallarının sıkılaştığını belirten sektör temsilcileri, bunun dikkatli yapılması gerektiğini savunuyor. Sektör, e-ticaret yasasındaki ‘dudak uçuklatan’ lisans bedellerine yenilerinin eklenmesinin, e-ticaretin öngörülebilirliğini zedelediği ve sektörün büyümesini etkileyeceğini söylüyor. Bu Rekabet Kanunu değişikliğinden sonra e-ticaret sektörü yoğun bir denetim ve baskı altın girmeye hazırlanıyor. Satıcılar yani KOBİ’ler tarafında pazar yerlerinin algısı düşerek, Tiktok, Instagram gibi alanlara kayma yaşanabilir.

E-ticaret sektör temsilcileri Rekabet Kanunu değişikliği DÜNYA’ya değerlendirdi: “Türkiye, orantısız regülasyon riskinin yüksek olduğunu göstermiş oldu. Bu da yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan yatırımlarını sorgulamasına neden oldu. Yatırım yapıldıktan sonra oyunun kuralları tepetaklak olursa, özellikle bir şirketi hedef alıyormuş gibi görünürse Türkiye e-ticaret için yatırım riski olan bir ülke olarak görülür. Oysa tüm dünyada belli olgunluğa erişen e-ticaret için Türkiye’de çok potansiyel var. Bu büyüme potansiyelini olumsuz etkileyecek. Özünde bakacak olursak, Rekabet Kanunu değişikliği e-ticaret kanunun devamı niteliğinde. Kamu otoritesi duruma Rekabet Kurumunu da dahil ediyor. Ancak tanımları Ticaret Bakanlığı mı, Rekabet Kurumu mu belirliyor, anlaşılmıyor.''

Rekabet Kurumu mu, Ticaret Bakanlığı mı?

Rekabet sektörünün bu atılımı, pazar yerlerine ‘benimle müzakere etmek zorundasınız’ diyor. Yıllık gelirleri ve kullanıcı sayılarına bakılarak, önemli pazar gücüne sahip teşebbüsler tespit edilecek. Bu tespit, daha sonra çıkarılacak bir tebliğe göre yapılacak. İşletmeler “büyüklük” kriterine göre daha sıkı kurallarla denetlenecek. Büyüklük tanımını Rekabet Kurumu'nun mu yoksa Ticaret Bakanlığı'nın mı yapacağı ise henüz bilinmiyor.

Hızlı teslimata bir darbe
En çarpıcı kısım reklam veren yayıncı arasındaki para ilişkisinin bildirilmesi. Büyük pazar payına sahip şirketler, kamuya açık olmayan verileri, ticari kullanıcılarla rekabet ederken kullanamayacak. E-ticaretteki büyük şirketler, kullanıcılara sunduğu ürünleri, kendilerince sunulan kargo gibi başka hizmetlere bağlı hale getiremeyecek maddesi ise e-ticaretin en önemli problemlerinden biri olan hızlı teslimatı engelleyebilir.

Süper App’ler
E-ticaret sektörü, yasayı ve Rekabet Kanunundaki değişikliği, tüm dünyada yayılan Süper App trendine karşı, Süper App ’lerin önünü kesecek bir adım olarak görüyor. Kullanıcı sayısı yüksek, yüksek tüketicili platformların, hizmet alanlarını genişleterek başka sektörlere girmesi hızlanmıştı. Bu, büyük platfomların ekosisteminin önünü açabilir. Girişimciler, büyük platformlar bu işe girerse endişesini daha az hissedebilir. 

E-Ticaret platformları için Rekabet Kanunu'na yeni madde

 

E-ticaret sitelerinde skandal ilan: Paket paket satmışlar!

 

E-ticaret destekleri belirlendi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)