BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDüzenli ödeyene pozitif ayrımcılık talebi----

Düzenli ödeyene pozitif ayrımcılık talebi

Düzenli ödeyene pozitif ayrımcılık talebi
05 Haziran 2014 - 06:37 www.finansgundem.com

Vergi affı paketi, vergisini düzenli ödeyenlerin pozitif ayrımcılık talebini de yeniden gündeme getirdi

Hükümetin üzerinde çalıştığı son vergi affı paketi, vergisini düzenli ödeyen iş dünyası temsilcilerinin sık sık dile getirdiği ‘vergisini aksatmadan ödeyenlere pozitif ayrımcılık’ talebini de yeniden gündeme taşıdı. Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre İş dünyası düzenli ödeme yapanlara bu paket içinde bir jest yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. İş dünyasının ‘jest’ olarak ifade ettiği talepleri ise, vergisini düzenli ödeyenlere 5 ya da 10 yılda bir kez yüzde 5’lik bir vergi indirimi yapılması, yeşil pasaport verilmesi ya da vergi siciline bakılarak yıllık, yüzde 1-3 oranında indirim yapılması şeklinde özetlenebilir.

POZİTİF AYRIMCILIK OLSUN

Türkiye Odalar ve Borsala Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen genel kurul toplantısındaki konuşmasında, vergi reformunun iş dünyasının en öncelikli meselesi olduğunu belirterek konuyu gündeme getirmişti. Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunları söylemişti: “Vergi reformuyla, sadece ‘yakaladığından’ değil, herkesten, daha adil vergi toplayan bir sistem kurmalıyız. Yapılacak vergi reformu, sadece devletin gelirini artırmayı hedeflememeli. Her zaman ifade ettiğimiz bir husus var. Vergisini düzenli ödeyenlere pozitif ayrımcılık yapalım ki, herkes vergi ödemeye teşvik edilsin.”

AF VE JEST EŞ ZAMANLI OLSUN

Erdal Bahçıvan (İstanbul Sanayi Odası Başkanı): Affın sistematiğine taraf olmamakla birlikte bu tip uygulamalar, devlete, borcuna, sorumluluğuna saygı gösteren mükellefler açısında vicdani bir zedelenme yaratıyor. Affın zorunluluk haline geldiği dönemlerde, ödemelerini zamanında yapan işletmeler için de, eş zamanlı olarak, kolaylık ve destekler gündeme getirilmeli.

5 PUANLIK İNDİRİM

İbrahİm Çağlar (İstanbul Ticaret Odası Başkanı): Elbette ‘affın kamuya ciddi bir kaynak sağlayacağı aşikâr. Ancak bir yandan af getirilirken diğer yandan da vergisini zamanında ödeyen kişiler için teşvik edici ve özendirici bir çalışmanın da yapılması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, bu kişilerin ödeyecekleri vergi oranında 5 puanlık indirime gidilebilir.

PEŞİN ÖDEME KALKABİLİR

Abdulkadİr Konukoğlu (Sanko Holding Onursal Başkanı): Düzenli vergi verenlerin hiç değilse 3 ayda bir peşin alınan kurumlar vergisinin yılın sonunda alınması gibi bir jest yapılabilse çok iyi olur. En azından vergisini aksatmadan ödeme konusunda teşvik edici bir uygulama olur. Bu ikramiye için şirketlerin vergi siciline bakılıp, ona göre karar verilebilir.

ALIŞKANLIK YAPMAMALI

Hamdi Akın (Akfen Holding Başkanı): Pakette küçük işletmelere yeni bir fırsat verilmesi olumlu. Ancak bu tür aflarla vergiyi ödememe alışkanlık haline gelmemeli. Vergi affı beklentisi alışkanlık yapabilir. Bu afllarla birlikte vergisini düzenli ödeyenlere bir teşvik de gelse o zaman vergi tahsilatı daha da arta ve o zaman bu tür uygulamalar da daha fazla amacına ulaşır.

ÖDÜLÜMÜZ PİYASADAN

Mustafa Boydak (Boydak Holding Başkan Vekili): Ben bu konuda biraz farklı düşünüyorum. Benim bir jest talebim yok. Vergisini düzenli ödeyenler zaten piyasa da ödellendiriliyor. Ucuza borçlanıyorlar, ihracatta öncelikleri var, bürokraside de kolaylıklar yaşıyorlar. Ödemeyenler işlerini yürütürken zorlanıyor. Borçlanamıyor, her şeyleri bloke ediliyor.

AF BEKLENTİSİ ZARAR VERİYOR

Tuncay Özilhan (Anadolu Grubu Başkanı): Bugüne kadar yurtdışında vergi affı çıktığını duymadım. Uygulama vergisini ödemeyenlere bir ödül gibi olmamalı. Alışkanlık yapmamalı, ödeyen ve ödemeyen ayrılmalı. Bu pakette ödeyenlere de bir jest yapılması iyi olur. Ülkenin bir krizden geçtiği dönemlende vergi affı gibi tedbirler alınabilir ama alışkanlık yapmaması gerekiyor.

ŞİMŞEK DE GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçmişte dürüst mükellefin ödüllendirilmesi gerektiğine yönelik demeçler verdi, ancak şimdiye kadar herhangi bir düzenleme yapılmadı. Maliye 2010 yılında vergisini zamanında ödeyenlere 3 ve 5. yıldan sonra sadece beyana dayalı vergilerde belli oranda indirim yapılmasına yönelik çalışma yürütüldü. 3 yılın sonunda vergisini düzenli ödeyen mükellefe 4. yılda, 5 yıl düzenli ödeyene de 6. yılda indirim yapılmasına yönelik modeller tartışıldı. Ancak bütçe dengeleri açısından çalışmalar kabul görmedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)