BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBanka & Kredi KartlarıDünyaya kredi kartını öğretiyor----

Dünyaya kredi kartını öğretiyor

Dünyaya kredi kartını öğretiyor
02 Haziran 2013 - 06:59 www.finansgundem.com

BBVA’nın Garanti’den transfer ettiği Mehmet Sezgin, ABD ve AB'den bu işi öğrendiklerini ama onlara şimdi öğrettiklerini söyledi

İSPANYOL BBVA’nın Garanti’den transfer ettiği Mehmet Sezgin, “Bu işi bize öğreten ABD ve Avrupa’ya kredi kartının ‘A, B, C’si taksit ve puan gibi uygulamalarını şimdi biz öğretiyoruz.ABD, İspanya, Meksika ve Kolombiya’daki BBVA bankalarının ödeme sistemleri için 4 proje geliştirdik” dedi.
Hürriyet'in haberine göre, Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü iken, Garanti Bankası’nın İspanyol ortağı global bankacılık devi BBVA’nın ödeme sistemleri organizasyonunun başına geçen Mehmet Sezgin, “Geçmişte kredi kartı işini öğrendiğimiz ABD ve Avrupa’ya şimdi Türkiye olarak bizim için kredi kartının ‘A, B, C’si olan, taksit, bonus, ödeme atlatma ve üye işyeri program uygulamalarını öğretiyoruz” dedi. BBVA Ödeme Sistemlerinde 30 ülkeden sorumlu olan Sezgin, “Göreve geldiğimden bu yana İspanya, ABD, Meksika ve Kolombiya’da uygulanmak üzere 4 somut proje geliştirdik. Kredi kartı konusundaki bu projelerin hepsinde BBVA’da kısaca ‘GT’ olarak ifade ettiğimiz Garanti Teknoloji’nin alt yapısından ve yazılımlarından yararlanıyoruz. Garanti Teknolojiye telif haklarını ödeyerek bir anlamda Türkiye’den dünyaya teknoloji ve know-how ihracatı yapıyoruz” diye konuştu.
KARTTA MENTALİTE TRANSFERİ
BBVA Global Ödeme Sistemleri Başkanlığı görevine geçişinin üzerinden bir yıl geçtiğini söyleyen Sezgin, uluslararası bankacılık arenasında geçirdiği ilk yılın muhasebesini Hürriyet’e yaptı. İlk etapta 30 farklı ülkedeki faaliyetleri anlama ve bu ülkelerin yasal altyapısı ile teknolojik altyapısını kavrama yönünde adımlar attığını söyleyen Sezgin, şunları aktardı: “Sonrasında Türk ödeme sistelerini mentalite ve tekonoloji olarak nasıl transfer ederiz konusuna odaklandık. Sonuç olarak geldiğimiz noktada Türk bankacılık sektörünün teknolojik olarak son derece ileride olduğu açıkça görülüyor. Türkiye’de hepimizin sıradan bir uygulama olarak gördüğü birçok uygulama, bazı ülkeler için çok büyük adımlar gerektiyor.”
ÇEKİMLE ANLATTIK
Garanti Bankası ile BBVA’nın teknolojik olarak tam anlamıyla entegre olmaya başladığı projelerin geçtiğimiz günlerde BBVA’nın üst yönetimine sunarak onay aldıklarını kaydeden Sezgin, şöyle devam etti: “Sunum için Garanti’den arkadaşlarımız çok sıkı çalıştı. Video çekimleri ile, bir marketten alışveriş yaparken nasıl puan kazanıldığını, mağazadan taksitle nasıl alışveriş yapıldığını anlattık. Üye işyeri programlarının önemini, onların birer çözüm ortağı olduğu konusunda üst yönetimi ikna ettik.”
‘Chip’, ‘Sim’in içine giriyor
BBVA’da yürüttüğü projeleri anlatan Mehmet Sezgin, “Türkiye artık ödeme sistemleri konusunda dünyaya öncülük eden bir ülke. Türkiye’de geleceği konuşuyoruz. Artık chip ‘sim’in içine giriyor. Biz bu ikisini birbiriyle nasıl daha uyumlu çalıştırırız ona bakıyoruz” dedi.
GT’den BBVA’ya 4 somut proje*
GELİŞTİRDİKLERİ ilk projenin İspanya pazarına yönelik dijital cüzdan uygulaması olduğunu belirten Sezgin, ilk yılında BBVA için 4 farklı ülkeye için hazırladığı projeleri şöyle anlattı:
İSPANYA: Bu projede Garanti, BBVA ve İspanyol GSM operatörü Telefonica gibi üç büyük kurum güçbirliği yaptı. Bu çok önemli. Hazırladığımız cüzdana kredi kartı özelliğinin yanında İspanya’daki ekonomik krizden dolayı ön ödemeli kart özelliği de koyduk. Bu yılın ilk yarısında devreye girecek.
ABD: ABD’de BBVA’nın bir bankası var. Kredi kartında oldukça rekabetin gerisinde kalmış. Yeni kart lansmanını Eylül 2014’te yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz 3 milyon kredi kartı, 150 bin POS’a ulaşmak.
MEKSİKA: Bu proje için GT’nin kampanya modülünün aynısını geliştirdik. Yani bankanın tüm teknolojik altyapısının bizim geliştirdiğimiz kredi kartı sistemine uyması için yeniden düzenledik. Bunun için Meksika’dan mühendisler Garanti’de bu konuda eğitim aldılar. Transfer ettiğimiz bonus, taksit, ödeme erteleme gibi tüm özelliklerin oradaki bankayla uyumlu hale gelecek.
KOLOMBİYA: Buradaki banka kart sırasında 6’ıncı sırada. Ama Kolombiya Latin Amerika’nın en hızlı büyüyen ülkesi. BBVA da burada kartta büyümek istiyor. Biz Kolombiya için kart ve POS modeli geliştirdik. Meksika’dan farklı olarak burada teknolojik altyapıyı neredeyse yeniden kuruyoruz. Buradan sonra projeyi, Şili, Arjantin ve Peru’ya taşıyacağız.
*GT: Garanti Teknoloji 
BKM Express İspanya yolcusu

GÖREVİ gereği İspanya’da Bankalararası Kart Merkezi (BKM) benzeri bir yapı olan Redsys’nin de yönetiminde olduğunu söyleyen Mehmet Sezgin, “Önümüzdeki günlerde bizim Türkiye’de BKM ve bankaların ortak projesi olan online ödeme sistemi BKM Express’i Redsys’ye ihraç edeceğimiz bir proje başlatacağız. Redsys’ye BKM Express’in anlattım, çok etkilendiler. Tek tek bankaların online ödeme sistemi kurması yerine böylesi bir işbirliği çok mantıklı geldi. Önümüzdeki günlerde bu konuda ortak bir adım atılabilir” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)